Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

I Marsfjällets skugga

Vi brukar vara väldigt fokuserade på fisket på våra fiskeresor, och ger oss sällan tid att bara ”turista”. Nu hade vi emellertid en dag kvar för resan hem, först bil från Vojmån och sedan tåg hem till Stockholm respektive Göteborg. Med lite skohorn hade vi kunnat klämma in några timmars fiske där, särskilt som tåget inte gick förrän väldigt sent på kvällen, men så kom vi på tanken att göra en liten rundtur, lite grand i våra egna fotspår, men också för att vädret hade slagit om, från den soliga värmen till mulet, regnigt och flera grader kallare (nå, från typ 28 till 18-20 grader, men ändå). Så vi for ner till Vilhelmina, tog av uppåt och inåt landet och passerade mytomspunna platser som Malgomajsjön och  Saxnäs, vi såg trappstegsfallet och tog lunch på hotellet i Klimpfjäll (stekt fläsk med löksås, underbart gott!). Sedan fortsatt vi över fjället och förbi Stekenjokk ner till Blåsjön och Jormvattnet innan vi kom fram till Gäddede och fikade på hembygdsgården med kaffe och våffla.

Det här är kända platser för oss, även om det var längesedan vi var på andra sidan fjället. Just i Gäddede och Jorm har vi varit många gånger. Vi har fiskat i de små tjärnarna på fjället, i Blåsjöälven och vi har en liten favoritälv strax utanför Gäddede, Muruån, som varit väldigt produktiv med allehanda uplevelser. Nu var det emellertid ett tag sedan vi var här, så det blev lite nostalgisk återseendekänsla. Inte minst märkte vi att man lagt ner affären i Jormbyn, den som var byns symbol för flera decennier sedan, nedläggningshotad redan då, men upprustad och mot alla odds fungerande under lång tid, en tid med inflyttning och utveckling i byn, då fiskecampen kom igång och skolorna hade fulla klassrum. Tiden går sina varv!

Saxån med forsar och fall.

Vägen förbi Stekenjokkgruvan går över kalfjället och är väl den enda vägen i Sverige som på sina ställen går ovan trädgränsen. Typisk fjällnatur med hedar och små glimtar av vatten, tjärnar och strömmar. 

Den för oss så välkända vyn över Jormsjön, med de norska fjällen som fond.

Kaffe och våffla på hembygdsgården i Gäddede. 

Tips: hembygdsgårdarna runt om i Sverige har ofta väldigt gott fika, ofta våfflor och alltid i en härlig miljö. Rekommenderas!

Muruån utanför Gäddede. Hit kom vi första gången, mer eller mindre av en slump 1977. Ån är varken lång eller stor, den rinner ut några kilometer uppströms från Norge och mynnar i norra delen av Ströms Vattudal nedanför bron, men den har alltid producerat, som sagt både fisk och andra upplevelser. 

Sen apropå rubriken; läs Bernard Nordh och Hans Lidman, fantastiska berättelser om nybyggarliv i trakterna ovan Vilhelmina respektive fiskeresor i samma trakter. 

På återseende//Göran

Inlagt 2018-07-30 13:15 | Läst 2532 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina trakter det där! En liten kuriositet: NV om Gäddede finns en liten by som heter Björkvattnet, och den är den enda i Sverige som aldrig haft vänstertrafik! Nu finns en bra väg upp direkt från Gäddede, men innan dess fick man köra dit N om Kvarnbergsvattnet och sen in i Norge. En norsk väg däruppe "genar" över ett hörn av riksgränsen så den går genom Björkvattnet, och man tyckte aldrig det var någon mening med att ha vänstertrafik på de få kilometrarna (då utan avtagsväg). Finns ett trevligt vandrarhem i Björkvattnet också.
Svar från gorred 2018-07-30 15:37
Tack Per - jo fantastiskt fina trakter. Har kört omkring där ganska mycket, och fiskat både i strömmande vatten och fjälltjärnarna, men missat Björkvattnet, bara sett någon skylt, möjligen. Intressant emellertid!
//GöranR
I Marsfjällets skugga och de andra böckerna av Nord läste jag på 70-talet, minns att det blev i fel ordning eftersom min kassa då inte tillät några köp av böcker på den tiden utan biblioteket var min tillflykt. Sedan blev det en hel del resor i dessa trakter, både vinter som sommar. Trevligt litet hotell har de i Gäddede och extra kul då vi hittade Lars och Brita Pålssons stuga i Marslidden. Skrev om det i ett blogginlägg för några år sedan med samma namn på inlägget som ditt här.
https://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/i-marsfjallets-skugga.htm
Svar från gorred 2018-07-30 15:40
Tack Margareta. Jo att trakterna där är mytomspunna är bara förnamnet, inte minst genom Bernard Nordhs böcker. Även Hans Lidmans böcker är i sammanhanget direkt läsvärda, mycket mer än bara fiske, mycket om trakten, folket, sagorna och myterna. Och så är det så vackert!
//GöranR

PS: Kul att läsa din blogg i sammanhanget.
Ser underbart skönt ut för en som tröttnat på att bli ihjälslagen av solen och värmen varenda dag i tre månader... ;-)
Svar från gorred 2018-07-31 18:55
Det var onekligen lite uppfriskande med lite mulet och regn. Men det var fortfarande relarivt varmt, det höll i alla fall 18 till 20 grader.
Samtidigt - jag gillar solen och värmen trots allt.
Ha det//GöranR