Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

En sväng på Fotografiska – som om det inte räckte med Tårtan

Det blev en innehållsrik dag igår. Och myten om pensionärens vardag spräcktes – ni vet den att pensionärslivet bara låter en sak göras per dag; posten en dag, banken en annan etc.

Efter en livlig Tårtansammankomst bar det iväg till Fotografiska med makan, ett slags afterwork, som jag gärna deltog i. Jag ville gärna se mer av Tunbjörk och var också nyfiken på utställningen om våra resurser på jorden med vatten och hygien med Paul Hansen och Åsa Sjöström.

Tunbjörk kan man se flera gånger, eller snarare – åtminstone jag orkar inte ta in en hel sådan utställning på en gång, jag behöver ta mindre tuggor men flera gånger för att kunna smälta alla intryck. Och Paul Hansen levererar ju alltid, fantastiska bilder med ett socialt patos, väl värt att se och med många tankar och reflektioner efteråt.

Fotografiska är en klar tillgång i vårt kultursamhälle, mer än bara ett ställe att visa och se bilder. Lokalerna är trivsamma och ändamålsenliga, det är lätt att vandra genom utställningarna utan risk att gå vilse eller missa något. Och sen har vi ju fiket, och puben och restaurangen, som inte minst ligger i framkant kulinariskt. Bara utsikten över Stockholms ström är värt ett besök. Sen alla andra möjligheter inom ramen för Fotografiskas verksamhet; fotokurserna, konferensmöjligheterna, alla evenemang som anordnas, förutom alla utställningar som åtminstone gett mig upplevelser jag aldrig kunnat få annars – det är ofta trivsamt att besöka stället och jag tycker vi kan vara glada för att det finns. Det blir lätt en helhetsupplevelse.

Krögaren och kökschefen själv, Paul Svensson, i full färd med plejtningen. Den vegetariska touchen är omisskännlig.

Och det är klart prylarna och tekniken spelar roll. Lars Tunbjörks kamera, en fullformats- eller snarare storformatskamera, tillsammans med den berömda hembyggda blixten. Det var den här utrustningen Tunbjörk ofta använde, och som medgav ett långsamt och reflekterande fotograferande som av allt att döma passade bra med hans intentioner att försöka väva samman hur han mådde och kände sig med hur han såg på omvärlden och sedan omsätta det till bilden och dokumentationen.

En sammantaget väldigt trevlig dag. På återseende//Göran

Inlagt 2018-10-04 11:18 | Läst 1045 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
härliga bilder här med, gött å vara på resande fot :)
Svar från gorred 2018-10-04 17:27
Tack Joakim. Och som tur är ligger Tårtan och Fotografiska inom hyfsat samma härad.
//GöranR
Tack för bra rapport!
Svar från gorred 2018-10-04 17:28
Uppskattas Måns. Det blev i alla fall en fotografisk halvdag
//GöranR
Njae, Plaubel Makina 67 är en mellanformatskamera.
😁
Svar från gorred 2018-10-05 11:26
Så sant! Funderade faktiskt över benämningarna och gick lite vilse i sensor - eller snarare filmrutestorleksbeteckningsträsket. Tack för vägledningen. :)
//GöranR