Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Det enkla blir komplext

Funderar över det här med svartvitt. För en del är det retro, dvs en stil, för andra associerar svartvitt till svunna tider, barndomen till exempel. 

Jag sitter nu och tittar på mina bilder i arkivet, och prövar att se några av dem i nytt ljus, alltså svartvitt. Ibland funkar det, ibland inte. Ibland förändras stämningen och någon gång förändras bildens uttryck ganska ordentligt. En ganska platt bild i färg, ren dokumentation, kan exempelvis bli  ödesmättad på ett helt nytt sätt. Fascinerande. 

På återseende//Göran

Inlagt 2017-11-22 11:44 | Läst 881 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja det är nog som du säger..stämningen, uttrycket och känslan framstår olika. Tycker ofta det är knepigt att konvertera en färgbild till sv/v för minnet av färgen finns ju kvar i huvudet. Brukar ta att tag att tänka sv/vitt i en ny bild. Speciellt när man inte har sysslat så mycket med det utan nästan bara hållit på med dia hela livet.
Din bild är fin, du får fram många toner i det "gröna"..är det stöttepelare till nåt eller ?
Mv/Gunte..
Svar från gorred 2017-11-22 14:44
Tack Gunte.
Vi tittade på resterna av en marmorgruva i Klippiga Bergen i somras, Colorado, södra delen. Det här har nog varit pelare för någon slags transportbana. Egentligen en sådan där dokumentär bild, för minnet, inte särskilt märkvärdig som bild, i färg. Som svartvit blev den helt annorlunda.
//GöranR
Hej, Göran.
Jag håller helt med om dina reflektioner och överväganden.
Jag har tidigare skrivit om exakt samma sak. Det handlar om atmosfären och personliga uttryck.
Man behöver bara inte visa samma motiv i färg och svartvitt i samma blogginlägg eller bredvid varandra. Det leder omedelbart till kommentarer om vad man tycker bäst om s /v eller färger. Och så överskuggar det bara vad man tycker om själva motivet, vilket så inte uttrycks,
Kom ihåg att detta är bara min åsikt.
Jag tycker att din bild är perfekt för s/v med fina toner och djup.
Med fotohälsningar från Erik / DK.
PS: Om du förstår? Du behöver inte hålla med.
Svar från gorred 2017-11-23 00:18
Jag förstår. Det här är helt skilda bilder, i färg respektive svartvitt. De går inte att jämföra, och det ska man inte heller. Jag tycker att det är kul att leka med mina gamla bilder och se nya djup och perspektiv i dem när man gör om dem till svartvitt.
Tack för din kommentar.//GöranR