Annons

Snurra på bilden, sämre kvalitet?

Produkter
(logga in för att koppla)

Patrik såklart

Aktiv medlem
När man i Windows Paint snurrar på en bil så får man ett meddelande att bilden försämras något, hur kan den göra det?
 
När man i Windows Paint snurrar på en bil så får man ett meddelande att bilden försämras något, hur kan den göra det?

Det är väl för att den sparar ner/om bilden...Och ju fler ggr man sparar ner jpeg bilder, så minskar kvaliteten något.

Är inte helt säker, men tror att det är så...

(Vad säger ni andra!???)
 
Hej!

Om det är en komprimerad bild så sparas den om med ny komprimering efter att du roterat den och det ger lite lägre kvalitet eftersom den först måste packas upp, sedan roteras och sedan komprimeras igen. Varje gång detta sker förlorar man lite i information. Det finns dock några program som kan utnyttja hur just jpg-komprimeringen ser ut och rotera utan kvalitetsförlust. Microsoft Expression Media kan det t.ex. Det kan finnas fler program på markaden som kan just detta också. Om du är petig är ju ett alternativ att använda ett okomprimerat format som råformat eller TIFF, då blir det ingen kvalitetsförlust om du roterar och sparar om. Råformat har ju många andra fördelar också om din kamera klarar det.

Joakim

PS. Det jag skrev ovan om komprimering gäller så kallad förstörande komprimering som i t.ex. jpg-filer. Icke-förstörande komprimering (som kan användas i t.ex. TIFF-filer) har inte detta problem.
 
Även vid rotation av bild lagrad med ett icke förstörande format kan kvalitén försämras.
En bilds pixlar är arrangerade i ett rutmönster som är helt vertikalt/horisontellt så om en bild vrids med annan vinkel än 90, 180 eller 270 grader måste nya pixlar räknas fram. En pixel som efter en vridning inte ligger exakt på en pixel efter vridningen måste räknas ut av programmet genom att information från de omkringliggande pixlarna används för att "gissa" hur pixeln ska se ut. Detta ger en kvalitetsförsämring som kan vara mer eller mindre synlig.
 
ANNONS