Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Åsså hamnade man i tidningen och på löpet på Aftonbladets webbtidning…



Efter allt snack om mina rävbilder i Antikrundan som jag skrev om sist var det flera som tipsat Aftonbladet om saken så journalisten Kerstin Nilsson från tidningen ringde upp mig i lördags eftermiddag och gjorde en kort intervju om saken. Några timmar senare kom fotografen Magnus Wennman över och brände av lite bilder på mig. Hustrun fick fungera som assistent genom att hålla i LED-ljuset.

Jag förstår så klart att det här är ganska pinsamt för Antikrundan och jag tror inte att de gjort det avsiktligt på något sätt men det är klart att dom borde ha gjort en lite mer ordentlig koll. Man kan ju hoppas att dom har lärt sig lite om vad som är mitt och ditt för framtiden efter den här uppmärksamheten. Flera kommentarer har ropat högt om höga ersättningsnivåer men jag är inte ute efter att mjölka SVT på pengar. Jag har fått en ursäkt från SVT och dom är också villiga att ge mig ersättning för nyttjandet av mina bilder, men där är inget klart ännu. Och hur det går där kommer jag inte att ventilera mer om här i bloggen.

Mina obehandlade rävbilder!

Jag säger som kungen, nu vänder vi blad och går vidare i livet…
/Bernt

Inlagt 2012-01-16 09:31 | Läst 10116 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Antikrunda borde erbjuda dig att medverka i ett program. Det skulle helt klart vara intressant att se hur mycket Lennart Nilssons gamla Leica är värd.
//Mikael Good
Bra Bernt. Man ska inte fastna.

För övrigt är rävarna mycket fina.
Om Bruno Liljefors får hänga sina rävtavlor på Nationalmuseum borde du också få hänga dina fina rävbilder där. - Nilserik
Det låter klokt, och jag trodde inte annat heller. Med din erfarenhet kan du din sak.
Hur som helst är rävbilderna fina. Även i original. :-)
Det är bra att SVT för samtal med dig och jag hoppas ni kommer fram till en bra överenskommelse. Många människor tror på allt de läser på webben och ser på TV. Det här inträffade visar att man aldrig får slappna av i sitt kritiska förhållningssätt till all den information som ständigt sköljer över oss. Det är naturligtvis svårt och kan tyckas näst intill omöjlig uppgift men man kan i alla fall försöka.

Dina rävbilder är makalöst fina. Nästan gulliga ;).

/Torbjörn
Jag gillar skarpt din inställning. Och dina fina rävbilder!
Du lär i vilket fall som helst få pengar från STIM, om de sköter sitt åtagande som de ska.

Ha det gott! /Thomas
Jag har just fått reda på att det finns en organisation som heter BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige) och den organisationen har ett avtal med SVT/UR. Avtalet ingicks 1 januari 2010 och gäller till 31 december 2011. SVT/UR betalar en årlig summa för allt nyttjande av alla upphovsmäns bilder för utsändning, samt en årlig summa för användning av medlems bilder för play-tjänster.
På BUS hemsida finns en länk till avtalet som är en mycket intressant läsning för alla oss skapande människor.

BUS: http://www.bus.se/2811
Avtalet: http://www.bus.se/servlet/GetDoc?meta_id=1459
tomazon 2012-01-16 11:24
Funkar den länken för dig eller är det jag som inte kommer åt det?
Svar från kreatören 2012-01-16 11:28
Länkarna funkar fint för mig!
ztenlund 2012-01-16 12:46
Visst, men det förutsätter ju att fotografen kan anses företrädd av BUS. Det gäller knappast varenda bild man kan hitta på Google, så det förändrar ju inte felaktigheten i tillvägagångssättet i det här fallet. Här har man ju uppenbarligen inte kontrollerat, för då hade det ju varit uppenbart att det inte var någon Liljefors. Även en ren avfotografering av en tavla omfattas ju av ensamrätten till fotografisk bild enligt 49a § URL.

Länkarna fungerar för övrigt här också.

Jag vill för övrigt ge dig en eloge för ditt balanserade hanterande av ärendet.
Snygg jobbat på flera sätt Bernt!
/B
Rätt så! Du har i alla fall blivit en kändis och det är ju värt något också =)
Du får passa på att sälja dina rävbilder till priser som en liljeforstavla. Jag brukar ibland själv googla efter bilder och ofta funderar man hur vissa bilder platsar i sökresultatet.

/Gunnar
Inte alltid kul att hamna på löpet på Aftonbladet men här var det ju bara positivt.
Snyggt jobbat Bernt, både med bilderna och hanteringen av det hela.
/Krister
‎"In the future,everyone will be world-famous for 15 minutes." (Andy Warhol)...och så fick man sina 15 minuter till slut!

Tack för alla vänliga kommentarer!
/Bernt
Intressant att följa och jag tycker du hanterar det på ett erfaret och snyggt sätt! Det skall du ha en eloge för!
Och DN.SE snackar också om Carlzon;)
/Stephan