Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Mest för oss i fjollträsket

I dag var jag också en sväng upp på Söder och pratade lite med Gert på Svenska Kort som är en mycket gemytlig och pratglad människa. På hemvägen smet jag in på Stadsmuseet och tittade på de fem arkitektförslag dom fått in om "Nya" Slussen.
Och vad tyckte jag då? Ganska utflippat och märkligt, men det sägs ju att vi som är  lagom äldre har lite svårt för det här med förändringar...
Det var rätt mycket folk där och åsikterna om de olika förslagen gick åt ganska olika håll. Trots trängseln lyckades jag få lite znapshots på de olika modellerna:






På museet var det också en liten fin utställning om visitkortfotografer.
Cartomani
Ateljéporträtt i 1860-talets Stockholm



I 1860- talets Stockholm var visitkortsfotografiet högsta mode – det rådde ”cartomani”. Visitkortsfotografiet var en liten, ca 6x9 cm, fotografisk bild monterad på kartong. Precis som namnet anger var det avsett att användas när man gick på visit. Men visitkorten spreds också på andra sätt. De utväxlades med släkt och vänner, och bilder av kända personer som skådespelare, kungligheter och politiker fanns till salu i stora mängder. Tillverkningsprocessen gav ett billigt styckepris, och den nya flugan gav upphov till en hel industri. På varje salongsbord låg snart ett visitkortsalbum.

Det var fint att se förstoringarna av de små visitkortsbildern och studera personernas ansikten, som alltid berättar så mycket.

Mer information om de båda utställningarna finns på Stadsmuseets site!

Alla bilder tagna med min nya lilla godbit: Panasonics LX 3:a.
Man får önska en trevlig helg!

Inlagt 2008-10-31 19:37 | Läst 7340 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressanta bilder på Slussen men de senare bilderna lockar mig ännu mer. Tack för tipset. Får nog ta mig en stund där nån dag.
Svar från kreatören 2008-11-01 01:23
Fina intressanta bilder är det på den lilla utställningen. Museet har massor av bilder i sina arkiv från fotografins barndom och fram till nutid...

/Bernt
Jag skall ta mig dit och titta på båda utställningarna. Slussen intresserar mig även i min yrkesroll.
mvh
Bengt
Svar från kreatören 2008-11-01 01:18
Absolut sevärt!
Jag har förstått genom att läsa din blogg att du arbetar med något inom konstruktion/inredning/bygg..

/Bernt.
Synd att du kallar vår fina stad fjollträsk även om det är ironiskt.
Svar från kreatören 2008-11-01 01:10
...det var (som du säkert förstått) mest riktat till "jägartyperna" som bor norr om Gävle.

/Bernt