EXPONERAT

EXPONERAT/ Då blev jag utslängd av Izzy Young

Äntligen!! kunde jag ropa igår när Bob Dylan fick nobelpriset i litteratur.

Jag har ända sedan 60-talet varit ett stort fan av Dylan. När jag då för några år sedan fick reda på att Izzy Young, mannen som ordnade Dylans första konsert i New York hade sitt Folklore centrum på Södermalm, i mina kvarter, begav jag mig såklart dit. Izzy flyttade till Stockholm 1973 efter att blivit intresserad av svensk folkmusik. Sedan dess har Izzy varit en eldsjäl inom svensk folkmusik, arrrangerat otaliga konserter och gett ut en tidning.

Min tanke när jag gick dit var att ta bilder och att få höra Izzy berätta om musiklivet i New York på 60-talet och naturligtvis diskutera Dylan. Nu kom jag vid ett olyckligt tillfälle, Izzy var stressad, han var tvungen att få klar sin tidning som skulle till tryck. Jag märkte inget utan tog bilder och pratade glatt på ändå till Izzy sade "Get the fuck out of here". Snabbt lämnade jag lokalen.

En stressad Izzy jobbar med sin tidning

Skam den som ger sig, som alltid när jag tagit fotograferat någon vill jag komma tillbaks och lämna bilder och den här gången gick det bättre. Izzy var på sitt vanliga vänliga humör och jag fick på över en timme höra honom berätta om livet i New York, musiker och Dylan.


Historieberättaren

Idag är Izzy 88 år och driver fortfarande sitt Folklore centrum och jag tittar in ibland, senast igår och då var det mycket folk i lokalen, medier och andra som ville höra vad Izzy tyckte om Dylans nobelpris "Det var på tiden, han borde ha fått det redan för 40 år sedan".

Nobelpristagaren kan du lyssna på här

/Krister
fyrafotografer.se 


Postat 2016-10-14 09:01 | Läst 2132 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

EXPONERAT/ Äntligen skarpa bilder.

"Vad skönt det var när autofokus kom så att man äntligen fick skarpa bilder."
 
Bengt hade glimten i ögat när han tittade på mig och sade det, för visst vi fick för det mesta skarpa bilder även manuellt. En gång för länge sedan hade vi en firma ihop och jobbade som freelance fotografer. Nu hade vi träffats och pratade gamla minnen och naturligtvis kom vi in på hur kamerorna hade utvecklats tekniskt och förenklat fotograferandet. 

Kom att tänka på vårt samtal igår när jag var ute en sväng med med kameran och tog några bilder. Hur bekvämt det är numera att låta kameran sköta det mesta med det tekniska (den gör det i de flesta fall bättre än jag) och kunna koncentrera  sig på bilderna. Och idag när jag är äldre och ser sämre skulle jag nog få ägna mig åt stilleben om jag inte hade autofokus på min Fuji, körde jag manuellt skulle motivet vara borta innan jag var klar.  

Skärpa är inte det viktigaste säger säkert någon nu och så är det ju, innehåll, budskap, form o s v är viktigare för att skapa en bra bild.

Och skulle någon anmärka på att en bild inte är riktigt skarp kan man alltid dra till med Cartier-Bressons ord:  "Sharpness is a bourgeois concept"

/Krister

PS Är du trött på snack om skärpa och bara vill titta på bilder, klicka på den här länken: fyrafotografer.se

Postat 2016-10-10 09:08 | Läst 1796 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera