Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Fågelfotografering i Västerås

Idag ringde klockan tidigt och vi åkte iväg till Västerås i ett försök att få fotografera nötkråkan. Vi hade packa hasselnötter med båda skal och utan, lite fika till oss också. När vi kom fram till vägen som leder in till matningen så tog det stopp, det var helt oplogat och mycket snö. Vi körde runt lite och letade efter någonstans att parkera, tillslut hittade vi en plats, sen blev det en promenad dit.

Morgonen bjöd på en fin soluppgång med dimma ute på fältet.

Vi la ut lite nötter till nötkråkan och ostbitar till övriga fåglar, sen är det bara att vänta, undertiden fotograferade jag småfåglarna.

Talgoxen.

Gulsparv

Herr och fru domherre.

Inga nötkråkor ännu, men vi tror att vi såg någon på avstånd, jag la ut mer nötter på en annan plats och vi fortsatte att vänta.

Gråsiska

Blåmes

Nötveckan

Tillslut så gav vi upp och började gå till bilen, då såg jag ett träd som skulle passa till en fotouppgift till kvällens träff på Eskilstuna fotoklubb. Där har vi börjat ha en uppgift/utmaning mellan våra mötet. Till kvällens möte ska vi ha tagit en bild med Pep Ventusa-stil eller ICM. På mötet ska vi titta på varandras bilder och diskuterar bilderna. Jag har aldrig provat Pep Ventusa-stil, man tar många exponering på samma motiv och man flyttar sig mellan exponeringarna, sen slår man ihop dom i Photoshop. Jag förflyttade mig nästan ett halvt varv runt trädet och tog 17 exponeringar men jag använde 14 till bilden.

Den här bilden tog från en annan vinkel, jag flytta mig som en liten båge framför bilden, jag tog 7 exponeringar.

Trots uteblivna nötkråkor blev det en bra utflykt, vi fick se mycket fåglar vid matningen och vi hade gott fika med oss. Jag fick en bild att ta med mig till mötet och samtidigt prova på en nytt sätt att skapa bilder.

Inlagt 2024-01-10 14:54 | Läst 432 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Så fint med de små färgklickarna bland snöiga grenar
//Lola
Svar från Mari Lidström 2024-01-10 22:25
Det är verkligen kul att kunna fotografera småfåglar med snö. Hälsningar! Mari
Jag gillar nötväckan som sprätter snö och de andra småfåglarna blev också fina. Domherrar med snöig bakgrund brukar åtminstone inte jag hitta så ofta. Jag har testat tekniken med många exponeringar men det blev inte alls så bra som dina. Den sista tycker jag är bäst. Är det Daniels matning i Salbohed (en del kallar det Västerås) som ni var till? Det ser inte riktigt bekant ut men det beror väl på hur man står. Där brukar vara mängder med småfåglar och, om man har tur, nötkråka.
Hälsningar Lena
Svar från Mari Lidström 2024-01-10 22:24
Vad spännande, för tyckte också att det inte såg ut som på dina bilder. Vi var till Ekliden som ligger strax utanför Billsta. Vi har läst att det är Daniel Green som sköter den matningen, det stod i en information från ornitologerna i Västmanland. Hur som helst fick vi en trevlig utflykt. Hälsningar! Mari
Svar från Mari Lidström 2024-01-12 13:34
Idag har vi varit på rätt ställe men det kom inga nötkråkor. När vi varit där en timme kom det 3 personer som rest från England, dom hade även varit där igår men även då uteblev nötkråkorna. Vi åkte därifrån vid ca 11, men nu när vi hittat till rätt ställe så blir det fler besök. Vi hade lite roligt åt att vi hade svårt att hitta dit när engelsmän hittar dit. Hälsningar! Mari
Lena Holm 2024-01-12 14:50
Intressant. Jag var där två gånger under hösten. Första besöket i slutet av oktober kom inga nötkråkor. Andra besöket, en månad senare, fick jag fota nötkråka så länge jag ville. De kom så länge jag bjöd på nötter, med eller utan skal. Bjuder man dem skalade nötter stannar de och äter så mycket de kan. Oskalade hasselnötter gör att de flyger mer, för de kan bara flytta en nöt i taget. Jag hade också med skalade solrosfrön till småfåglarna och fick mängder med bilder på dem i motljus. Engelsmännen hade väl suttit i Daniels örngömsle eller fjällvråksgömslet också?
Hälsningar Lena
Mycket vackert, fin samling fåglar! Att parkera vid snövintrar är ett problem helt klart, de plogar inte till amatörfotografer har jag också märkt. Det blev inte som du tänkt, men bra ändå.
Svar från Mari Lidström 2024-01-10 22:28
Tack så mycket! Man är inte van att vi har så mycket snö, så vi inte kommer in på vissa väger. Man får lite mer motion i alla fall. Hälsningar! Mari