CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

"Vintage" Carlzon...?

Det är lätt att man börjar rota i sitt inre så här på ålderns höst när man nått "vintage" stadiet.
- Var det här allt?
- Vart tog åren vägen?
- Har man gjort någon nytta?

Frågor som jag ställer mig och som inte är så lätta att besvara. I varje fall den sista.
Det märkliga med att bli äldre är att den yttre kroppen har förändrats en hel del men innuti är man fortfarande en kille på 25-30 år. Så känner i alla fall jag. Och det gör att man ibland får vissa personlighetsproblem. Hörde en komiker berätta igår på TV att det låter mera om en när man kommit upp till 65+, och det stämmer rätt bra. Lite stönande blir det när man skall resa sig upp från sin bekväma fotölj och när man tex ska böja sig ner och knyta sina skor.

Samtidigt är det skönt att vara "lite lagom" äldre, tempot är mycket behagligare och man har inte en massa krav att släpa på i sin ryggsäck. Man kan bara flyta omkring i tillvaron. Lite sorgligt är det att man har mycket av sitt liv bakom sig, men det gäller bara att gilla läget och gasa på "to the bitter end" som ändå kommer till slut.

Dom här bilderna har inget med texten ovan att göra utan är mera än hälsning till Chasid och hans önskemål om mera bilder i bloggarna.

 

För er som bor söderut i landet! 

Ni missar väl inte Sally Mann på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Jag såg utställningen flera gånger när den var i Stockholm. Hennes mystiska landskapsbilder från serien Deep South är fantastiskt fina. Dom mera kända familjebilderna är också bra naturligtvis och det är alltid en fin upplevelse att se original på bilder som man tidigare sett i tryck och på nätet.

 

Ha en trevlig kväll! Själv skall jag ta och titta på en film nu, Inside Man med bla Denzel Washington och Jodie Foster...och ta mig en whisky.

//Bernt 

Postat 2008-03-19 16:58 | Läst 23422 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Svart-vitt på mitt sätt...

På min gamla trotjänare (Mac G4) arbetar jag fortfarande med Photoshop CS, mest beroende på att jag har det gamla systemet Mac OS 10.2.8 på den. Maskinen är från början av 2001 och är naturligtvis inte så snabb (Dual 450 MHz) om man jämför med dom nya. Men jag har inte så bråttom och den är stabil och säker och jag har inte haft några problem med den under de år jag haft den. Men det är klart att man längtar efter en snabbare Mac, men jag har en häftigt snabb IBM PC laptop som jag använder när jag tankar över mina bilder från korten och sen gör första grundjusteringarna i Lightroom. De bilder jag sen vill jobba vidare med slangar jag över till G4:an.

Lightroom har ju mycket bättre funktioner när det gäller att konvertera färg till svar-tvitt än min gamla Photoshop CS men jag tycker skärmen på "lappen" är lite för liten och osäker att arbeta på, så jag slutarbetar i stället mina bilder på G4:an och i CS:en och kör med ett par olika action i stället. Det ena är "galningen" Russel Brown's Photo Toner som ger bilderna en aning varm ton och det andra är Gorman & Holbert's B&W Converion.

Exempel: 

Originalet. Canon 350D Sigma 10-20 mm @ 10 mm f/8.0 ISO 100 RAW 

 

HDR från RAW-filen, tre olika framkallningar. HDR/Tone-mapping gjord i Dynamic Photo HDR. Efterarbete i photoshoppen med kurvor, nivåer och dodge & burning m.m.

 

Russel Brown's Photo Toner 

Så här blir lagren när man kör Russel Brown's action, lätt att finjustera styrkan på toningen sen med ett Hue/Saturation lager.

 

Gorman & Holbert's B&W Converion 

Så här blir lagren när man kör Gorman & Holbert's B&W Converion action också här är det lätt att finjustera bilden med kurvor/nivåer lagren.

Russel Brown's action här!      
Ganska långt ner på sidan....

Gorman & Holbert's action här!    
Även detta en bit ner på sidan....

 

Nästa gång vi vinner på Lotto har min livskamrat lovat mig att jag skall få köpa en ny Mac...jag håller drömmen vid liv!

Ha en trevlig (photoshop) dag!
Bernt
 

Postat 2008-02-27 05:13 | Läst 23433 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Min första Dogma 07 bild...

Så har jag laddat upp min första bild i Dogma 07 gruppen.
Jag tyckte det kunde passa bra med ett självporträtt  som första bild för att presentera mig och min "dogmautrustning".
Kamera: Min gamla G5:a
Objektiv: 7.2 mm (35 mm småbild)
Film: ISO 200
Bilddata: RAW - f/2.0 - 1/20 sek
Lite brusigt blev det, kanske mest beroenda på att det var ganska mörkt i min hall där jag tog bilden. Jag tycker inte det gör så mycket på just den här bilden men jag funderar ändå på att i framtida bilder gå ner till ISO 100.
Större bild här!

Jag har just läst intervjun med Anders Petersen och tittat på hans bilder i nya Kamera&Bild. Jag gillar hans sett att kopiera sina bilder, rått, hårt och kornigt. Fast man borde kanske berömma hans duktiga kopist Helena Påls i stället.
Här ovan har jag jobbat vidare en stund på dogmabilden med lite TLR-skärpning plus ett snäpp med LucisArt filtret på slutet. Större bild här!

 

Länktips!

PHOTOICON
Kanske mera tidningstips. Flera fina gallerier med stora bilder på hemsidan bla Edward Steichen.

Idag för 106 år sedan föddes Ansel Adams (1902-1984) http://www.anseladams.com/ 

/Bernt 

 

Postat 2008-02-20 19:32 | Läst 11915 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Om kloning och pjattning + efterbelysning...

Inför Årets Bild tävlingen har det återigen varit en kloning debatt på en del bloggar jag läst. Jag håller naturligtvis med om att kloning inte skall få förekomma i pressbilder men där framfördes bla idén om att man kanske skulle förbjuda överdriven pjattning(upplättning) och efterbelysning(nermörkning) också. Det däremot håller jag inte med om.

Här kan ni läsa lite olika synpunkter om detta om ni har lust: 

Anders Jensen/Kamera & Bild 

Göran Segeholm/multijournalist.se

Jag undra om min bild ovan hade blivit godkänd av Årets Bild juryn. Större bild här

 

 

Kodachrome
They give us those nice bright colors
They give us the greens of summers
Makes you think all the world's a sunny day, Oh yeah
I got a Nikon camera
I love to take a photograph
So mama don't take my Kodachrome away

If you took all the girls I knew
When I was single
And brought them all together for one night
I know they'd never match
my sweet imagination
everything looks WORSE in black and white
/Simon and Garfunkel

 

Paul Simon skrev 1973 låten Kodachrome, som snabbt utsattes för dödskallemärkning av Sveriges Radio på grund av vad man såg som reklambudskap. Även brittiska BBC vägrade spela låten av samma anledning.

 

Cheers!

Bernt 

 

 

 

 

Postat 2008-02-14 23:34 | Läst 18288 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Jag längtar efter ljuset...

Så här i vintergråheten gäller det att hålla igång kreativiteten och skapandet i sin lilla kammare så att man inte slummrar in i vinterdvala.
Eftersom jag numera har obegränsat med tid över sitter jag tillsammans med min digitalmaskin rätt många timmar varje dag. Surfar runt i världen, läser och tittar.
Det mesta handlar naturligtvis om foto och fotografer men jag försöker också hänga med lite i konstvärlden plus naturligtvis rätt mycket om photshop och bildbearbetning.
När jag  googlade på "photoshop" nyss fick jag 27 200 000 träffar på 0,14 sekunder , på "photographer" 107 000 000 träffar på 0,48 sekunder och slutligen på "Modern Art" 30 500 000 träffar på 0,17 sekunder ...inte behöver man sitta sysslolös direkt.

Black (and white) is beatiful
Några före och efter bilder från hårddisken (före direkt från kortet).

 

 

Vinter?
Utsikt från mitt vardagsrum mitt i Stockholmssmeten.

Bild 1 Hur det borde vara.
Bild 2 Hur det är.



Hoppas ni alla får en skön fredag och helg!
/Bernt
 

 

 

Postat 2008-02-08 09:19 | Läst 13688 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 25 26 27 Nästa