EXPONERAT/ "Nära är kung"

"Nära är kung" - det är en kommentar jag en gång fick på ett av mina gatufoton. Jag håller med, för mig är nära en viktig faktor vid gatufotografering. 

Och med nära menar jag att våga kliva fram det där extra steget, inte att att använda teleobjektiv. Bilderna i den här bloggen är tagna med för fullformat motsvarande 24 och 28 mm brännvidd.

Sedan ska man inte generalisera, det är klart att det finns massor med mycket bra gatufoton tagna på avstånd men personligen har jag en förkärlek för bilder där fotografen kommit nära. 

Reagerar inte folk kanske du undrar. Visst händer det att någon tittar undrande eller frågar vad man håller på med men jag har aldrig upplevt att någon blivit arg. Det är viktigt att man är öppen och visar att man tar bilder, att smyga omkring ser bara misstänkt ut.

På den här bilden ser ju ett par av tjejerna lite undrande och misstänksamma ut men sekunderna efteråt brast alla ut i skratt. Ögonkontakt och ett leende kommer man långt med.

/Krister

Inlagt 2012-06-01 11:55 | Läst 5476 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Krister,
Nära - Visst är det ofta roligare och trevligare foto med lite närkontakt.
Bra bilder allihop.
Hälsningar Ronny Persson Helsingborg
Svar från Krille-K 2012-06-01 13:20
Tack för kommentar Ronny.
/Krister
Jag är inne på att backa istället. Att gå nära gör en bild med ett centralt motiv i bilden bättre. Jag har ofta flera element i en bild som samverkar och då måste de ju rymmas. Jag kan också tycka att vissa ytor är talande. Ett exempel på en fotograf som utvecklat sig genom att backa är Joel Meyerowitz: http://www.in-public.com/JoelMeyerowitz/image/1188
alf109 2012-06-01 16:54
Meyerowitz tillhör ju kompisgänget runt den nu bortgågne Winogrand m.fl. och jag tycker att hans bilder av den typen du länkar till är lite mer Winograndska fast i färg. Egentligen skulle man kanske kunna tala om en Europeisk och en Amerikansk "skola".

Nu gillar jag den typen av bilder också, men jag förstår varför de tar så många bilder, det krävs ganska mycket för att en bild "skall sitta", tycker jag. Ett typexempel är väl Winogrands motljusbild med snubben i rullstolen:
http://www.masters-of-photography.com/W/winogrand/winogrand_la_sidewalk_full.html

-affe
Det är klart att det beror på typ av motiv, nära är inte alltid rätt. Jag är förtjust i bilder med närkontakt men kan naturligtvis uppskatta bilder där man backat och även själv ta sådana.

När det gäller Joel Meyerowitz gäller väl också både och. Läser i hans bok där han skriver:
"I used the parades as a way to overcome my natural shyness. I would get so close I could hear them breathing."

Tack för kommentaren Magnus.

/Krister
Fina bilder Krister, Man känner närvaro. Jag gillar också att vara nära, plåtar enbart med ett 20mmobjektiv Ms 40 fullformat.Jag har heller inga besvär från arga personer. Visst har det hänt, men det har varit någon halvt hysterisk dagisfröken som ifrågasatt varför jag fotograferar hennes barn.Jag tycker inte att det finns någon regel typ nära etc.. Mycket beror ju på vad man upptäcker, många gånger har jag i stället backat, för att något längre bort vid sidan har stor betydelse till bilden. Nu får ju du med omgivning och bakgrund, när du använder vidvinkel. Risken är väl den att om man går för nära med ex 24 mm riskerar att få lite förvrängningar. Men så upplever jag det inte här. Som sagt fina bilder Krister
/ Bengt
Svar från Krille-K 2012-06-02 11:34
Tack för kommentar Bengt.
Och du har alldeles rätt i att ibland måste man backa för att få med det man vill. "Nära är kung" är att överdriva lite och absolut ingen regel, bara en rubrik som ska locka till läsning :).
/Krister
Du är en av få som tar intressanta skildringar på gatan tycker jag. Själv är jag nog lite för feg många gånger. Men jag gillar ju att snacka med folk och då brukar det kunna bli några bilder. Dina bilder är dock oftare mer spontana, och således också mer intressanta och traditionella gatufoton enligt mig.
-affe
Svar från Krille-K 2012-06-02 11:41
Tack för kommentaren Affe.
Att snacka med folk är också ett bra sätt att komma nära. Samtidigt kan man ta några gatofotoporträtt, något som jag också tycker är kul.
/Krister