Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 192 / Hestetorvet.

________________________________________________________________________

Still (jag har sagt det förut) "när jag kom till Roskilde 1962" och jag kommer förmodligen säga det igen och kanske igen :-)

År 1962 var hela "Hestetorvet" ett stort hål. Vi behövde parkerings källar och parkeringsplatser i gatunivå. Bilarna regerade vid den tiden och jag var faktiskt även en del av utvecklingen. Jag var anställd i en lokal bilföretag och det gick som smort i "de glade sixties" :-) Men lyckligtvis beslutade byens "män" att "Hestetorvet" borde föras tillbaka till sitt ursprungliga öppna utseende. Det genomfördes 1994-95 och med mycket stilrena kullersten och plattor (fliser). När man kommer ut från våra tåg stationen mötas man i dag av en mycket vackrare syn.

Text och kommentarer på bilderna är under bilden.

Roskilde Tågstation - den äldsta i Danmark (1847). Renoverat 1998. Och färgerna är som de var ursprungligen! Det talades mycket om när de uppenbarades.

På väg till torget.

"Hestetorvet" - huset vid botten av bilden hyrs ut och bidrar till att finansiera hela projektet.

Med anledning av Roskilde: s 1000 årsjubileum 1998 gav en av stadens affärskvinnor denna imponerande vatten skulptur med "Roskildekrukkerne", som avslutades 1999.

Bara fick denna ögonblicksbild av ett par unga gatumusikanter som samlat donation till Röda Korset mot att man fik en bit av kakan - se skylten :-)

Som på vårt andra torget -  Stændertorvet - pågår ochså här marknadsdagar.

Hälsningar från Erik / DK
© emfoto43 / Roskilde


Inlagt 2015-10-05 14:34 | Läst 2593 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
I dag bestämde min vän som bor i Köpenhamn att vi skall
till Roskilde nästa sommar.
Jag har sett så mycket intressant som du visat.
I dag är det ännu mer jag vill se.
Vilka krukor ni har på torget så vackra de är.
Spännande stationsbyggnad också.
Liv och rörelse samt duktiga ungdomar.
Ha en fin kväll
Gun-Inger
Svar från Erik Madsen 2015-10-05 23:36
Jag var fast på youtube när jag fick hitta några klipp med Nöjesmassakarn till Margareta i mitt inlägg från igår. Så jag satt och tittade på den gröna hissen med Eva Rydberg - över 2 timmar!
Det ska vara bra med en resa till Roskilde.
Tack för dina fina kommentarer.
Hälsningar från Erik / DK
Roskilde ser verkligen intressant ut. Imponerande med en 1000-årig stad. Jag har säkert passerat Roskilde 15 gånger utan att stanna till.
Svar från Erik Madsen 2015-10-05 23:40
1000 år - du måste komma ihåg att Köpenhamn i början var hamn för Roskilde.
Du måste försöka att besöka Roskilde en gången gång
Hälsningar från Erik / DK
Roligt att Roskilde tagit vara på det fina gamla torget! Här hemma är det alldeles för många torg som försvunnit under 60- och 70-talens nybyggnadsepoker. Torgen har ju alltid varit centrum för både människor och handel och av dina fina bilder ser det ut som torget i Roskilde fortfarande är platsen för människors möten!/ BJörn T
Svar från Erik Madsen 2015-10-06 11:52
Hestetorvet var i forna dagar centrum för handeln med hästar och grisar. Och lyckligtvis segrade sunt förnuft så vi fick denna öppna oas i Roskilde.
Det finns dock andra platser där det gick lika fel som i Sverige och på andra håll. Bygg "amok" - bilarna ska ha utrymme.
Det skriver jag kanske en blogg om en dag.
Hälsningar från Erik / DK
Vilka förståndiga beslutsfattare som lät återföra torget till sitt ursprungliga utseende.
Stora fina krukor, riktigt pampiga. Bättre med vackra krukor än kommunalpampar.
Svar från Erik Madsen 2015-10-06 19:31
Det var som vanligt en hel del debatt och diskussion bland medborgarna, men de flesta tyckte om idén. Parkeringsplatsen var sliten och såg fruktansvärda, källaren används knappast längre. Så det var bra.
// Erik / DK