Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kungen av självporträtt!

I dag vid tolvtiden rasslade det till i brevinkastet och det som kom idag var både roligt och tråkigt . Om vi börjar med det som var tråkigt så var det ett brev från Skandia Liv som berättade hur mycket deras försäkringskapital minskat de tre första kvartalen förra året, från 301 miljarder kronor till 249 miljarder kronor. Och det var ju inte så roligt direkt, så där kunde man hålla sig för skratt. Dom kommer säkert också att göra ett så kallat återtag  som dom gjorde vid förra krisen i början på nittiotalet.

 

Desto roligare var det andra kuvertet som innehöll den nya Fotosidan tidningen.
Det är inte så att jag i dessa royalistiska tider utnämt mig själv till kung utan det är copymakarna på Fotosidan Magasin som säger detta. Det får man naturligtvis ta med en nypa salt och inte bli allt för högfärdig. Men lite suger jag självklart åt mig. Jag är också nöjd med det bildval de gjort för den stora bilden eftersom jag själv tycker att det är ett av mina bästa självporträtt.

 

På eftermiddagen tog jag en tur till Enskededalen och besökte  DITO Photoproffs för att fixa en ny mattskiva till min Cambo Wide 4x5 tummare. Jag hade med mig "widen" upp till min fjällnäste i Härjedalen för ett par år sedan och lyckades spräcka mattskivan under en fototur då kamera och stativ föll omkull. Avståndssnäckan på objektivet fick sig också en liten smäll trots de fasta "störtbågar" som finns på objektivplattan. Nu har jag tänkt börja ta lite bilder med den igen under våren så det dax var för en liten service.

 



På resan till och från Enskededalen följde jag Bengans blogguppmaning och tog några höftskott. Det är synd bara att  LX3:an inte har en låst hyperfokalinställning som vissa Ricoh kompakter har. Men å andra sidan är skärpedjupet rätt stort vid 24 mm så det går rätt bra ändå.

 

I morgon skall jag ta mig ner till Kulturhuset och titta på Loretta Lux märkliga bilder.

Det var allt!

Bernt



  

Inlagt 2009-03-02 18:11 | Läst 8758 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Grattis till medverkan i tidningen. Har inte fått mitt ex ännu :-(
Ser fram emot att få kolla in dina självporträtt närmare, när tidningen någon gång kommer! Så roligt att du är nöjd, och 'int behöver man hålla Jante så hårt i handen enligt min mening! Grattis!
Hälsn Anne-Sophie
När jag läste detta sprang jag ner till brevlådan, men fann ingen tidning... Får återkomma när jag läst reportaget om dig, spännande!
Stort grattis
Fina bilder och intressant läsning i FS Magasin

Kan bara beklaga pensionen
De oranga kuverten är ingen rolig läsning
Fast man har några år kvar
Kan bara hoppas på bättre tider
Mycket bra bilder Bernt. Grattis!
/Krister
Tycker du skall suga på den karamellen ordentligt Bernt!!
Grattis Kungen!!!
/Bengan
Grattis "kungen" till publiceringen!
Grymt sköna självporträtt måste jag säga.
/Daniel Svensson
Svar från kreatören 2009-03-03 12:13
Grattis själv Daniel till ditt pris!
När jag såg loppet direkt skrek jag rakt ut... neeeejjj...och sen när man fick hennes tårfyllda besvikna ögon efteråt...det var tungt.

/Bernt
Gratulerar - men visste iof redan om att du skulle medverka:-) (Har för mig fs-ledning nämnt det tidigare väl i någon blogg...?) Inte desto mindre är du om någon väl värd all uppskattning för just dessa för du är just KUNGEN av självporträtt även enligt mig! Ser fram emot att få läsa om dig o hur du gör mera:-) Min tidning väntar på sig meed *mutter*
//Mvh Anna
Svar från kreatören 2009-03-03 12:31
Tack Anna,
Nu avslöjas det inga stora hemligheter i intervjun hur jag arbetar med mina bilder, eftersom det inte finns några sådana direkt. Hårt arbete i det digitala mörkrummet är det som gäller. Mycket dodge and burning eller efterbelysning och pjattning som man sa på den analoga tiden.
Numera gör jag det mesta arbetet i nya ACR:en med justerings penseln och gradationsfiltret.

Hade gott!
Bernt
Köpte tidningen idag och bläddrade genast fram till din sida *hihi*
Blir så inspirerad av självporträtt och testade förgäves igår. Satte mig på en stol och försökte nå med pekfingret till avtryckarknappen för att ställa in skärpan men hur lätt var det *suck*. Tog massor med bilder men alla blev skrot. Ska försöka igen senare idag och i morgon å nästa dag..... Ger mig inte i första taget. Har du nåt tips på hur man kan göra, objektiv mm? Du är ju Kingen av självporträtt :)
/aw
Svar från kreatören 2009-03-04 15:14
Hej där Anne-Lie,
Try and error är nog det som gäller. Men ett bra hjälpmedel är en fjärrutlösare. Många av mina tidigare självporträtt har jag också tagit med min gamla G5:a, på den kunde man vrida displayen frammåt så man kunde se sig själv samtidigt som man tog bilderna. Sen arbetar jag inte med långa brännvidder, max 50 mm för att få hyggligt skärpedjup.
Mina senaste självporträtt har jag tagit med min lilla LX3:a som har bra skärpa redan på full öppning och dessutom utmärkt bildstabilisator.
Sen tar jag alla mina bilder i RAW så att jag kan klämma ut så mycket som möjligt ur filernas högdagrar och skuggor..
Vilken kamera man har spelar ju inte så stor roll, men det vet du säkert redan.

Hade gott å lycka till!
Bernt