** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Jämförelse analogt - digitalt

Lite sysslolös i värmen, i dessa corona-restriktionstider gjorde jag en jämförelse mellan digitalt och analogt...

Samma motiv (på ett ungefär) fotat med två olika tekniker och system:

Först den digitala, bilden tagen med min iPhone 8, i råformat DNG (med hjälp av appen Lightroom, den molnbaserade). Bilden är sedan sv/v konverterad i CameraRaw och beskuren lite i Photoshop, sparad som jpeg:

Två cyklar i stället för en..

Jämförelse:

Sedan den analoga bilden, tagen med Leica M6 och Summilux 50 mm f1,4, på filmen Tmax 400 och framkallad 10 min i D-76. Därefter filmscannad till TIFF (Minolta Dimage Dual Scan III) och beskuren litet i Photoshop, sparad som jpeg.

Inte alls så illa för den analoga, eller hur? Faktiskt lite bättre när det gäller teckningen/strukturen på den "putsbefriade" tegelväggen kanske?

Visst går det mycket snabbare och smidigare med det digitala...men analogt är roligt tycker jag!!

/B

 

Postat 2020-06-24 09:38 | Läst 1427 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Mellan hägg & syren - en coronasommar

Jag vaknade tidigt i morse, vid 4-tiden...och såg det fantastiska fotoljuset (en aspekt på det tidiga morgonljuset är ju att allt välbekant i ens omgivningar är ju belyst från rakt motsatt håll) denna arla morgon och den såå fina syrenen alldeles utanför balkongen...

Trots det jobbiga läget med diverse restriktioner, i synnerhet för oss 70-plussare så är det bara fantasin som sätter gränser för vad man ändå kan hitta på! Låt det därför få bli en fotosommar, en husvagnssommar, en fiskesommar, en husrenoveringssommar....vad du vill! Och allt kan ju fotas och ge fina bilder och material till bloggar på Fs!!

Gilla läget och ha det fortsatt gott i sommar!

/B 

Postat 2020-06-16 05:23 | Läst 1018 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hemester i Jämtland - resetips för en coronasommar!

Jämtland är ju inte bara Åre, Storsjöodjuret och skidskytte i Östersund utan så mycket mera...och trots att jag är född och uppvuxen här så har jag fortfarande så mycket osett och (o-fotat) i min hembygd!

Jag tänkte dela med mig lite av allt det som finns att se och göra, och det mesta kan man ju hitta mera info om på nätet - men en samling tips kanske är av värde? 

Jag börjar med Mus-Olles Museum i Ytterån några få mil väster om Östersund, på väg mot Åre - jag tror dom vann ett pris nånstans för lite sen i en tävling om de mest udda museerna i landet? Museets skapare var Per-Olof Nilsson, eller Mus-Olle som han kallades, som vid sin död testamenterade över 150 000 föremål till Ytterå Hembygdsförening. Han hade emellertid redan 1906 öppnat museum och då med cirka 10 000 föremål.

Mus-Olles hemsida http://www.musolles.com är en bra utgångspunkt för att gå vidare, och även om det just nu står där att det är osäkert när museet öppnar i sommar, så ger hemsidan en hel del info och hjälp att komma vidare.

Ganska långt ner i menyn till vänster på Mus-Olles förstasida, finns fliken "Länkar", gå in på den så kommer följande sida upp: En lista med namn och internet-länkar till andra sevärdheter: Ovanför listan finns en ikon- en klickbar minikarta "Hjortronställen"som leder till kartan med de besöksmål som är uppräknade i listan. Då kommer denna karta upp:

Här är lite glimtar från några av dessa:

I listan under "Länkar" på Mus-Olles hemsida finns en rad/webbadress som inte är utmärkt på kartan, dvs. https://snilleriket.se som ju inte är bara ett besöksmål utan flera intressanta sevärdheter -

På kartan ovan, ligger ju "Snilleriket" ungefär nertill till höger, dvs ungefär vid Myrviken - Persåsen - Hovermo och däromkring neråt Svenstavik.

På snillerikets hemsida, utöver en mängd intressant information om den företeelsen att ett relativt begränsat område har fostrat flera stora genier, så finns i menyraden där upptill "Karta", och ett klick där ger följande kartbild över snilleriket:

John Ericsson är alltså den världsberömde uppfinnaren av bl.a. propellern med anknytning också till Jämtland!

Den gamla vapensmedjan i Bingsta är tyvärr inte utmärkt på kartan, men den finns i närheten av Svenstavik. 

Sammanfattningsvis kan man lugnt påstå att här i dessa trakter i Jämtland finns väldigt mycket att se för den intresserade, och man skulle nog kunna fördjupa sig i nästan all oändlighet om man så vill. Jag själv har hittills besökt och fotat bara på några få ställen av dessa, men jag kan ge några exempel med egna bilder:

Hovermo Gårdsmuseum 1 (Hovermo Museer på den senaste kartan ovan)

Hovermo Gårdsmuseum 2

Wikners i Persåsen

Fröå Gruva

Tännforsen

Jamtli Historieland 1

Jamtli Historieland 2

Några andra av besöksmålen har jag i och för sig varit på, men har inga bilder (eller rättare sagt - jag har inte hittat bilderna därifrån - än!)

Hoppas att det här är till hjälp för er som eventuellt är nyfikna på vad Västjämtland har att erbjuda! Jag själv har flera besöksmål på min to-do-list, frågan är nog bara hur många jag kommer att hinna med!

Ha en fin sommar!

/B

 

Postat 2020-06-14 09:24 | Läst 1779 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera