Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Paris! Och Mona Lisa.

Yngsta dottern bor i och jobbar med Paris som bas. Och så fyller hon år mitt i julhelgen. Så vi tillbringade förstås mellandagarna i Paris.

Dagarna mellan jul och nyår är uppenbarligen något av högsäsong för att hälsa på i Paris, märkte vi. Det var många fler turister än vi där, vilket inte minst märktes när man skulle gå nånstans, till exempel för att hälsa på Mona Lisa på Louvren. Eller något annat museum, eller överhuvud någon annan sevärdhet för den delen.

Jag har varit i Paris några gånger tidigare, för flera år sedan, men aldrig varit på Louvren, aldrig sett Mona Lisa i verkligheten. Så vi hade skaffat biljetter i tidig ordning, vilket visade sig vara ett genidrag.

Publiktrycket på Louvren är stort, köerna oväntat och orimligt långa och stora och till och med med biljetter var det inte självklart att kunna (=hinna) komma in. Man köper nämligen biljetter till en viss tid, och har sedan begränsad tid att vara där, innan nästa hop med människor ska in.

Louvren är stort, man trängs med en förfärlig massa människor och det fanns naturligtvis inte en chans att hinna med allt, och då jag ändå har svårt att kunna ta in för mycket (många?) intryck på en gång, var jag tvungen att koncentrera mig. Så det blev Venus från Milo (Afrodite) och Mona Lisa. Och lite annat.

Men det var uppenbarligen fler än jag som ville se Mona Lisa. Den sista biten innan man kom fram till henne var sådana där ringlande köer mellan uppsatta rep som man till exempel ser på flygplatser, till incheckningen, och då kom man ändå inte så nära. Så jag gled undan till sidan, bredvid köerna, och fick till slut en hyfsad position snett framför tavlan.

Och det blev jättebra. Själva grejen var för mig att ha varit där och sett henne i verkligheten, hur det ser ut där hon hänger etc. Bilden har jag ju sett många gånger tidigare, och jag var ingen klimataktivist, hade ingen gröt med mig så jag behövde inte komma så nära 😎. Och hon gör sig bra och är lätt att titta på när hon hänger på kylskåpet.

Och sen skulle man ut... Det var rätt skönt att komma ut i friska (?) luften. Det var mellan 12 och 14 grader varmt hela tiden, lite lätt regn i luften ibland - faktiskt ganska hanterbart. 

På återseende//Göran

Alla bilderna tagna med Olympus OMD EM 5. med objektivet 20mm/1,4. 

Inlagt 2023-01-01 21:03 | Läst 990 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härliga bilder från ett levande Paris: Massor av folk, är också Paris som jag upplevt det, roligt. Säkert en rolig resa, av flera orsaker! Hälsningar/ Björn
Svar från gorred 2023-01-01 21:58
Tack Björn. Det blev en härlig resa, jag känner alltid positiva vibbar är jag är där. Det är nåt visst med Paris.
Och det var intressant att använda samma objektiv hela tiden, oavsett. Men utan Dogmatankar 😀
God fortsättning, Björn!//GöranR
En skön stad, men gillar inte "massorna". Har besökt stan när det är färre turister; då var det skönt (senhöst med dåligt väder ...).
- hawk
Svar från gorred 2023-01-02 00:39
Förstår vad du menar. Och Louvren är väl aldrig folktomt. Men det finns lugna gator också, och lika mycket Pariskänsla där.😀
Ha en god fortsättning//GöranR
Hej Göran.
Trevlig serie.
Vi var där för flera år sedan och kön var lika lång då. Jag hade inte fysik att ta mig dit och jag hade inte rullstolen med mig vid det tillfället.
Med många vänliga hälsningar och gott nytt år från Erik.
PS: Jag kunde nog ha lånat en från museet
Svar från gorred 2023-01-02 19:04
Tack Erik. Frågan är hur mycket det hade varit värt det, så här i efterskott vet jag att jag varit där och trängts med en uhyre massa människor för att kunna titta på en tavla på flera meters håll... Och i Frankrike är man dålig när det gäller människor med behov av rullator eller rullstolar; tunnelbanan, Metron till exempel, är ju i det avseendet totalt värdelös, bara trappor, inga rulltrappor eller ens hissar...
God fortsättning//GöranR Svara
Kul Parisreportage. Precis som du skriver, att se Mona Lisa på Louvren är mer av något på the bucket list. Man ska ha sett den just där på plats. En reflektion man också kam göra är att det inte är så många år sedan en kamera på museum var big no no. Nånting har uppenbarligen hänt.
/Gunnar S
Svar från gorred 2023-01-02 19:09
Tack Gunnar. Jo, i allra högsta grad en box tickning: . Japp, det var Mona Lisa! Nu till Eiffeltornet. Typ.
För mig handlar det hellre om att ströva omkring på bakgator, hitta nån "sylta" och uppleva lite mer genuin pariskänsla. Och det blev en hel del av det också.
Nu när du säger det; jag såg inte en enda skylt om kameraanvändning, inte ens om blixt. Så nånting verkar ha hänt, faktiskt. Men inte mig emot.
God fortsättning//GöranR