Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Bildarbetet med Affes hörna 2 på Slussen i Adobes nya Camera Raw 5.2

Det händer rätt ofta att jag får förfrågningar om hur jag behandlar mina bilder.
Det är faktiskt rätt olika  beroende på vilket motiv det är. Jag försöker i de flesta fall i min bildbehandling bygga upp en stämmning/känsla, ibland med färgerna och ljuset och ibland med det grafiska uttrycket.

Så här kan det till exempel gå till:



Originabild.l Panasonic LX3  f/2 1/15 sek ISO 200 RAW



Första behandling i nya ACR:en. Här har jag dragit upp Vibrance till 100 % och Saturation med 10 % plus en S-kurva för att förstärka det varma och kalla ljuset.



Sen har jag arbetat vidare med den nya Graduated toningen i nya ACR:en och förstärkt det kalla ljuset som kommer in från höger plus det varma uppe till vänster. Därefter har jag jobbat vidare punktvis med ljussättningen med Adjustment Brush och förstärkt med Brightness, Clarity och Color.



Finputsning i slutändan i Photoshopen med lite Kurvor, lite extra Dodge & Burning plus Selective Color korrigering. Skärpning med TLR innan uppladdning.

Den här typen av bildbehandlingen som jag gör klassas naturligtvis av många som manipulering. Men det är mitt sätt att göra bilder.
Större bild HÄR !


Bernt Carlzon
Bildmakare

Inlagt 2009-01-20 13:09 | Läst 6108 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker du är duktig att bildbehandla. En liten fråga har jag dock. Har du bilden klar för dig när du börjar arbeta med bilden, d v s vet hur du vill ha det och jobbar för att få bilden så?

/Gunnar
Mycket intressant, tack!
Tack för att du delar med dig. Det uppskattas mycket.
/Mattias
Manipulering eller inte, du gör det du gör jäkligt bra!. Dessutom tycker jag inte att det egentligen handlar om manipulation så länge man inte har ett syfte att vilseleda någon med sina bilder. Jag skulle snarare benämna detta som kreativ efterbehandling, och sådant har ju alltid funnits ;).
-affe
Det är väl ändå alltid någon form av manipulation eftersom kameran inte exakt kan återge precis vad dina ögon ser. Det är massa inställningar och processer och mjukvaror som ska ta vid innan det blir en bild på en skärm.
Vem bryr sig om det är manipulerat så länge det är bra? Oljemålningar är manipulerade med pensel och struktur men ingen klagar på att det är fel då.
Manipulation? Inte i mina ögon i alla fall! Min definition av manupilation är att avsiktligt lägga till eller ta bort något från ett foto. Kreativt efterabete har alltid förekommit först i mörkrummet och nu i datorn! Kör hårt!
//Chasid