Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Två fåglar med karaktär

Precis som med människor är det med fåglar. Vissa gillar man lite mer än andra. Här kommer två fågelarter som jag inte verkar kunna låta bli att fotografera. Trots att arkivet har otaliga tofsmesar och nötskrikor så fastnar de ändå på minneskortet, lite för ofta ibland, kan jag tycka. Kanske beror det på att de sällan ser likadana ut. Ibland står fjädrarna på huvudet rakt upp och ibland är det slätkammat som verkar vara på modet. Tofsmesen är nog i alla fall den fågel som nästan alltid kör med "tofsen upp". Båda arterna är lite säregna jämfört med många andra vid matningen. Nötskrikan härjar och skriker med artfränder, skrämmer bort andra arter och skvätter maten omkring sig, för att inte tala om alla konstiga miner och ljud som den håller sig med. Den ger sig aldrig innan jordnötterna är slut, det den inte äter upp flyger den och gömmer för att sedan komma tillbaka och hämta mer. Här talar vi inte om att dela med sig!

Tofsmesen är betydligt försiktigare. Väl innan den anländer till godisbutiken hörs dess pigga läte. Framme vid maten hämtar den ett (1) frö och flyger och sätter sig i närmaste buske. Sedan flyger den tillbaka och hämtar ett nytt frö och upprepar proceduren. Den kan ganska ofta hämta frön som ligger på marken och även då är det ett och ett. Här talar vi inte om att glufsa i sig utan att äta med finess! Enda gången jag sett en tendens till glufs är när det är kallt och det bjuds på margarin eller extra goda talgbollar.

Här kommer lite bilder på dem från helgen och förra veckan.

Det var det hela för denna gången!

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost (naturfotosydost.se)

Inlagt 2023-11-12 16:11 | Läst 730 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevliga bilder och visst blir det extra fint när dom poserar snyggt. Tofsmesen har ju en extremt tuff uppsyn.
HaD/Gunte..
Inser att det är nog mulet denna dag även hos dej, men du har mycket fina höstfärger i bakgrunden och sedan de ljusa lavarna på träden där tofsmesen sitter. Fina arrangemang och bonus förstås med vattnet. Jag håller med om att dessa två arter är speciella. Nötskrikorna är ofta ren underhållning att spana på och tofsmesarna ser så tuffa ut med sin frisyr. Jag fotar gärna båda dessa arter när tillfälle ges.
Hälsningar Lena
Svar från Tonyeagle 2023-11-13 19:11
Tallarna med lavarna är en gammal bergstallplantering med en del döda träd med mycket lavar. Men jag förstärkte det gula i bakgrunden (på den andra matningen) på ett ställe genom att klippa några grenar/kvistar av några lönnar på gården och la dem där det var lite mörkare och inte fanns några höstgula träd eller sly. Det behövdes inte mer än 4-5 kvistar för att det skulle bli gult i bakgrunden bakom minidammen. Synd bara att det är så fin bakgrund vid detta gömslet några veckor på hösten innan löven ramlar av.
/Tony