Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Danföredanskinkmackan eller nunnan som ser ljuset

Det är med alldeles särskilda känslor - Andakt? Vördnad? Hunger? - som man tar sig an säsongens första skinkmacka, tidig kväll dan före julafton. Skinkan har nyss gått i grillen flera timmar på låg värme, tillsammans med sk chunks av äpple och plommon (bitar av rökträ) och hela jag luktar rök, vilket vanligtvis är ett gott tecken.

Och man ska aldrig underskatta goda tecken, skinkan var precis så där bra som jag hoppades och ville; len och mjuk i texturen men med omisskännlig skinkkaraktär. Röksmaken är där, men inte så den tar över, i stället sätter den sin prägel på skinkan, ger den karaktär liksom.

I övrigt är vi väl rustade för morgondagens familjeföreställning. Jansson – ett måste – är färdig, Sallad Olivier år på gång och skinkan är alltså klar. Och granen är inköpt, monterad och klädd, inte minst med årets nya julgransprydnad, grodor från Bryssel.

Nu hör vi till dem med liten respekt, om ens någon, för de stora helgerna inklusive julafton- efter ett långt liv i vårdens tjänst som inte tar någon hänsyn till vare sig helg eller söcken, plus en familj vars ortodoxa julfirande har helt  andra datum än hos oss, så det är egentligen kvällen före julafton, eller dan före dopparedan som är bäst. Lugnt och skönt, skinkan fortfarande lite varm så där och man kan slappna av i väntan på imorgon.

En skinkmacka på - i det här läget nån slags julknäcke - julmust och en lille en, i det fallet en fantastisk vodka (privatimporterad); väldigt mycket bättre kan det inte vara!

God Jul allihop. och på återseende//Göran

Inlagt 2021-12-23 18:15 | Läst 951 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Desamma på dej.
//Conny
Tack det samma! Det där ser inte ut att vara en helt fel tjuvstart!
Precis! Numera gör vi inte i ordning nån skinka (den går inte åt; köps färdig i mindre poster...), men när vi hade halva släkten till julafton så var det mitt jobb den 23:e. Sent på natten, när alla andra sov, var den griljerad, lagom varm och doftande. Och då skar man några skivor, med senap, bröd och rödkål...

Och naturligtvis en god julöl och en liten jamare (på den tiden oftast hemkryddad). Den godaste, eller mest njutbara, måltiden på hela julen!

God jul alla!
DEn julskinkan ser helt fantastisk ut, i synnerhet när man läser din beskrivning och grodorna i granen är helt min stil. God Jul !
Hälsningar Lena
Tack detsamma Göran, vi har just ätit skinkmacka också här :-)
Och idag är det julafton, och alltså skarpt läge.
Tack för alla kommentarer, och igen; God Jul på er alla!//GöranR