Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

För 48 år sedan och lite om Slussen.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Rensa på datorns skrivbord och gå igenom hårdiskarna och arkivera måste man ju göra mellan varven hur tråkigt det än är. Och det har jag nu hållt på med ett antal timmar i helgen och det dyker nästan alltid upp gamla bilder då som får en att vandra en stund längs minnets väg.

 

 

 

Båda dom här bilderna är från 1961. På den översta sitter jag i köket i mitt föräldrahem och fikar. Mycket hår var det på den tiden, inte så långt kanske men väl högt med hjälp av Brylcreme. Min guldtand hade jag fortfarande kvar också, den som jag fått insatt efter en cyckelolycka i trettonårsåldern.  
På den andra bilden ligger jag med brutet lårben på Karolinska sjukhuset och blir ompysslad av två sköterskor. Lårbenet hade brutit på I1i Sörentorp där jag gjorde min militärtjänst som signalist. Jag låg nästan två månader där i sträckbänk och var sedan sjukskriven i ytterligare tre månader vilket betyder att jag bara gjorde halva min militärtjänst. När det sen ett antal är senare skulle göra mitt repmöte totalvägrade jag...men det är en annan lång historia.
Bilden överst är tagen av Fredrik Grimm den från Karro av en pressfotograf som låg på samma sal som mig, Lantz tror jag han hette.

 


 

En annan bild från samma år. Hela Signalplutonen 4 komp på Första Infanteriregementet i Sörentorp (I1). Originalbilden ser ut att vara en kontaktkopia från ett 18 x 24 negativ.

 

 

Delförstoring från ovanstående, jag till höger. Till vänster om mig sitter min kompis Lasse. Lasse och jag träffades första gången redan 1957 då vi båda sökte samma arbete som litograflärlingar på Åhlen och Åkerlunds förlag. Han fick jobb där. Jag fick jobb några månader senare på ett annat tryckeri. Sen stötte vi på varandra igen några år senare då vi samtidigt utbildade oss på Grafiska yrkesskolan. Och att vi sen hamnade på samma logement när vi gjorde lumpen är ju märkligt. Vi umgicks rätt mycket det där året.

Jag har inte haft någon kontakt med honom sen mitten på 60-talet, men när jag sökte efter honom på nätet såg jag att han bor på söder och fortfarande kallar sig litograf. Min yrkesbana blev ju en helt annan några år efter lumpen.

 

Arkiveringsarbetet fortsätter....

 

 

För oss som tar bilder på Slussen...

 

 

 

Efter åratal av diskussioner och mängder av olika tänkbara lösningar så presenterades för en tid sedan det vinnande förslaget för den framtida Slussen. Vi får väl se hur det kommer att se ut när dom väl kommer igång. Översta bilden från Slussenutställningen på Stadsmuseet i höstas. Undre bilden nuvarande förslag. Bild: Stockholm Stad.

Den nya Slussen kommer att kosta drygt 6 miljarder enligt dagens beräkningar. Jag misstänker att den summan säkert inte kommer att hålla på långa vägar. Om allt går enlligt plan ska den stå färdig om knappt tio år, 2018.

 

 

 

 

Vad annars....

 


Vårresan till Skåne närmar sig snabbt, så nu gäller det bara att samla ihop lite slantar så att man kan leva ett lyxliv i sus och dus ett tag...

 

Det var allt!

/Bernt

Inlagt 2009-04-20 09:44 | Läst 8664 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina nostalgibilder. Lycka till med Skåneresan. Missar du nästa Ellen's möte?
/John-Erik
Svar från kreatören 2009-04-20 11:40
Jo jag kommer nog att missa nästa möte. Sticker nog ner i slutet på den här veckan eller i början på nästa. Men som tidigare kommer jag då och då att skriva lite kortrapporter här...
Ja, Skåne är fint just nu. Och framförallt platsen där du tagit ditt självporträtt, är fint och lyxigt. Jag brukar själv gå där nere och plåta människor. Men idag ska jag skicka iväg min kamera på rep. så nu blir det inget nån vecka framöver.

Gillar regnbilden ovanför. Mannen till häst och mannen som släpar sina kassar, och sen dragspels-bussen... Så långt ifrån vår och lyxliv man kan komma. Förresten, passa på att smita in på Dunkers, där pågår en jättefin fotoutställning nu som heter Söder, och den är gtatis. Efter den så kommer en fotoutställning med lite äldre helsingborgsbilder som heter Med Helsingborg i Sökaren.
Svar från kreatören 2009-04-20 12:42
Jag brukar ta en heldag för mig själv i Helsingborg på mina Skåneresor och jag brukar då promenera från Söder till norra delen av stan. Dunkers brukar jag också besöka på varje resa och där hittar man för det mesta någon intressant utställning om konst, design eller foto.
Från senaste resan kommer jag ihåg små fina akvareller/illustrationer av Yngve Rådberg och en liten fotoutställning om Norra Kallbadhuset.
Verkar som om ett "fegisförslag" vann Slussentävlingen. Skulle varit spännande med något som var lika modigt som den gamla Slussen var på sin tid.

Jaså är det Skåne-dags nu igen, jag kommer ihåg dina bulletiner från förra året, hu vad tiden går fort. Det gäller att inte nysa, för då kanske man missar hela sommaren ;).
-affe
Svar från kreatören 2009-04-20 17:35
Risken är väl att det blir ännu fler kompromisser innan bygget kommer igång. Det är många som skall vara med och "tycka".
När det gäller det tid så håller jag med dig, det känns nästan som om det var igår jag kom hem och packade upp från förra resan...
Hej igen bernte!
Självporträttet är helt underbart. Jag känner oxå igen platsen, norra hamnen i helsingborg.

christer

ps. bilden kan vara ifrån i höstas

c
Svar från kreatören 2009-04-20 23:57
Jag dyker upp/ner i Knutpunkten på fredag vid 18.30 om allt går som det ska!
No problems. Det ska bli sommarvärme här till helgen. Glöm ej badbyxor!

christer