Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Du har väl inte missat Portfolion som ingår i Plus?

Eftersom vi numer har ställt om så att i Plus ingår allt som tidigare ingick i Guld så finns det en Portfolio. Där kan man ladda upp bilder var syfte mer är att vissa upp för en speciellt målgrupp (tex ett event). Ett sådant album kan dessutom lösenordskyddas.

Gör så här:

- Skapa ett nytt album. Ange Portfolio och namn. Spara. 


- Redigera sen albumet på nytt och nu finns fältet Lösenord för Portfolio.Ps. Välj gärna Portfolio-mallen 100% så får du en mobilanpassad mall.

Postat 2017-06-12 13:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Brons/Silver/Guld blir PLUS

Vi har länge pratat om att förenkla de olika medlemsnivåerna och nu är det dags. Alla brons-, silver- och guldmedlemmar har nu precis blivit nya PLUS :)

Vi får ofta mail om att det är krångligt att förstå alla varianter av medlemskap och i kombination med Fotosidan Magasin. Det har vi verkligen hållit med om och efter ett långt projekt som vi startade redan hösten 2016 så har vi nu byggt om plus-medlemsnivåerna till en enda. Detta gör att det blir tydligt, enkelt och att alla medlemmar har samma förmåner.

Den nya nivån PLUS motsvara gamla Guld så att ingen kommer missa något utan merparten av er får mycket mer. Det innebär att alla som varit någon nivå av plus nu har:

- Fri uppladdning av bilder
- Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
- Egen blogg och portfolio
- Mindre reklam
- Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
- Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
- Rabatt på böcker och kurser i Fotosidans butik

Det slutdatum du hade på din nuvarande nivå gäller fortfarande, dvs om du var Brons-medlem med slutdatum 2017-10-23 så är du nu PLUS-medlem med slutdatum 2017-10-23.

Priserna är justerade så att nya PLUS kostar 14 kr månad (170 kr per år) och i kombination med Fotosidan Magasin 47 kr månad (560 kr per år). En ny variant är att man kan köpa PLUS per kvartal för 20 kr per månad med automatisk förlängning. 

Köper man komboprodukten PLUS + Fotosidan Magasin så får man förutom ovan:

- hela Fotosidan Magasins arkiv från 2008 och framåt som digital läsning
- 7 nr av Sveriges mest inspirerande fototidning med de bästa skribenterna. Det ger ca 700 genomtänkta tidningssidor om året.

Så om du har en guldstjärna bredvid ditt namn nu så vet du varför! 

Postat 2017-06-08 23:09 | Permalink | Kommentarer (41) | Kommentera

Testat dimensioner - jag tror faktiskt det är en bra sak

Bildkritik är inte lätt och det är lätt att fastna i gamla banor och sätt att ge kritik. Häromdagen släppte vi på dimensioner i nya Bildkritik 2.0 och jag måsta säga att det kittlar lite bra.

Jag skrev kritik på denna bilden precis http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/3565380.htm och dimensionerna tvingande mig att dels fundera vad jag tyckte om respektive dimension men också hur de relaterade till varann och likaså gav det ett bra stöd till att skriva en kort textmotivering. Det kändes både kul och givande för mig. Och förhoppningsvis gav det fotografen något också. 

Så testa att ladda upp någon bild och ge lite kritik på andras bilder. Det känns bra och utmanande!

Postat 2017-05-06 16:15 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotosidans kritikpooler blir en (1) grupp

Fotosidan har ju funnits sen 2001 och det finns därför lite olika sätt att göra olika saker på som kan nog idag kan upplevas otydligt och inkonsekvent. En sån sak är hur man delar sina bilder för att få bildkritik här på Fotosidan. 

Som det är idag så sker bildkritiken främst genom olika grupper (eller att personer Följer varandra och ser när de publicerar nya bilder). Utöver det så finns det två officiella bildkritik-pooler. De är officiella på så vis att det är Fotosidan som "äger" dem och ingen grupp. Vad som mer skiljer dem åt från grupper är att de just inte tillhör någon grupp utan flyter bredvid. Man kan tex inte hitta dessa viktiga kritikpooler via Gruppsidan som är den sidan vi hänvisar till för att få bildkritik. 

Men detta kommer vi nu ändra. Ändringen kommer bli att de två gamla kritikpoolerna kommer finnas kvar men att stängas för nya bilder, och en ny grupp kommer skapas Fotosidan bildkritik 2.0. Den kan alla som vill få kritik gå med i. Vi kommer skrota mjukkritik-poolen utan använder oss endast av en grupp med tillhörande pool framöver för att förenkla och renodla. Vill någon medlem starta en grupp som handlar om mjukkritik så är det fritt fram.

Vad som också lanseras i samband med detta är kritik via dimensioner. Detta kommer bli ett stöd för dig som ger kritik. Vi kommer ha fyra dimensioner på kritiken:

Komposition / Kreativitet / Teknisk kvalitet / Innehåll

Dimensionen komposition handlar om hur du uppfattar kompositionen. Utifrån hur fulländad du upplever kompositionen desto högre butik sätter du. Dimensionen kreativitet handlar om hur pass nyskapande du upplever bilden. Är bildvinklar, motiv, kamerateknik mm utöver det vanliga? Teknisk kvalitet handlar mer om tekniska aspekter som skärpa, exponering, vitbalans mm. Innehåll är en mjuk dimension där du tänker kring vad du ser. Är det en bild du aldrig sett? Fick du fundera lite extra vad du ser mm? Då kanske betyget kan bli högre. Och summeringen av detta redovisas tillsammans med bilden. 

Faller detta väl ut så kan vi lägga ut detta generellt på alla bilder.

Postat 2017-05-04 13:05 | Permalink | Kommentarer (26) | Kommentera

Spara fil som .jpg

Ibland får vi frågor om att det är något fel med bildfilen när man försöker ladda upp den. Här är ett bra sätt att spara filen som .jpg och med största sannolikhet bli av med problemet. 

(1) Öppna Photoshop. Välj Arkiv - Öppna. Leta fram bildfilen.

(2) Bilden är öppnad i Photoshop

(3) Välj - Arkiv - Exportera - Spara för webben (gammal). Gör inställningarna enligt nedan. Kvalitet = Hög, Längsta sidan ca 1500px. Spara. Klart. Ladda upp bilden på Fotosidan och mest troligt så är det inga problem längre.

Postat 2017-05-01 22:12 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 26 Nästa