Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Skeppsholmen tur och retur.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Dagens kulturpromenad gick till Skeppsholmen och Moderna Museet.

Det var utmärkt promenadväder så  jag tog som vanligt Drottningatan ner till City. Sneddade över Plattan och upp på Hamngatan, sedan genom Kungsträdgården ner till vattnet och förbi Nationalmuseum ut till Skeppsholmen.

 

 

Och varför Moderna då? Jo för att titta på tyske konstnären/fotografen Andreas Gursky stora utställning ”Arbeten 80-08” som jag läst en del om. Jag har ju sett hans arbeten tidigare både i olika tidskrifter och på nätet. Men eftersom han för det mesta gör sina bilder i riktigt stora momumentala  format så var man ju lite sugen att på att få ”krypa” in lite i hans verk.

 

 

Så här skrev Nils Forsberg på Expressen bla om utställningen:

”Likt en modern historiemålare konstruerar han sina tablåer av flera förlagor till en syntes av den aktuella företeelsen. Kompositionen är ibland hämtad från renässansens bataljmålningar, ibland från abstrakt konst, ibland från romantiskt landskapsmåleri. Resultatet är fullständigt magnifika planscher i encyklopedin om hyperkapitalismens tidevarv.

Men – och det är det mest fundamentala ”men” jag någonsin hamrat ner: På Modernas Andreas Gursky-retrospektiv visas bara tio originalbilder. Resten är kopior i litet format.
Det är som om man klippt ut bilder ur en bok. Den perversa detaljrikedomen i Gurskys upp till tio kvadratmeter stora bilder, spelet mellan makroperspektiv och mikroskärpa går fullständigt förlorad.
Som i ”Paris-Montparnasse” från 1993, där man i originalet både upplever hyreskasernens betongbrutala frontalitet och kan uppfatta enskilda boende i fönstren. Här reduceras det till en illustration ur Arkitekturnytt”.

 

.

Paris, Montparnasse | Photography | © Andreas Gursky 1993

Originalstorlek 206 x 406 cm.

 

Och jag håller med Forsberg på Expressen till 100 % i det han skriver om dom mindre bilderna. Eftersom Gurskys bilder är så smockfulla av detaljer så kräver dom sitt monumentalformat. Jag hade hellre sett att Moderna visat lite färre men större bilder i stället.

Utöver de mest kända fotografierna visar utställningen även verk som aldrig ställts ut tidigare. Totalt innehåller utställningen 140 bilder. Ser ni lite fisigt som jag gör, ta med er läsglasögonen eller ett förstoringsglas för dom mindre bilderna.

 

 

.

Fastnade som vanligt en bra stund i Modernas bokhandel på fotoavdelningen  innan jag återvände hem till Vasastan igen.

 

 

Morgonens fikabok!

 

 

Photography from 1839 to today.

.

Över 700 sidor från George Eastman House samlingarna. En liten guldgruva om man är intresserad av fotografins historia. Utgiven av Taschen år 2000.

 

 

Anne Brigman 1911/1902

 

   

Oscar Gustav Rejlander 1860 och Lewis Carroll 1875

 

 

Arthur Rothstein 1940

 

 

Chuck Close 1969 och Neil Winokur 1982

 

 

 

Något för Konstfack kanske?

En kvinnlig konststuderande i Leeds har som sitt examensarbete valt att inom tre månader hitta en lämplig person att gifta sig med.

 

/Bernt

Inlagt 2009-03-21 00:12 | Läst 7123 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Man kan , med viss avundsjuka , konstatera att du har en hög livskvalite i din vardag , och att de är långt kvar tills man själv blir pensionär.
För övrigt håller dina bilder samma höga nivå som din vardag .