CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

En bild om dagen...

För att inte snöa in totalt när inspirationen tryter lite så här års när mörkret kryper på oss och för att hålla igång avtryckarfingret och tangentbordsfingrarna lite gick jag lite löst med i en facebookgrupp som heter "En bild om dagen 2014". Där handlar det om att visa upp en bild varje dag som följer vissa förbestämda teman. Jag har inte varit med med bilder varje dag men här kommer en del av de som jag haft med.

Glugg

Muskel

Ledsen

Hon

Härlig

Trapp

Sladd

Trädgård

Sil

Näsa

Utrymme

Stad

Jag har såklart lagt upp en del färgbilder också på sidan men dom hoppar jag över att visa här.

/Bernt

Postat 2014-10-30 10:24 | Läst 8373 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Inte har det blivit mycke bilder de senaste året...

Och varför det då? Ni som känner mig behöver ingen närmare förklaring. Jag är glad över att jag fixade en sommar till fast jag inte trodde det i vintras. Åtta veckor i vårt torp i sommar har i lugn och ro utan stress har gjort att jag nu mår ganska hyggligt.

Min kropp fick sig en riktig snyting i slutet på oktober förra året och det var andra smällen på ett par år, kraften försvann ur kroppen på några sekunder. Likaså blev det sedan när jag återhämtat mig med lusten att fotografera, läsa och springa på stan och kolla på sånt man gillar.

Så, så mycket seriös fotografering och skapande av bilder har det inte blivit men då och då har jag lagt lite dagboksbilder på min facebooksida  som också går att följa på min presentationssida här på fotosidan.

.

Annars då...

Inför den här bloggen började jag (lite lätt) att arbeta lite mer med ett par bilder i alla fall. Vilken fin bild på ödetorpet sa min fru när hon fick syn på bilden på min skärm. Hon känner ju mig så sen kom naturligtvis följdfrågan: Såg det ut så där när du tog bilden eller har du jobbat med den?

Får man göra vad man vill med sina bilder? Javisst får man det! Det tycker i alla fall jag som anser att i många fall är RAW-filen bara är ett grundmaterial och bilden man skapar från dessa är sedan slutprodukten. Det här gäller ju inta bilder jag tar, många går också snabbt igenom mina olika program.

Originalfilen från LX3an 1/1000 sek f/4.5 ISO 200. Min gamla LX3 hänger med fortfarande men det skall bli spännande att se Panasonics nya Lumix LX-100 den har nämligen en Micro Four Thirds-sensor med samme storlek på 17,3 x 13,0 mm som i tillverkarens systemkameror. Något större och lite tyngre blir den + kanske lite dyr, runt 9.500.

.

Hade gott!

/Bernt

Postat 2014-09-29 14:44 | Läst 14849 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Riksfotoutställning (RIFO) och konferens på Fotografiska i helgen.

RIFO 2014 arrangeras av tre fotoklubbar i Stockholm. Midsommargårdens FK, Stockholms FK och Enskede FK. Alla aktiviteter kommer att äga rum i Stockholm på Fotografiska på Stadgårdskajen intill Slussen. Vi kommer att hålla till i konferensdelen med ingång från byggnadens långsida ut mot Strömmen cirka 50 meter efter huvudentrén. Det kommer att finnas skyltar som visar vägen.

Ni kan läsa mer om Riksfotoutställningen 2014 här!

Från slutet på 50-talet och till mitten på 60-talet deltog i ett flertal RIFO tävlingar och utställningar både här hemma och i utlandet. På den tiden var jag medlem i Danderyds Fotoklubb och vi var ett gäng där som träffades ganska ofta och gick också tillsammans på utställningar. Vi fick tillgång till en lokal i källaren på Danderydsgården där vi byggde ett mörkrum och lokalen var så pass stor att vi kunde (med hjälp av ABF) bjuda in olika fotografer som höll kurser för oss.

Sista gången jag deltog i RIFO var 1966 samma år som jag på hösten började på Kursverksamhetens Fotoskola på söder i Stockholm då ett nytt fotoliv började för mig och fotoklubbverksamheten avtog så småningom. För några år sedan då jag röjde i källaren hitta jag ett 30 x 40 kuvert med negativen till de bilder som jag deltog med i RIFO 1966.

Från början var det 18 x 24 kopior som jag sedan avfotograferat i 30 x 40 på lithfilm i en stor reprokamera, jag jobbade då fortfarande som litograf på ett tryckeri. På dessa stora negativ gjorde jag sedan kontaktkopior.

För att kunna visa bilderna igen så gjorde jag en ny avfotografering, och den här gången med en digitalkamera. Här kommer bilderna!

.

Och en Stor bronsplakett fick jag i RIFO 1966 för de grafiska bilderna.

.

En annan spännande utställning den här helgen är The PhotoGallery hos Audi Forum  vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Under fyra dagar så kommer lokalerna att förvandlas till en fotohall.  Gå dit och titta eller köp.
8 maj - Söndag 11 maj, Öppet 10.00-18.00.

.

En del lite annat foto den här helgen hos Auktionsverket och hos Bukowskis.

.

Så det blir och knalla runt lite i helgen!

/Bernt

Postat 2014-05-09 15:25 | Läst 6044 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Framåt, framåt. Låt minnena bestämma vägen.

Visst kan det kännas konstigt att många tycker att jag tog min bästa bild för snart femtio (50) år sedan. En halvtaskig scanning av diat har legat legat här på fotosidan sedan mitten av 2003 och har i dags dato fått 95 kommentarer och har haft 5817 visningar.

.

.

Så här har bla Markus Carlsson skrivit om bilden:

Betyg: 5
Det här är en av de absolut bästa bilderna jag har sett här på fotosidan. Oftast kan det räcka med att man har en söt eller en "annorlunda" modell för att bilden ska bli lite bättre. Några håller säkert med mig, men modellen gör väldigt mycket i bilden. Men i den här bilden känns det som inte modellen gör bilden utan det är den otroligt fina ljusättningen. Det mjuka ljuset förhöjer hennes runda och fina ansikte. Hennes högra sida har också perfekt teckning.

Den mörka kepsen är också mycket effektfull. Jag tror nog inte att bilden hade blivit lika bra om hon inte hade haft någon huvudbonad. Det gör att övergången från hennes ansikte till den mörka bakgrunden blir mycket bra.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tillägga förutom att jag är mycket glad över att du har lagt upp den här bilden, för jag lovar att jag kommer nog aldrig att glömma denna underbara och mycket fina bild.
.
Tack Bernt.

/Markus

.

.

Det känns lika bra att läsa Markus text om bilden idag som när han skrevs för rätt många år sedan. För ett något år sedan när jag gick på Odengatan var det en cyklist som svängde in till kanten och ropade mitt namn. Jag stannade till då och han började med att säga att han följde min blogg på fotosidan och sen berättade han om en del av mina bilder som han gillade och bla då porträttet som jag visar här. Så tydligen har bilden satt vissa spår hos en del...

.

Trevlig Helg!

/Bernt

Postat 2014-04-04 13:50 | Läst 5417 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tidiga vårkänslor.

Sen ett par år har vi ju numera vårt gamla fattighustorp i närheten av Örbyhus i norra Uppland i stället för fjällstugan i Härjedalen.  Som tidigare har vi under vintern  samlat på oss en hög nya prylar och saker som vi förvarat i lägenheten för att under våren transportera upp till torpet. På den senaste tiden har det känts som att våren snart gör sitt intåg, fast man kan aldrig vara riktigt säker. Vi har varken körkort eller bil så när vi skall forsla upp saker till torpet måste vi lita på släkt o vänner. Förra helgen var det kanonväder och vi bestämde att det var dax för första turen upp till torpet och vår chaufför för dagen blev min systerdotter Jannica.

På vägen upp stannade vi till i ett Bauhaus köpställe och handlade tio säckar jord och vi hittade också ett bra parasoll som dom sålde ut till halva priset.

Det gamla torpet som ligger ca 12 mil hemifrån hade klarat av vintern bra, vi har dessutom en granne där som är fast boende som kollen lite. Nu har ju vintern varit ganska mild i år och inte har det varit några större mängder snö där heller.

Innan vi drog  hemåt svängde vi in till pizzerian i Örbyhus för att få i oss lite skaffning efter dagens arbete. Efter maten kollade Jannica och hustrun virkmönster för en väska i mobilen. Örbyhus ligger i Tierps kommun och har folkmängd på ca 2000 pers och det ligger på lagom cyckelavstånd från vårt gamla torp. Där finns en också en ganska stor ICA, färghandel plus lite annat. Om ca två månader kör den riktiga torpsäsongen igång...

.

Från Skånearkivet...

Jag vill inte påstå att jag har någon riktig ordning på mitt digitala bildmaterial. Kopior på hårddiskarna och alla bildarbeten har jag såklart, men dom ligger i de flesta fall lite här och där. Men då och då går jag igenom de olika mapparna och försöker organisera lite och slänga en massa kopior och skräpbilder. Skånemappar har jag ett antal efter alla resor dit ner bla då tömmningsmappen 2009-05-17 där jag hittade nedanstående bilder från en tripp ner till Östra Torp och Smygehuk.

.

Till slut en av mina favoritkonstnärer Chuck Close igen...

En liten kort artikel/video om Chuck Close om hans stora Polaroid porträtt. Om ni blir intresserade är det bara att googla på Chuck Close, finns massor av info och videos på nätet.

.

Bonusbild.

"Sartre blev 75. Hemingway, 62, Miller 93, Strömholm 83, Bresson över 95, Kertesz 95, osv,,fotografer tenderar att leva länge, men det beror nog på allt fix de fått i sig i mörkrummet. En fotografs lungor är en silverskål från Scanfix." - Micke Berg

.

Hade gott!

Bernt

Postat 2014-02-28 11:50 | Läst 8720 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 27 Nästa