Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Prylsnack, det fotografiska samtalet och bloggar

Tar prylsnacket över diskussionen och det fotografiska samtalet här på Fs eller annars också, dvs till förfång för det seriösa fotograferandet? Finns det en motsättning mellan prylintresse och bra fotografi? Betyder att ha den värsta utrustningen mer än själva fotograferandet och tar de som pratar högst och mest om prylar egentligen inte tar intressanta bilder?

Det är intressanta tankar som nyligen aktualiserats, men eftersom jag inte helt känner igen den situationen, särskilt inte när jag läser bloggarna här på Fs, så tänkte jag se efter hur det egentligen ser ut.

Om man tar något hundratal blogginlägg här på Fotosidan.se  visar det sig att det allra övervägande antalet, mellan 80 och 90 %, handlar mest om bilder; bilder med förklarande text respektive berättelser, tankar och idéer som illustrerades av bilder, förutom alla bilder som visades utan text. Cirka 10 % handlar explicit om prylar, men även där finns bilder, dels på grejorna, men också tagna med de verktyg som diskuterades. Frågan är om det egentligen inte är för lite? Det är ju ändå fotobloggar vi pratar om, där verktygen borde vara väl så viktiga, eller hur?

Prylsnacket hittar man på Fs mest i de olika diskussionsfora, där kameror och objektiv tar täten, tätt följd av olika mjukvaror.

I de olika grupperna kan det vara annorlunda. Jag vet mest från gruppen gatufoto, där man, vid sidan av bildkritik (det fotografiska samtalet!?!) ägnar mycket kraft att diskutera regler för gatufoto och regler för bildkritik.

Det fotografiska samtalet då i övrigt då? Nja, inte så mycket. Kanske egentligen mest i svaren och kommentarerna till bloggarna, men inte så jättemycket där heller faktiskt. Möjligen i enstaka fall i bildkritikpoolen, men ganska glest där också.

Så varför bloggar vi (jag) då? Uppenbarligen vill vi (jag) berätta, vi (jag) vill visa våra bilder och dela med oss (mig) av vad vi (jag) upplever och hur vi (jag) upplever vad vi (jag) upplever genom kameran. Och det är ju ett utmärkt sätt att visa bilderna man tar, så att de inte bara blir kvar i datorn. För mig känns hela bloggeriet seriöst. Bildkvaliteten varierar förstås, men där har vi ju en alldeles egen diskussion, nämligen vad som egentligen är en bra bild, som kommer upp på tapeten lite då och då. Och det eventuella prylsnacket tar ingenting från själva fotograferandet, eller bildskapandet eller ens det fotografiska samtalet, snarare tvärtom. Det är understundom intressant att läsa om olika grejor, särskilt med historia, även om jag själv inte ligger åt det hållet, rent praktiskt. Och de bloggar som handlar om prylar presenterar bilder som tillför.

Och våra verktyg eller våra prylar är faktiskt viktiga. Det är viktigt att de gör som vi vill, att de är sköna att arbeta med och att vi kan få ut vad vi vill med dem. Det vore ju synd förstås, om prylen blir viktigare än bilden, även om det nog händer – det finns säkert många som åker omkring i en Lamborghini för att de har råd och för att de vill stila, utan att kunna köra den eller utnyttja den som den förtjänar, och motsvarande finns säkert hos oss också.

Men vad gör det i så fall? Låt det vara så då. Huvudsaken är väl att det finns seriösa fotografer, där bilden är viktig, där uttrycket är viktigt och man fotograferar för att man måste, inte för att man har en dyr eller exklusiv kamera. 

På återseende//Göran

Inlagt 2016-12-29 00:30 | Läst 2794 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En bra och intressant blogg. Tycker spontant att blandningen är ok I bloggen, lite vardagliga händelser och tankar hos fotofolket.
Intresserade åskådare på bilden men dom ser lite tafatta ut ;)
Mv/G
Svar från gorred 2016-12-29 21:58
Tack Gunte. Hållet med, i stort är det en lagom blandning. Skulle i och för sig inte ha något emot fler pryltexter, alltid intressant att höra hur olika fotografer uppfattar sina verktyg.
//GöranR
Utöver "prylsnacket" så finns ju också mjukvarusnacket. Jag har fått många bra tips och lärt mig en hel del av det inte minst här på fotosidan.

Kul bild på våra tämligen avlägsna släktingar. Men inte mer avlägsna än att vi har flertalet gener ihop.
Svar från gorred 2016-12-29 21:59
Tack Måns. Över huvud taget att dela med sig av erfarenheter och kunskaper är bra. Och visst, så länge sedan var det inte sedan vi klev upp ur havet.
//GöranR
Bra skrivet Göran!
Med vänlig hälsning,/per-erik
Svar från gorred 2016-12-29 22:00
Tack Per-Erik. Uppskattas.
//GöranR
Du e en tänkande fotograf Göran!
Analyserande också!
Det va en intressant läsning att starta bloggdagen med! :)
/B
Svar från gorred 2016-12-29 22:01
Kul att du uppskattar! Försöker hålla mig nyfiken i alla fall, och ibland skeptisk - det går nog aldrig ur ;).
//GöranR
Intressant läsning även för mig som inte tycker att prylarna är det viktigaste, gillar fotoprylar men kan för lite för att ge mig in i diskussionen om dessa. Men läser det andra skriver och lär mig lite undan för undan.
Fast roligast är ändå att fota. Har märkt hur det ändras genom åren vilka bilder man tycker om, ja även från stund till stund.
Gillar att läsa andras bloggar och bloggar nog mest i min egna för att inte glömma, har märk att minnet blir kortare med åren. Trevligast att läsa och kika in i de bloggar där det finns lite text med och inte bara en enda bild utan text. Då kan jag lika gärna kika på bilder i bildkritik, men där är vi olika och jag ser hur de bloggar ökar i antal med endast en bild utan någon text. Kanske ett fenomen för bråttomsamhället, vem har tid att skriva långt eller läsa mycket text.
Dina modeller ser lite sura ut, fick de dåligt arvode eller är de bara överrumplade. ;)
Svar från gorred 2016-12-29 22:05
Gillar också bilder med text (eller tvärtom) - som jag ser det är det ju det som är meningen med en blogg. Och jag gillar att läsa om allting, även kameror och objektiv. Kan vara nog så intressant att ta del av vad andra fotografer tycker om sina respektive grejor. Och ibland riktigt intressanta små berättelser, som dina resor till exempel.
Mina modeller mådde nog inte så bra i en alldeles för liten bassäng på en vildmarks- och flugfiskemässa för några år sedan, helt rätt :)
//GöranR
Det var ett hiskeligt gäng du har plåtat. Det leder mina tankar åt ett visst håll - men jag säger inte vilket... ;-)
Visst är det ju så att svaga fotografer gärna slår över i prylsnack, men jag tror inte att det finns någon motsättning i sig. Jag känner många utmärkta fotografer som även intresserar sig för teknik.
Svar från gorred 2016-12-29 22:07
I någon mån hör det väl till att intressera sig också för den tekniska delen av vår hobby. Och jag ser ingen motsättning i det, heller.
Sen avseende gänget.... se svar ovan. Jävar väl inte dina tankar, eller hur?
//GöranR
Snygg bild! Ser ut att vara små yngel av Öring?
Svar från gorred 2016-12-29 22:08
Tack Johan. Nej, egentligen inte yngel, även om gränsen kan vara hårfin. Skulle uppskatta dem till 2-3 hektosbitar - en bassäng eller akvarium på en vildmarks- och flugfiskemässa för några år sedan.
//GöranR