Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Det där med trädgård

Vill du vara lycklig en dag, skaffa dig en flaska vin. Vill du vara lycklig ett år, skaffa dig en kvinna. Vill du vara lycklig ett liv, skaffa dig en trädgård. (Kinesiskt ordspråk)

Jag har alltid varit kluven till det där med trädgård. OK visst njuter jag av trädgården, att vistas i, att sitta på altanen och njuta av grönskan och fågelsången. Men sen ska den ju skötas också; rabatterna ska planteras, de ska rensas, gräsmattan ska klippas, buskarna i häcken ska trimmas, ni vet, i alla fall ni som har trädgård. Och hittills har det varit mer av plikt , nåt jag gjort för att jag måste snarare än att jag velat, eller ändå nåt åt det hållet. Så därför har min trädgård blivit som den blivit; lättskött, ingen genomarbetad trädgårdsarkitektur. Och faktiskt lite tråkig trots sin grönska. Men innerst inne har det ändå funnits någon slags tjusning med trädgårdsarbetet, ett trädgårds- och odlingsintresse, även om det har legat djupt. Så nu när jag med ålderns rätt har fått mer tid över, har också trädgårdsarbetet fått en annan mening, lite som i ordspråket ovan (jag har redan vin i skafferiet och är lyckligt gift sen flera år).  Nu kan jag uppskatta att gå omkring och pyssla, köpa nya perenner och fundera ut var jag vill ha dem, njuta av att klippa gräset - se det som en stund av total avkoppling och glädjas åt resultatet. 

Egentligen har intresset funnits där, som en önskan att odla, att stoppa ner händerna i jorden och smula den mellan fingrarna. Och jag har drömt om att kunna plocka upp mina egenodlade grönsaker, att gå ut och hämta ett kok potatis från egen täppa... Så, i höstas gjorde jag i ordning några pallkragar, fyllde dem med jord och nu i våras satte jag ner några olika frön i en och potatis och lök i en annan. Långsamt har det sedan kommit upp små gröna blad, de har vuxit och idag, när jag vattnade pallkragarna såg jag till min oförställda häpnad och glädje att under några av bladen det lyste rött, av små runda liksom bär eller frukter. 

Det här är alltså min första skörd. En (egentligen flera stycken) rädisa (rädisor)! Jubel! Och så god, sötare än de köpta, inte så sträva och beska som de kan vara. Det är så här det alltså ska vara. Och så roligt att bli belönad, jag trodde ärligt inte att det skulle bli något av de pyttesmå frön som jag pillade ner.

Nu är det perennrabatten som står på tur, plus lite andra trädgårdsprojekt. Och det är ju tacksamt att fotografera i en trädgård, tänk bara på alla humlor och andra djur. Vi får väl se.

På återseende//Göran

Inlagt 2015-06-09 22:10 | Läst 1234 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jordgubbar med snabel!!?? ;)
-affe
Svar från gorred 2015-06-09 23:28
Näe - this is da real shit! Inte sånt man köper på Konsum ;)
Rädisor ost vin det är livet
fast trädgårdsarbetet är bättre.
Jag älskar detta och det har gett ett gott resultat.
Gun-Inger
Svar från gorred 2015-06-09 23:29
Jag börjar förstå det. Lite balsam för själen faktiskt.
Vilken härlig bild! Och trädgård är mysigt och vackert!/ Björn T
Svar från gorred 2015-06-10 04:00
Tack Björn. Håller på att upptäcka flera nya aspekter av trädgården faktiskt. vilket är gott.
De e kluvet det här med en trädgård som du säger...
I går satt jag och år en se'n middag under den första varma sommarkvällen, och det är en lisa för själen!
Men innan dess hade jag kört gräsklipparen, och staplat tunga cementplattor i snygga travar...
Men det e väl en bra blandning, att först få röra på sig, för att sedan vila med litet god mat! :)
/B
Ps. Den enda odlingen vi har i år är ogräs! Men hallon och björnbär, och kanske även jordgubbar, växer vilt i några hörn på tomten! :)
Svar från gorred 2015-06-10 11:30
Jo, detta att kunna i trädgården gå ut och sitta under något träd och äta eller läsa eller bara sitta är verkligen en lisa för själen. Den andra delen är kanske lite mer tveksam, men jag upptäcker mer och mer - bortsett från det tunga jobbet - att det där med att bara gå och pyssla, plantera och gå och fundera börjar få sin tjusning också.

Och det blir lätt en bra blandning, så man håller sig igång. Och odlingen blir också mer och mer intressant - snart kan jag gå ut och ta upp några potatisar till sillen, böja mig ner i rabatten och klippa av lite gräslök, toppa salladen med lite citonmeliss som står bredvid gräslöken och känna mig nästan ekologisk ;).