I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Ögonblicksporträtt på en utställning

Det har ju varit utställning i helgen. Vi var 16 fotografer från fotofikagruppen BILDEN som ställde ut i ABF-huset i Södertälje, en stor variation av bilder; från svartvitt till färg, natur, cityscapes, street, drömmar och känslor - allt som allt fanns det något för alla att titta på. 

Men en sådan här utställning handlar förstås inte bara om bilderna som hänger på väggen. En sådan här situation bjuder på direkt osökta tillfällen och möjligheter att ägna sig åt det som jag tycker hör till bland det roligaste att fotografera, nämligen ögonblicksporträtt av människor, snap shot portraits liksom. Och i detta också möjligheter att använda, träna på och utforska mitt ganska nya objektiv OM System mZuiko Digital ED 20/1,4 PRO, ett av de första objektiven som lanserats under de nya Olympusägarna.

Min tidigare normalbrännviddsfavorit har varit 50 mm, antagligen en rest efter mitt allra första objektiv på min första systemkamera (1968, en Ricoh Singlex). Sedan dess har jag lärt mig att uppskatta street foto-brännvidden 35 mm (i m43-sammanhang 17 mm). 20mm faller däremellan och har verkat spännande.

Objektivet är ljusstarkt och väldigt behändigt i storleken, passar både på mina lite mindre kameror som PenF och EM-5 men också på EM1.kameran. Och brännvidden känns alldeles lagom, faktiskt. Så det blev en del bilder på människorna som rörde sig i lokalen de här två utställningsdagarna, både utställare och besökare.

På återseende//Göran

Postat 2022-03-01 10:58 | Läst 834 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera