Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

En nattfösare på strandpromenaden

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen; det är något visst med länder där palmerna växer naturligt.

När man går på strandpromenaden i Torrevieja sent på kvällen, det är varmt och gott - kvällstemperaturerna är ju till skillnad från Sverige inte särskilt olika dagtemperaturen, hemma blir det ju svinkallt efter kl 7, oavsett hur varmt det varit på dan - och Medelhavets vågor lojt slår in mot stranden, restaurangerna och affärerna börjar stänga så smått, vinden har börjat mojna och man har en god middag bakom sig, så är det lätt att sätta sig ner vid ett bord vid en cafetería och beställa in en cortado och en konjak. 

Dvs, inte konjak, alltså Cognac, det får ju bara den drycken heta som görs i speciella distrikt i Frankrike, utan då snarare en brandy, som är samlingsnamnet för dryckerna som görs via destillering av jäst druvsaft, alltså som konjak.

Spanien är en stor producent av brandy, dels i sherrydistriktet (Jerez), men också i Katalonien, och man är minst lika noga som när det gäller Cognac när det gäller tillvägagångssätt med destilleringen, hur länge den sedan lagras och de olika kvaliteterna. Kataloniens svalare klimat och bättre "druvmaterial" sägs göra deras brandy elegantare och mera lik cognac än brandyn från södra Spanien. Men, målet är aldrig att göra cognacsliknande sprit, utan en mera rund och mjuk och egen brandy med mildare syra.

Att servera en brandy i Spanien är en viktig ritual Först hälls kokhett vatten i glaset, rullas runt och så torkas det ur.

Först därefter hälls brandyn i, i det nu varma glaset. Inga mätglas används.

Och så dags att njuta, där dofterna och smakerna kommer till sin rätt tack vare uppvärmingen.

Ett slags livskvalitet (och då menar jag inte primärt alkoholen, den är klart sekundär i sig)!

På återseende/Göran

Inlagt 2014-05-27 22:25 | Läst 3234 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Cognac är förvisso inte min favorit dryck men jag lärde mig i Spanien hur man vet att det är tillräckligt i glaset. Man lägger ner glaset på sidan och då ska drycken nå fram till glaskanten utan att rinna över. Når det inte ända fram så är det för lite. I Glasgow hade de ett annat sätt att värma upp drycken. Det serverades med ett cognacsglas hett vatten och ovanpå det låg glaset med den ädla drycken (på sidan) för uppvärmning. Har en bild om du vill se.
Svar från gorred 2014-05-29 23:48
Jo det är kul med alla de här ritualerna som finns runt olika spritdrycker i olika länder. Vill hemskt gärna se bilden du berättar om :)

Nu är inte sprit över huvud taget något som prioriteras högt på min lista, men just för grejens skull, och stoltheten över sin produktion som jag tror nästan överstiger Cognacens, var det trevligt att sitta här och smutta. Och, faktiskt, det var inte så dumt.

//GöranR
Nu finns bilden i ett eget inlägg. bara en bild med mobilen men det syns ändå hur de gör där.
http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/for-cognacsalskare.htm