Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Så har det rasslat iväg några dagar igen, och vad kommer man att komma ihåg från dom om ett år eller så?

Bilden ovan är på min farmor och troligen tagen i början på 1910-talet någongång och av en ateljéfotograf i Arbro, Hälsingland. Hon var ogift när min far Göte föddes (1912) och det kan inte ha varit lätt för henne däruppe misstänker jag. Jag vet nästan ingenting om hennes senare liv och väldigt lite också om min fars uppväxt. Jag vet att han blev placerad hos en fosterfamilj och att han hade tre bröder och en syster, alla är nu avlidna.



Om några dagar är det fyrtio år sedan min far avled. Han blev bara femtiosex år. Han började arbeta redan när han var tolv år som hantlangare på sågverket i Arbro. Senare i livet blev han bergsprängare och han fick på femtiotalet det man på den tiden kallade stendammlunga eller silikos. Några skydd mot stendammet fanns det inte på arbetsplatserna den tiden. Han blev rätt sjuk och vårdades långa perioder på Uttrans sanatorium i Tumba. Han blev hyggligt frisk så småningom men aldrig helt återställd fysiskt. Bilden ovan är från hans sista levnadsår.



Vad annars...
Det är ganska vilsamma dagar just nu, julklappar till barn och barnbarn är redan fixade.
Annars hände inte mycket i mitt liv i går. Gick en snabb sväng ner till Stadsbiblioteket och lämnade in några filmer plus ett par böcker. Tog några bilder på detta plus några på gubbarna framför entrén och på två av skulpturerna i närheten.



Alla bilder tagna med LX3:an och i jpg/svarvitt med 400 ISO, här svagt tonade.

 

Klick, klick!

Inlagt 2008-12-10 13:38 | Läst 6291 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevliga bilder, Bernt. Ni verkar ha mycket bättre ljus vid ert Lämna, på er bibbla än vad vi har. Jag har försökt fota det nångång, men det är alldeles för mörkt! Fint självporträtt.