Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lite om min (profil)bild...

Idag blir det en liten vandring igen längs min egen "memory lane" igen...
I en av mina mina många bildlåder hittade jag för en tid sedan några ganska dåligt kopierade svartvita 18x24 kopior, troligen några provkopior som jag sparat. Och rätt vad det är så sitter man där och och försvinner bort i sina gamla minnen igen...


Skannade originalkopian


Efter min bearbetning 

Bilden på det slappande gänget ute på Järvafältet är från 1960 det år jag gjorde lumpen som signalist på I1 i Sörentorp, jag sitter i mitten med kameran beredd som vanligt. Till höger halvligger min dåvarande kamrat Lasse. Lasse hade jag stött på varann första gången redan 1957 då jag sökte mitt första arbete efter det jag avslutat min 8-åriga skolgång. Arbetet vi båda sökte 1957 var som litograflärlingar på Åhlen & Åkerlunds Förlag. Jag fick inget arbete där men fick bara någon vecka senare anställning som litograflärling på ett annat tryckeri Victor Pettesons Bokindustri.
Litografyrket finns inte kvar längre men innan skannrar och datorerna tog över såg en litograf till genom manuellt arbete att det blev rätt färgbalans i fyrfärgsbilder som skulle tryckas. Litograferna var på den tiden ett ganska starkt skrå som till och med hade ett eget fackförbund, Svenska Litografförbundet som senare på 70-talet gick ihop med Bokbinderiförbundet och bildade Grafiska fackförbundet.
Lasse och jag stötte på varandra igen 1959 då vi båda gick en utbildning på Grafiska Yrkesskolan i Stockholm. Att vi sen hamnade på samma lucka när vi gjorde lumpen 1960 var ju lite lustigt. Efter lumpen har jag inte träffat Lasse, men när jag googlade så såg jag att han nu bor på Södermalm och fortfarande titulerar sig som litograf.
Senare kom ju 1968 vilket gjorde att min syn på det här med det militära förändrades en hel del och dom fick klara sig utan mig i framtiden.
Bilden är troligen tagen av fotografen Björn Myrman (1942–1999) som låg på samma kompani som jag. På förläggningen hade vi tillgång till mörkrum där vi brukade jobba tillsammans då och då.

DOGMA 07 redan 1960...
Ni som liksom jag också hänger på fotosidan vet då att det finns grupp som kallar sig DOGMA 07, och reglerna där är: 1 kamera, 1 objektiv och en film och det är vad jag arbetade efter redan då. Leica hade jag inte råd att skaffa mig då så det fick bli ett Canon P-hus i stället. Men ett Leitz objektiv hade jag, den inskjutbara 50 mm Summaren f/2.0. Väldigt praktiskt när man var ute i fält.
Bara något år senare skaffade jag min första Leica en M2:a och lite senare en Summilux 35 mm f/1.4. Dom hade jag kvar (plus en hel del annan Leicautrustning som tillkommit under åren) ända fram till 1996 då jag sålde allt (med sorg i hjärtat) för att få ihop till en del av insatsen på min nuvarande bostadsrätt.

Att jag inte blev någon riktig "dogma" fotograf  får jag väl skylla på att jag i början på 70-talet började arbeta med grafisk formgivning och illustration och där det behövdes en annan typ av bilder. Jag har fortsatt att fotografera i mitt yrkesliv men mest då produkt och industribilder för olika projekt/uppdragsgivare.

 


Utställningstips!

Leica - 24x36 - a Change in Perspective
Fotoutställning
18/3 - 24/4 2008
Goethe-Institut, Bryggargatan 12 A, Stockholm.

Mera info på Goethe-Institutets hemsida!

Den här 84 år gamla Leican såldes i november förra året för €336,000. Leican var det sjunde exemplaret i en serie som gjordes för att testa om det fanns intresse på marknaden för en småbildskamera.

//Bernt
 

 

Inlagt 2008-03-17 16:25 | Läst 20690 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt att läsa dina historier.
/Jan