Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

När ögonblicket stannar upp

Har just fått hem en bok att använda i min distanskurs i Photoshop. Bild & Budskap av Bo Bergström. Och där, redan i ingressen, fastnade jag. Där stod något så bra att jag måste dela med mig det här på bloggen... Det handlar om vad de flesta skulle försöka rädda allra först i händelse av en eldsvåda i hemmet... Fotoalbumet såklart.

Foton är bevis på att du har levat. Att du har ett förflutet. Att något har funnits innan nu. Ett foto är ett ögonblick, som har hejdats. Som stannar kvar för alltid. Självklart är det oersättligt.

Hm, så oersättligt kanske det inte är numera, när det finns flera varianter av digitala medier att spara sina bilder på. Men visst är det tänkvärt ändå, det där med att man hedjar ett ögonblick, fryser en millisekund av tiden och gör det till ett ögonblick som för alltid kommer att finnas kvar... Fascinerande!

Inlagt 2009-10-07 22:02 | Läst 1679 ggr. | Permalink
Kloka ord, jag skall ta en backup snarast. Bilder har en egenskap att öka i "värde" med åren. "kolla vilken frisyr han hade 1993, eller, just det, så såg mjölkpaketen ut då.
Svar från Ullis A 2009-10-07 22:41
Trodde att hemmadatorn hade kraschat på allvar för några månader sedan, det visade sig vara grafikkortet (tror jag, hrm!) som bränt och efter att ha skaffat ett nytt gick datorn snällt igång... Men det första jag gjorde dagen därpå var att skaffa en extern hårddisk!
Visst är nostalgi härligt! Kan till viss del sakna det analoga fotandet, när man kom hem med bilderna från fotoaffären, satte sig med de blanka sidorna i albumet som väntade på att fyllas, beskar och pysslade helt manuellt!
Jovisst, men mitt bevis på att jag har levat är nog mina barn. De kom också till på en millisekund:-)
De är inte lika statiska som ett foto, men de har naturligtvis varit orsak att fotografera tusentals gånger och det är oersättligt!
Svar från Ullis A 2009-10-07 22:51
HAHAHAHahaaa, gu´va roligt! Hoppas även förlossningen tog en millisekund! :))
Och så sant, barnen bjuder verkligen på många härliga fototillfällen!
Mitt bevis för att du levat är att jag vet det! :-D

Mitt viktigaste album är mitt eget minne. Det är massor av bilder jag tagit som jag inte har kvar, men de lever i mitt minne. Att fotografera, att göra bilden, fixerade den i mitt minne.

Men det är klart, jag minns inte alla bilder jag glömt förstås :-) Och så ska jag ärligen tillstå att jag har en ruskigt genomarbetad rutin för backup. Varje månad går en hårddisk till bankfacket (och en därifrån). Dessutom en extra yttre hårddisk hemma för dagsbackup.

Hårddiskhaverier har jag haft några stycken, datorhaverier också, men det är många år sedan.
Svar från Ullis A 2009-10-09 22:29
Haha, det är ju en risk med minnet, att det kan ta slut och man tappar vissa väsentliga delar... ;)
Oj vilken bra rutin! Sist mannen skulle in i vårt bankfack - och det var flera år sedan sist - hade byggnaden liksom satt sig, och luckan gick absolut inte att öppna. Varpå en ur personalen fick komma och bända med en skruvmejsel, haha!
Alltså...det där är lite dubbelt...
Reagerade precis som du när jag läste boken och dessa ord.
Det och ytterligare en händelse gjorde att jag börjat fundera på ett litet "fotoprojekt", om mig...Vi går ju utbildningen och det är ju världens läge att ta ut svängarna och testa lite.
Det måste "växa till sig" i huvudet först, men vi får se om jag får till det.

Sedan det här med back-upen...uuuuhhhh, så viktigt! Vi har en extern, och borde lägga över blderna där betydligt oftare. Men sedan har vi väl två stora kartonger med "gamla kort" och var ligger dom? Jo, i en garderob. Skulle det börja brinna är dom korten körda...

Men...tänkvärda ord...och boken är rätt bra. För mig blev det en aha-upplevelse när han skrev om "öppna och stängda kort" :-)
Ha dé!
Kram
Svar från Ullis A 2009-10-09 22:33
Projekt?? Spännande, hoppas man får ta del av detta så småningom! :)
Öppna och stängda bilder pratades det en del om på min kurs förra hösten. Visst är det intressant!
Ha en skön helg, kram //Ulrika
Mycket bra ord. Visst är det så att man också gör backup på sina bilder men förvarar dem på samma adress. En extra extern disk till kostar inte så mycket. Ladda in allt där och lägg den hos nån kompis eller släkting. Det börjar i alla fall inte brinna på två ställen samtidigt.
Bra att du påminner oss. Tack.
Kram kram
Svar från Ullis A 2009-10-09 22:35
Har ju nu insett hur idiotiskt det är att ha den externa ständigt inkopplad i den stationära datorn, jag är noga med att kopiera över dubbelt var gång jag lägger in bilder, men om det börjar brinna då - hemska tanke! Då är det ju kört iallafall. Måste nog hitta ett bättre förvaringsställe! Fick själv en påminnelse här! :)
Kram och ha en bra helg! //Ulrika