Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen # 2009 / Bildvisning på bloggen.

Roskilde, den 30. december 2020.

^

Hur visar och tittar du på fotografierna från blogginläggen ?

Jag ser alla bilder på min iMac-skärm och jag klickar på den första bilden i bloggen - sedan använder jag piltangenterna på tangentbordet. Det betyder att oavsett om bloggarna har "Bred Layout" eller "Ny bred Layout", ser jag bilderna i den storlek de är laddade med. Normal 3: 2 - 3: 4 - kvadrat - högformat eller panorama. 

Jag tillåter mig att använda några exempel från Peters blogg och ett från Tony Svenssons.

Bildtexterne är under bilderne.

*

**

Sedan har vi sett HELA bilden.

HELA bilden på en gång, om du gör som jag.

Sådan presenteras bilderna med "Ny bred layout".

Så här ser det ut om man klickar på det och sedan kan man klicka på antingen med piltangenterna på tangentbordet eller genom att klicka på pilen markerad till höger.

Presenteras med "Ny bred layout"

Det är så jag ser det.

Tony använder den (gamla) "Bred Layout" inställningen och det ser ut så här ....

.... och så ser jag det efter att ha klickat på bilden.

Mvh. Erik.

Inlagt 2020-12-30 21:31 | Läst 1428 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Om jag förstår det rätt så är den största skillnaden för stående bilder, om man klickar upp dem så ”förminskas” de så att de fyller skärmen på höjden istället för bredden. För liggande så är skillnaden inte så stor om man använder ny layout.

Normalt så laddar jag upp bilderna i 1800 pixelbredd, för dessa årsbloggar plockade jag bilderna från fullformat och så skalar väl bloggen ner dem till ung. 2600 pixel. Men bilderna blev ändå större än vad jag brukar använda.

Lena la ut 2 eller 3 stående bilder i bredd i sin årsblogg, då kunde man se dessa i nya layouten utan att scrolla. Tror jag ska testa detta nästa gång

Själv klickar jag aldrig upp bilderna utan ser dem såsom de ligger i bloggen. Har också sett någon bugg i om man klickar upp dem att det blir visning ibland med fler bilder än vad som visas i ouppklickat läge, då borttagna bilder ändå visas i den uppklickade om man bara klickar vidare så kan få många mer bilder då jag ofta laddar upp fler bilder än vad jag senaste visar. Man får inte heller med texten om man enbart klickar nästa bild i visningen
Svar från Erik Madsen 2020-12-30 22:32
Hej Peter - tack för dina kommentarer och överväganden. Jag ser alltid bilderna innan jag läser texten. Det är därför jag frågar: Hur visar och tittar du på fotografierna från blogginläggen?
Borttagna bilder visas bara om man inte har kunnat ta reda på hur man radera dem. Jag beskrev en gång den procedurer i ett blogginlägg , da jeg blev spurgt. "Mitt" sätt att klicka på bilderna är viktigast på dem som använder den gamla breda layouten. T.ex. Tommys senaste:
https://www.fotosidan.se/blogs/tommysbloggosfar/na-se-det-snoar.htm
Men som vi är överens om gör alla som man är bekant och nöjd med.
Med många vänliga hälsningar från Erik ..
Hej Erik, jag läser först och därefter tittar jag på bilderna. När man klickar på dem, så blir de inte nödvändigtvis större, men de blir alltid skarpare, så jag klickar på den första och får de andra med pilarna. Jag tittar alltid på min iMac och aldrig på mobilen, men jag tror att många nöjer sig med att titta endast på den lilla skärmen som mobilen har, och det blir inte samma.
Svar från Erik Madsen 2020-12-30 23:14
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Jo de blir större med de som använder den gamla breda layouten. När du klickar visas de också på en mörk bakgrund och om ramar läggs till blir de också tydligare. Mitt inlägg baserades på några kommentarer om hur man visar stående bilder utan att behöva bläddra upp och ner. Jag håller med dig om att inte använda mobiltelefonen som en seriös bildvisare.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Ja så klart klickar jag upp bilderna, vill ju se dom på bästa möjliga sätt och med mörkare bakgrund.
Ibland kan det vara ganska stora bilder och om man då klickar på dom blir dom mindre??
Det förstår jag dock inte..
Mvh/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2021-01-01 13:52
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Jag vet inte om det är så klart, men jag förstår inte dem som är nöjda med att se bilderna på en telefonskärm! Och som du skriver presenteras de också mycket bättre på den mörka bakgrunden och eventuella ramar blir också tydligare.
Jag tror att frågan du ställer om storlekar kan besvaras med det faktum att när du klickar på bilden visas den i full storlek. Det visas särskilt med porträtformat bilder och fyrkantiga bilder - t.ex. Peters uggla bild 1-2-3 där du måste bläddra för att se delar av bilden åt gången. När du klickar på den ser du hela bilden på en gång, men naturligtvis tar den mindre plats på skärmen.
Smaken är som b... - som du vet. Åtminstone har det inte varit stort intresse för frågan :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.