Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

De e mycke nu...

 

Jag beklagade mig lite i Bengans blogg igår om det här med inlärning på äldre dar.
Vad det handlade om var att man i många fall inte får några riktiga handböcker numera när man tex köper en ny kamera. Istället får man en PDF-fil vilket betyder att man måste sitta och läsa på sin skärm, vilket jag tycker är pest.
Sen när det gått några timmar efter det jag skärmpluggat så har jag i de flesta fall (tror jag) glömt det mesta igen.  Sen står man där ute i verkligheten och försöker komma ihåg vilka inställningar man hade tänkt göra för just den fotograferingssituation man befinner sig i. Nu är det ju så att man glömmer ingenting, och Bengan förklarade så bra hur det fungerar så jag upprepar det här:

Tack Bernt!
Och måste nog rätta dig! ;) ;)
Det du säger "Och sen ska man komma ihåg allt också vilket inte är det lättaste med stigande ålder"...
Det har inget med din och min ålder att göra!!! :)

Jag brukar förklara för juniorerna, då dom tror dom e kvicktänkta ;)
att man har som en liten "kortlåda" i huvudet, och har man bara några kort att bläddra igenom (då man e ung), visst går det fort!!
Våra "kortlådor" Bernt, vilka erfarenhetsbibliotek det är!!
Klart det tar tid att bläddra igenom dom, och ibland så hittar vi intressantare sidospår än de vi gick in på! ;) :)

Och vad gäller instruktionsböcker, det är för fegisar!!
Jag frågar nå'n om det elementära på kameran!
/Bengan


Annars så har jag börjat röja i mitt arbetsrum. "Äntligen" utropade min fru högt i går när jag började. Föreningen som jag bor i har beställt en hämtning av alla typer grovsopor till nästa måndag så jag har lite tid på mig. I källaren som jag berättade om tidigare är jag klar.
I arbetsrummet är det tidningar, böcker, teckningar, gamla arbeten, foton m.m från över fyrtio års verksamhet som skall gås igenom. Sorteras, sparas och en hel del slängas. Det tar tid att gå igenom ett livsverk, hela tiden dyker det upp intressanta saker (för mig) som gör att minnesbarkens hårddisk får gå på högvarv.
Här några axplock ur mina högar:

 

 

Det här är en av de första färgillustrationerna jag gjorde på min Mac. Den är från 1988 och tog flera dagar att göra. Bilden är gjord  i ett progam som hette PhotoMac, det första riktiga färgbearbetningsprogrammet för Macintosh. Hanterade bara 256 färger och urusel i konverteringen från RGB till CMYK. Jag kommer också ihåg att rippningen för tryck tog över fem timmar. Fotosättarna/ripparna på den tiden var mest tänkta för text och svartvita bilder.
Förutom det här tryckta julkortet gjorde jag också 15 stycken A3 färgutskrifter på någonslags vaxskrivare som jag ramade och delade ut till kunder och leverantörer. Bläck och färglaserskrivare fanns ännu inte.



Jag har under mitt yrkesverksamma liv haft två olika bolag. Ett hette Kreatören Carlzon AB och ett Designfirman Art Attack. Den här logotypen för Art Attack i skyltutförande gjorde jag 1992 i Illustrator och Photoshop.



Många foto och konstböcker har det har blivit i hyllorna under åren naturligtvis. Här två godbitar som håller fortfarande. Hammarkullen av Jens S. Jensen (1974) och Gröna Lund av Anders Petersen/Jan Stolpe (1973).


Här en klassiker till, Fotografi av Rune Jonsson, Werner Noll och Jan Olsheden (1980). Rune Jonsson var också lärare på Fotoskolan när jag gick där på 60-talet.

 

På sidan 156 i boken har jag en bild med tagen i Gamla Hagalund i början på 60-talet. Jag fick inget betalt för bilden, men jag fick två böcker i stället. Det var en kamrat till mig som var redaktör för boken, han gjorde också typografin och layouten.

 



En annan bok som betytt mycket för mig i mitt design, illustrations och bildarbete är "Färgfotografik Boken" av Pär Lundqvist från 1977.

 



Till slut några bra samlingsnummer av tidningen LIFE, ett från 1988 "150 Years of Photography" och " The Worlds Best Photographs" från 1990. Tidningen Se gav  ut ett fint minnesnummer inför nerläggningen 1981 "Alla Tiders Se".

 



" Skillnaden mellan dåligt och bra kaffe, är som skillnaden mellan liggsår o en orgasm". -Tina Messing.

 

Efter ett par koppar bra kaffe är det dax att återvända till saltgruvan, minnesarkivet och röjningen.
Klick, klick!

Inlagt 2008-11-12 19:10 | Läst 7556 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tjaba Bernt!
Vilka böcker...
Å vilka bildtidningar...
Har även några Life och Look kvar..
Och Se..å Carl-Adam Nycop...
Och boken av Kurt Bergengren har jag såklart!
Den e viktig!!
/Bengan
Den där julbilden på Söders höjder ser ju riktigt fin ut. Den förtjänar att återanvändas Kan en trogen läsare av din blogg få se den framåt jul?