Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Nostalgi-tripp (än en gång..!)

Förstasidan med utdrag ur sortimentet (varför inte i färg? - var Canons kameror inte avsedda för färg, dia eller negativ färgfilm?) Jag reflekterade nog inte på det då 1971, men nu frågar jag mig det - men tydligen var det ändå inget dåligt reklamgrepp - Canon har ju sedan läge tillhört dom stora "drakarna"på småbild, vid sidan av Leica, Nikon, Konica,  Contax osv.

Den rekommenderade prislistan, så ut så här, på andra sidan av reklambladet:

"F. Grushandlaren Göte Borg" (Expressens dåtida "korrespondent"?) hade visst myntat uttrycket "Det var bättre förr, ju förr dess bättre..." och med anledning därav så kom jag att tänka på att nånstans skulle jag väl ha ett dokument som skulle kunna vara intressant att visa här på Fs-bloggen - dvs Canons svartvita A3 reklamblad från våren 1971 - dvs. gott och väl 50 år sedan.

Den analoga fototekniken och -utrustningen verkar öka starkt numera i popularitet och intresse, och jag själv har (nästan) bara bra minnen av Canon - vad jag tänker på är ju inte kamerans fel vad som hände midsommarveckan 1999...jag orsakade själv att min Canon FTb, trogen fäljeslagare sedan knappt tre decennier for i backen vid Cliffs of Moher på Irlands atlantkust och kamerahuset sprack!

Objektivet jag hade på då, ett FDn 70-150 telezoom blev snett i fattningen men linserna verkade ha klarat fallet! Jag skulle passera en låg stenmur - kanske bara ca 40 cm hög, och muren hade ju en öppning ca 2 meter längre till höger, men lite bråttom och uppenbarligen hade jag överskattat min egen förmåga att snabbt passera muren. Straffet lät ju inte vänta på sig när kameran for i backen samtidigt som jag snubblade och bara gjorde en halvdan passage av "murj..eln..."!

Halva den semesterresa var ju därmed ett "debacle"!  Jag upptäckte nog inte sprickan i kamerahuset direkt, bara att objektivet fortfarande satt på, lite konstigt snett men hade inte lossnat från kamerahuset helt. Men att min trogna följeslagare var trasig, riktigt illa däran, insåg jag bittert så småningom. Brorsan som ju var med på resan, såg inte vad som hände tror jag, men han hade ju sin APS-kamera i gott skick.

Jag lämnade in filmen där i den lilla stan vi hade vårt Bed & Breakfast (där våran "Landlady" på begäran sjöng "the Rose of Tralee" så vackert för sina gäster), och jag skulle få hämta den framkallade negativa färgfilmen hos snabbframkallaren några timmar senare. Vad som i övrigt hände där sedan har jag nog mestadels förträngt eller rentav bra glömt , förutom att t ex att den golftid brorsan hade bokat på golfbanan vid stranden av Atlanten infann sig ungefär samtidigt som ett rejält oväder med kraftigt regn och blåst...efter den golfrundan var han RIKTIGT blöt, blötare än så har jag nog inte sett honom, varken före eller efter den resan! HAn vred ur sina strumpor som säkert gott och väl innehöll en pint regnvatten då. Den formen av "primitivt jordbruk" (golf alltså) har jag aldrig dugt till, däremot kan väl mitt eget tillkortakommande med kameran anses vara en annan form därav. Eller hur?

Nu äntligen, leder denna långrandiga ingress mig fram till saken: Canons reklamblad och svenska prislista från tiden långt före Irlandsresan: Produktsortiment 1971 och den tillhörande rekommenderade prislistan…var det olika utbud av t.ex objektiv i olika länder? Jag kan se nu att den 35:a jag köpte var den billigaste - och korta telet 105 mm f2,8 verkade också prisvärt. Foto Posé i Östersund var den fotoaffär av dom 3-4 liknande affärer som fanns att välja på, och då och där hos dom slog jag till! Jag vet att jag fick delbetala, så det var också ett argument för Canon!

”Köpeavtal” (kvittot fick jag väl inte förrän jag fullgjort min del av avtalet, antar jag)  från 9 Juli 71 - en handpenning på tvåhundra spänn, med överenskommen slutbetalning i augusti så var kameran min! Tveklöst en riktig högtidsdag , och början på ett livslångt ensidigt ”kärleksförhållande”? Tänk om jag hade valt Nikkormat med motsvarande objektivkombination i stället? Hade jag varit Nikotinist idag (’no pun intended’) ? Närå, jag började sluta röka 1998 , och det är nog mycket möjligt att Canon inte hade varit mitt kameramärke om den fotoaffär som förordade Nikon hade godtagit samma stuk på delbetalning. Jag tror uppriktigt att Canon och Nikon i stort har varit ungefär lika bra, skillnaderna var nog mest bara en fråga om tycke och smak…

Jag såg just på eBay, i en annons där för det dyraste objektivet i svenska riktprislistan, nämligen FD 55/1,2 AL (asfärisk, för ("Cine” - biograffilm?)  i eBay-annonsen, och den är nu prissatt till knappt SEK 81000:-, jfr 1971 drygt 4000:-  Sällsynt glugg nu som då, antar jag!

Såna här jämförelser mellan nu och då, hur intressant är det - kanske inte särskilt stort, men för oss gamla analoga  ”bakåtsträvare” så grottar vi nog gärna ner i sånt här… i alla fall jag. Icke desto mindre är fotografi, både digitalt och analogt fortfarande ett stort intresse och min mest givande hobby , trots att den digitala tekniken har utvecklats så snabbt. År 2003, dvs två år innan jag blev medlem på Fotosidan så trodde jag inte att de digitala kamerorna skulle kunna bli bättre än de beprövade analoga, sett till objektivens skärpa och kontrast mm. 

Så fel jag hade - men jag har ju de senaste 4-5 åren har återupptagit det bästa av det analoga vid sidan av digitalfoto  - ett annat sätt att fotografera och ta bilder - bl a klart långsammare  serietagningsförmåga men "slow photography" som passar mig bra numera ! 

Jag återkommer när jag har nåt nytt att förtälja med avseende på min bästa hobby!

Ha det bra - och  ”be careful out there” som polisen i den amerikanska TV serien på 70-talet ofta sa! till sina medarbetare…

/B

Inlagt 2022-03-15 08:59 | Läst 1110 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt blogginlägg Börje. Jag var Nikonist på den analoga tiden. Min Nikon F hängde med från, tror jag, 1966 en bit in på mitten av 80-talet ihop med klassiska 105/2,5, en 35/2.8 och ett 200/4. Hade också, och har kvar, ett udda Nikonhus, ett Nikorex F. En udda konstruktion med metallridå som rörde sig horisontellt.
Börjar, som du ju gjort ett tag, också intressera mig för det museala fotandet och har skaffar mig ett par gamla pjäser, en Yashisha 6x6 och en Voigtländer Bessamatic.
Jag är bara i början av förfallet ännu, får se var det slutar.
Tommy L
Svar från Canalog 2022-03-19 04:27
Tack för det, T! Ja, det är intressant och spännande med det analoga..trodde inte att jag skulle ta upp det igen när jag sålde ut alla mina analoga prylar i en stor slakterilåda 2008....!

Och nu har jag t.o.m. dragit med dig, fotokompis, ner i det "analoga träsket"! Hur oansvarigt är inte det? -:)
mv/B
Varför inte i färg? Berodde på vilken sida man köpte sin annons men också det att det här hårda bildmaneret med total avsaknad av gråtoner var populärt i reklamkretsar på den tiden. Det uttryckte kvalitet, det stack ut och en slags saklighet.
/Gunnar S (Nikonist fram till några år sedan då det blev mer fujinism.)
Svar från Canalog 2022-03-19 04:34
Hej Gunnar - du stavar "fujinism" med litet "f" i början...är det symptomatiskt?...att din Nikonism var ändå lite "tyngre"??
Tack för din kommentar!
mvh
/B
mombasa 2022-03-19 08:55
Haha. Nä, det är nog bara det där med versal i början på en mening. Fast en Nikon med 24-70 på skruvad är tung.
/Gunnar S
När det nu är nostalgitripp på gång så får jag vara näsvis och påpeka att året 1971 fanns det inte någon Contax på marknaden sedan länge - vilket jag vid den tiden tyckte var jättetråkigt.
Gamla Contax från Zeiss Ikon AG var borta sedan tidigt 1960-tal, och nya Contax som ju var ett tysk/japanskt samarbete mellan Zeiss och Kyocera - dök inte upp förrän 1975.
Jag kommer ihåg att jag blev mycket entusiastisk över dom nya Zeissobjektiven som var klart marknadsledande, och jag köpte Contax RTS direkt när den kom till Sverige 1976. Dom kamerorna står ännu i mitt vitrinskåp.
Intressant tidsresa!

Priserna är ju i 1971 års penningvärde. 1000:- då motsvarar 8000:- just nu. Samtidigt var skattenivån hög i en del kommuner, jag minns flytten till Gotland från Stockholm som en chock. Familjeekonomin gick på minus under många år, vi höjde lånen på huset för att betala mat till barnen.
Kul att läsa. Min första systemkamera var en FT-QL + FL 50/1,4, inköpt begagnad 1978 för 630:-.
Det var en trevlig kamera. Jag har kvar ett annat exemplar i hyllan idag.
Svar från Canalog 2022-03-19 04:44
Tack Anders! Och jag har just re-investerat i en FTb...fick hem paketet igår, och den omedelbara känslan när jag tog upp det fina kameraexemplaret ur wellpapps-kartongen var "...tung, gedigen metallpjäs..." (om du tappar den i golvet - blir det snarare skada på golvet än på kameran...")
Jag får hoppas att det inte sker - och nån resa till Cliffs of Moher på Irland med denna blir det ju inte!

Min är FTb är bestyckad med objektivet FD 50 mm/1,4 SSC - hoppas den levererar!!


/B
Kul att titta i gamla fototidningar och drömma sig tillbaka. Min första småbilds SLR var också en Canon Ftb, inköpt tidigt 70-tal. Min råkade också ut för en liten fadäs. Ja liten var den inte för den blev stulen när vi övernattade på ett vandrarhem i Köpenhamn 1975, efter att ha sett en konsert med Carlos Santana. Vi stod nära scenen och jag hade 400 ASA diafilm i kameran. Det gick fint att fota med den då det var bra upplyst, och jag fick några riktigt fina bilder , trodde jag. För på natten blev min kamera stulen, med färdigtagen film i och en färdigtagen i väskan. Allt försvann, med 50 och 135mm tele. Jag grämde mig nog mest över bilderna som gick förlorade, inte kameran.
Svar från Canalog 2022-03-19 04:52
Javisst, Nils! Det är alltid trist att bli bestulen - den risken påverkar iu i a f mig i på så sätt att jag helst inte tar med mig den stöldbegärligaste kameran på resan, i synnerhet utomlands!

"Satsa inte mer än du har råd att förlora" är lite av min inställning - och brukar också teckna en kameraförsäkring hos Gefverts om jag reser med en dyrare kamera!
mvh
/B