Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport #16 från Brödåkra maj/juni 2010

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Dagen väder i Brödåkra har varit halvhyggligt och Christers syrenbuskar står i full blom och deras doft möter en så fort man öppnar ytterdörren.


Lite om maskrosor.

Bakom Christers tomt finns en  stor äga som alltid är full av maskrosor, när jag kom ner såg det nästan ut som ett rapsfält. Och dessa sprider sig därifrån i stora skaror över till Christers tomt varje år. Nu är alla maskrosor inne i sista stadiet av sin blommning för i år, och Christer slipper dom i sin gräsmatta.


Maskrossläktets arter är fleråriga och sprider sig både genom vindspridna frön och sina rötter. De späda bladen kan användas i sallader. Roten rostades förr till kaffesurrogat. Av blommorna kan man göra maskrosvin. Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen. Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.


 

Ytterligare en macrobild från gårdagens maskros fotografering.

 

Bonusbild!


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Som en glad ko på grönbete! Foto: Håkan Ivö, en AIK man som bor i Ödåkra.

 

 

Over and Out from Brödåkra!

/Bernt

 

Inlagt 2010-06-08 16:50 | Läst 3818 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Där vi bor kan man faktiskt köpa kravodlade maskrosor i en del hälsokostaffärer, vilket jag tycker är vansinnigt komiskt! Men noga betänkt borde maskrosen kunna odlas i större skala som nyttoväxt. Den verkar ju ha en enastående förmåga att växa överallt, och kräver säkert inga kemikalier. Plats för innovationer!
Bernt och Ernst Göran !
Maskros kan inte bara användas till vin och ha i sallader utan nu säger tyska forskare på Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology (IME) i Aachen att de har hittat en metod som gör, att det inom en inte alltför avlägsen framtid, kan finnas storskaliga odlingar av maskrosor för gummiproduktion...

Så var rädd om vin, sallad och gummiplantorna Bernt! :)
/B