Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur får man sjön att bli "dimmig"?

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag kan ju nämna att med Big stopper så blir imo bäst effekt om man klockar in runt 60 sekunders exponering. 30 sekunder ger oftast inte tillräckligt såsigt vatten medan flera minuter inte ger mer effekt. Att välja flera minuter är av andra anledningar imo. Skärpedjup, isoval, ljusförutsättningar mm. Om man ska få rätt exponering precis vid solnedgång är det inte sällan man hamnar upp i 4,8 16 minuter väldigt snabbt.

Jag har lärt mig en sak, att när vattnet rör sig för mycket i vertikalled så blir inte bilderna lika bra (imo) som när vattnet har relativt samma höjd, framförallt mot klippor när vågorna slår så blir det ofta gropar. som inte är fördelaktiga. ett annat fenomen är när man fotograferar en spegelblank sjö där det finns en mindre del längre ut på sjön som rör sig mer än övrig sjö. Det ger inte önskvärt resultat då med längre slutartid. ett exempel på vad jag menar jag ses här: http://www.sebastiangronkvist.com/?p=846 eller här: http://www.sebastiangronkvist.com/?p=718 Hade sjön legas spegelblank på den sista hade trädens skugga blivit intakt och gett fantastiskt mycket bättre slutresultat imo.
 
http://www.kamda.se/grafilter-nd3-0-1000x52mm

Ett filter som stänger ute 99,9 % av ljuset och ger tider som är 5 minuter långa.
T
Här är ett exempel:

http://www.flickr.com/photos/arvid97/11465849095/

Om man ska köpa ett Haida filter måste man se till att det är den uppdaterade versionen som heter Pro II. Den tidigare hade besvärliga färgstick. Den nya är bättre . Jag har sett en graf där den ger ungefär samma resultat som Lee Big Stopper. Kvarvarande färgstick bör gå att korrigera med vitbalans.
 
Jag vet inte om jag har version två men det lilla färgstick som blir är ganska lätt att ta bort. Fota i RAW så är det lätt.
 
ANNONS