Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Idiotiskt misstag med superlim

Produkter
(logga in för att koppla)
Cyanoakrylat har bra draghållfasthet, men tål inte skjuvning i samma utsträckning (har jag läst någonstans). Om det finns möjlighet att skjuta luckan i sidled någon del av en millimeter (exv genom att pressa med skruvmejsel) så kanske du kan knäcka limfogen... långsökt, men kanske värt ett test?
 
Cyanoakrylat har bra draghållfasthet, men tål inte skjuvning i samma utsträckning (har jag läst någonstans). Om det finns möjlighet att skjuta luckan i sidled någon del av en millimeter (exv genom att pressa med skruvmejsel) så kanske du kan knäcka limfogen... långsökt, men kanske värt ett test?
Har inte lyckats rubba luckan alls, utan mest ordnat ny kosmetisk åverkan
 
Nu ska jag fundera till helgen efter att läst era kreativa förslag. Lutar åt en sk konstnärskniv, eller balsakniv. Eventuellt provar jag med upphettning också.
Vidare kan jag försöka se det positivt. Det vore värre med ex batteriluckan ;)
 
En annan möjlighet skulle vara att använda en allriskförsäkringen, tror jag har 900 i självrisk på min. Men det är klart man blir av med kameran en tid, frågan är dock hur mycket man ska själv göra innan man i så fall åberopar försäkringen
 
Prova med nåt som är fett. Matolja kanske? Jag bygger en del modeller och har limmat ihop mig själv mer än en gång. :) Det brukar släppa efter ett tag av sig själv då fettet i huden gör att limmet släpper.
 

En sådan här är nog ännu bättre en rakbladet, lättare o hålla, finns hos välsorterade bygghandlare

Eller ännu bättre en sån här:
 
Superlim kan ofta lösas med nagellacksborttagare, om den innehåller elylacetat. Den kemikalien kan dock lösa en del sorters plast så prova först på någon undangömd plats. (Av kameran, du behöver inte gå in i en mörk gränd)
 
Kanske en skalpell eller hobbykniv ger högre precision och bättre grepp än rakbladet:

 
Denna kanske funkar? Det är som en lödkolv där man kan koppla på skalpell:

 
Menar du inte det som länkas hos Jula ovan? Finns hos Bauhaus också, betydligt billigare (förmodar att det är samma bredd).

(Till: https://www.bauhaus.se/fonsterskrapa-stanley )

/QUOTE]

JA! Det är just dom bladen jag menar. TACK ztenlund!
 
nej vatten härdar superlim snabbare
Inte bara snabbare. Det ÄR vatten som startar härdningen av CA-lim. Det bryter ned de komponenter i den flytande vätskan som hindrar limmet från att härda när det är i flaskan. När man använder limmet så är det den fukt som finns på fogytorna som startar härdningen, och man kan påskynda processen genom att tillföra fukt innan man limmar, så på sätt och vis hade du ju rätt, det härdar fortare med lite vatten.
 
Skulle tippa på att dom flesta lösningsmedel går rätt hårt åt vädertätningar av gummi och det brukar vädertätningar vara gjorda av.

Om du inte är allt för rädd om din egna kroppsdelar och hur det ser ut rent optiskt efteråt så fixar en vinkelslip det hela.
 
Ett alternativt jag hade övervägt är att enbart föra över bilderna med kabel mellan kameran och datorn i fortsättningen och låta luckan vara ihopklistrad.

Eller är det uttaget under luckan som ihopklistrad?
 
Rakblad i all ära, men att sitta och såga med dem låter inte så kul. Jag röstar på en skalpell, som dessutom är någorlunda spetsig och som man kan ha lite tryck på. Finns säkert många alternativ, Kjell har en variant som borde funka:

Kör man med rakblad så har väl de flesta en hederlig brytbladskniv som alternativ?
 
ANNONS