Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Årets värsta månad är över...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Äntligen är årets jobbigaste månad over. Jag hörde att vi haft ynkliga 14 soltimmer i november och det har kännts både i kropp och själ vill jag lova.

Nu så här i början på december börjar också pysslandet med att få ihop besökstider inför julhelgen hos barn och barnbarn. Det mesta av organiserandet av detta sköter min fru om och jag hänger bara på. Införskaffandet av julklappar till barbarnen har också redan börjat och även där är det min fru som sköter det mesta (efter samförstånd). Men det kan jag naturligtvis inte berätta något om här.

 

Fikaboken!

När jag var på Dunkers i Helsingborg tidigare i höstas såg jag bla där en grafikutställning av den engelske konstnären David Hockney. Plockade därför häromdagen ner en av hans böcker som jag har i min bokhylla. Det är möjligt att jag nämt den i något av mina tidigare inlägg.


David Hockney Cameraworks /1984

Jag har följt David Hockney konst sedan slutet av 60-talet. I början handlade det mest om hans grafik och målningar. Någongång i början på 70-talet började hans fotografiska kollagearbeten dyka upp.


Det var en ren slump att konstnären David Hockney började med sina nu så berömda fotografiska kollage. Han skulle vid ett tillfälle skicka iväg en del av sina konstverk till en utställning och ville därför dokumentera dom så han gick till närmaste fotohandlare och skaffade sig en Polaroid SX-70 kamera plus en laddning med filmpack. När han var klar med dokumentationen av sina arbeten började han fotografera runt i sin studio och några bekanta som för tillfället var på besök. Innan dagen var slut hade han tagit hundratals bilder med polaroidkameran och pusslat ihop dom till flera olika kollage.


 

Efter ett tag gick han över till en 35 mm kamera (Pentax 110) i stället för polaroiden. David Hockneys fotokollage tillkom huvudsakligen mellan åren 1970 och 1986.

 


 


David Hockney, Pearblossom Hwy., 11th-18th April, 1986, #2, 1986
Jag har flera Hockney böcker och i en av de andra finns ovanstående kollage med som nog är ett av hans mest kända. Han har själv berättat att han var ute i och fotograferade i den Kalifornska öknen i nio dagar och att det sedan tog honom fjorton dagar att sammanställa kollaget. Kollaget innehåller totalt 750 delbilder. Jag har för mig att jag läst någonstans att han gjorde ca tretusen (3000) färgkopior för just det här projektet.

 

Han fick många copy-cats under en period, även jag har gjort mina små försök.


 

Ellens träffen...

Gårdagens Ellen träff fick gå av stapeln utan min medverkan eftersom mitt huvud och mina ben inte riktigt var på samma våglängd i går.Det känndes som om jag hela tiden släpade omkring på ryggsäck på nittio kilo, benen hade svårt att hålla uppe kroppen.


Så det blev några timmars filmtittande i stället och den här gången med mina nya trådlösa hörlurar. En av filmerna jag såg var Luc Bessons Léon. Några av hans andra filmer som också är mycket sevärda är Subvay, Det stora blå, Nikita och Det femte elementet. 


Men idag känns allt redan lite bättre som tur är...

/Bernt

 

 

Inlagt 2009-12-03 10:04 | Läst 5787 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack och lov för att november är över, tycker den gått ovanligt fort. Här skiner solen idag...
Den näst värsta tar vid....nu är det bara - December, januari, februari och mars kvar att få överstökat....
Svar från kreatören 2009-12-03 22:57
Så rätt, så rätt...
Jag längtar redan till våren.
Visst kan man deppa över det dystra november men minns det ljuva september. Men strunt i det för nu ser vi framåt. Men över till något possitivt, jag läser dina bloggar med mycket nöje och oftast får jag lära mig något nytt, t.ex David Hockney är ett okänt namn för mig, men det är kanhända något att lägga på minnet. Tack för att du delar med dig.
Stig
Svar från kreatören 2009-12-03 22:56
Det finns en hel del Hockneyböcker på våra bibliotek att ta del av.
November! Det här eländet tar inte slut förrän 1 mars! Den dr Hockney verkar vara en kul figur. Ska se om jag hittar en bok att låna...
Hmm,..Hockney...


Ha, ditt hockey inspel med Hockney kopia från ditt vardagsrum med armborst, vinprovarglas och Pripps Blå i plåtburk! är KULT! Är det sent sjuttiotal?

Orrefors vinprovarglas håller tätt ännu.