Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Fotografera småfåglar

Fågelfotografering är en rolig sysselsättning på vintern, även om det inte är så lätt som man kan tro. Jag har en egen skogsmatning vid vår stuga, jag brukar börja mata fåglarna i november och sluta vid mars/april. Jag besöker stugan ca 1 gång i veckan, fåglarna känner igen bilen så dom kommer flygande innan vi hunnit parkera.

Jag har en stor matare, fröna räcker ofta en hel vecka.

Jag brukar även sätta ut en hemmagjord "talgboll",  jag fyller en gammal sockerkaksform med smör/ister, lite frön och russin.

Har jag några ostkanter så skär jag dom i mindre bitar och ger till fåglarna, det är mycket uppskattat. Nötvecka.

När jag fotograferar så brukar jag lägga lite solros frön på lämpliga stenar. Nötvecka

Jag spanar in vilka grenar dom oftast landar på innan dom flyger till mataren, så försöker jag att hinna med att ta en bild när dom sitter på genen. Talgoxe.

Svartmes.

I år har det varit så mycket snö att vi inte har kommit ut till stugan, utan jag har besökt andra matningar några gånger.
En morgon åkte ut till en matning, det skulle bli sol och jag ville få en liten fågel i morgon ljuset. När jag kom dit spanande jag in en gren med bra ljus, det såg lovande ut.

Då var det bra att vänta, det landade fåglar väldigt ofta men antingen satt dom på fel plats eller så han jag inte med att ta en bild innan dom försvann. Tiden gick och jag började nästan ge upp det hela, då landade det en liten fågel. Jag såg bara ryggen på den när det gick på motsatta sidan på grenen och åt någonting. Men tillslut så satte den sig helt perfekt och jag hann med att ta en bild. Men då var det fina ljuset nästan helt borta men jag fick en bild på en Kungsfågel. det hade jag inte räknat med att få.

Nästan gång jag var på samma ställe, då träffade jag på en mer erfaren fågelfotograf. Han hade med sig smör som han satte på grenarna som han ville att fåglarna skulle landa på, fåglarna var så ivriga att dom nästa åt ur hade på honom. Här är det kö fram till smöret. Tofsmes och Blåmes.

Även om fåglarna landar på den rätta grenen så måste man hinna med att ta bilden innan dom äter av smöret, för att undvika smör på näbben och att smöret syns på grenen. Svartmes

Trots alla knep så kommer man hem med många bilder på "suddmesar"

Det är roligt att bara sitta där och titta på alla fåglar med en kopp kaffe. Grönsiska

Tofsmes.

Stjärtmesar

Både ekorre och hackspett besöker ofta matningarna.

Förra veckan kom vi ut till vår stuga, vi varken hörde eller såg någon fågel. Jag fyllde på våra matare så får vi se vid nästa besök om dom har hittat tillbaka.

Inlagt 2024-03-03 16:33 | Läst 340 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Grattis till den näpna kungsfågeln. Den brukar vara svår att fånga på bild. Visst är det kul att ha en egen matning och du verkar ha rejäla kärl för fågelmaten. Då fungerar det att bara fylla på en gång i veckan. Vi får fylla oftare men har ju matningen hemma så det är OK. Du har dock finare miljö vid din matning i stugan. Smör är bra att smeta ut och t ex stjärtmesar brukar gilla det. Suddmesar kan bli bra ibland men du kan också anpassa slutartiden och försöka fånga fåglarna mitt i rörelsen. Med den brusreducering som finns idag kan man höja ISO över 10 000 utan problem.
Hälsningar Lena
Tack! Det var kul att det var just Kungsfågel som jag lyckades få på bild där.
Första vintern vid stugan hade jag flera vanliga rörmatare och plastkåsor från loppis med smör/talg. Men matarna försvann spårlöst och även plastkåsorna. Vi var helt förbryllad om vem som tog dom, så köpte en åtelkamera och fick tjuven på film. Det var en mård som tog matarna och släpade iväg dom. Jag har inget emot att det äter men jag vill gärna ha mina matare kvar. Jag köpte jag en stor matare och den hänger på ett långt rep mellan 2 träd, nu får den vara ifred. Men jag läggar alltid ut lite mat på stenarna till övriga djur som ekorrar, mården, nötskrikorna mm: Jag ska testa nån dag med mycket högre ISO, för sitter kvar i det gamla tänket och har nästan aldrig högre än 2000. Ha det bra! Mari
Härliga fågelbilder. Jag kan sitta och titta på fåglarna vid min matning hur länge som helst.
/Ulla
Svar från Mari Lidström 2024-03-06 11:36
Tack så mycket! Jag kan också bara sitta och titta på dom. Hälsningar! Mari
Fin serie med småfågel. Kul med en sådan artrikedom.

Hälsningar Jörgen
Svar från Mari Lidström 2024-03-06 11:34
Tack så mycket! En av matningarna som jag har besökt 3 ggr har alla dessa arter, som man kan se nästan varje gång. Stjärtmesarna har jag bara sett en gång. Hälsningar! Mari