Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Det här med fotobok – att göra det enkelt för sig

 Mina tankar om att göra mina bilder fysiska fick en skjuts häromsistens. Via Facebook, av alla ställen.

Facebook är ju för oss äldre nuförtiden, vilket också gäller mig. Inte minst i dessa pandemitider med social och fysisk distansering – men också annars - är ju sociala media ett sätt att hålla kontakt, att dela med sig av och undfå information, och även om IRL* alltid är att föredra så är ju detta med att till exempel kunna dela med sig av bilder hur man har det något som alltid är trevligt. Och det är ju också trevligt att ha en plats att visa sina bilder på.

Så jag lägger ganska ofta ut bilder på Facebook, eller har i alla fall gjort det mer förut. Med jämna mellanrum har Facebook, eller någon organisation som är på Facebook – jag vet inte riktigt men det spelar nu inte någon större roll för mig – erbjudit mig att göra (=köpa) en fotobok med bilder jag lagt ut. Hittills har jag varit ganska kallsinnig, men nu blev det intressant igen, särskilt när jag tittat igenom hur det skulle bli via en möjlighet att få bläddra igenom och få en förhandstitt på nätet.

Min Pastbook heter boken i alla fall. Den innehåller av allt att döma slumpvis utvalda bilder från mina tidigare inlägg på Facebook, med datum och ibland med bibehållen text. Den är tjock och rejäl, med många bilder. Det är förstås både högt och lågt när det kommer till bildkvalitet och urval, men kvaliteten på boken, trycket med färg etc är oklanderligt. Och varje bild är ju ett minne. Som nu finns i fysisk form alltså, som man kan bläddra i, hålla i – ja ni förstår.

 Det blev ganska dyrt, men boken som sådan känns ganska ovärderlig när man väl håller den framför sig. Och det triggar bara min ambition att göra egna fotoböcker av de bilder jag har här hemma.

På återseende//Göran

 

*IRL = In Real Life, i det verkliga livet alltså, där man träffas på riktigt och inte via skärm och tangentbord…

Inlagt 2021-02-24 11:03 | Läst 1683 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Såg riktigt fint ut, jag har en tanke att samla en del av bloggarna i en årsbok. Vem har du använt för att göra boken, behöver någon med vettigt program för att få in text mellan bilderna, det ser det ut som din har
Svar från gorred 2021-02-24 13:15
Tack Peter. Den här boken har Facebook gjort åt mig. Av allt att döma en mer eller mindre slumpvis uttagning, om än i någon slags hyfsad kronologi, av bilder som jag någon gång publicerat/lagt ut i Facebook. Ibland med datum, ibland med vidhängande text. Det blev ändå överraskande bra, och god kvalitet allt som allt.

När jag gör "egna" fotoböcker har jag använt Cewe, som jag varit nöjd med. Bra textmöjligheter inte minst. Andra åter har använt andra program, som exempelvis Fotoklok eller Blurb, som tydligen de varit nöjda med.

Bloggsamling är en bra idé. Har varit inne på det själv. Men det gäller att få tummen ur vagnen (eller vad det heter...)😁
//GöranR
Hej Göran, intressant. Den vägen har jag inte gått. Har du lust att berätta vad det kostar, och hur många sidor och vilket format det är i din bok? Det ger en möjlighet att jämföra. Fotoböcker generellt är ganska dyra, mina brukar hamna på 450-700:-/ normalt 30-50 sidor, format oftast 27 x 27 cm. Hälsningar/ Björn
Svar från gorred 2021-02-24 19:23
Björn.
Hos mig kom det upp som en annons, eller erbjudande i mitt Facebookflöde; typ, "Create your own Pastbook", eller "Din bok är färdig, kolla här". Jag brukar regelmässigt hoppa över sådana annonser (annonser öht), men så kunde man scrolla igenom bilderna som då skulle ingå i boken. Bilderna är dammsugna ur mina Facebookinlägg, med datum, inte sällan med den texten som hörde till inlägget. Jag tyckte det verkade bra och köpte två stycken. Det är nog lite drygt 100 sidor med mina Facebookbilder, en trevlig kavalkad och god kvalitet, både när det gäller papperet och bilderna/trycket. För detta betalade jag runt 750 kronor (för två böcker), så nu inser jag att det egentligen vara ganska billigt.
Man kan, om man inte ser någon sådan annons gå till PastBooks hemsida - https://moments.pastbook.com/create/year/2020/?utm_source=adwords&utm_campaign=EU03031030001&pbref=EU03031030001&gclid=Cj0KCQiAj9iBBhCJARIsAE9qRtAqOpcIa0-HKFvK9vJeEFMwuHMabsXw_JPBLzlqLhKscwWMjVHWys0aAqWXEALw_wcB - och beställa, där man bl a kan beställa årsbok, eller någon annan kategori som man vill ha. När man gör det verkar det vara mer vanliga priser, dvs i klass med egna fotoböcker. En finess är att man inte behöver sitta och välja bilder, layout etc - allt är "klart", taget ur ens Facebookinlägg.
Formatet är i mitt fall här liggande A4.
Jag är faktiskt väldigt nöjd. Alltså högt och lågt, men minnen! Och väldigt enkelt.
Jag kommer att fortsätta göra egna fotoböcker, med mina egna, utvalda och curerade bilder, men det här var ändå välkommet.
Lycka till//GöranR

PS: Här ser du priser och storlek https://moments.pastbook.com/create/year/2020/?utm_source=adwords&utm_campaign=EU03031030001&pbref=EU03031030001&gclid=Cj0KCQiAj9iBBhCJARIsAE9qRtARfcoSGM6-8YAAHvIfnItiqAZ2NnxbR9a6VLkqQy-Rh5XnIjvW7hgaAiFgEALw_wcB#pricing