Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Tidig Lucia eller premiär för det nya objektivet OM-Systems mZuiko 20mm/1,4 eller vilka objektiv jag normalt använder...

Rubriken fick inte plats. Objektiv jag normalt använder på exempelvis konserter med dåligt ljus ska det vara...

Igår, torsdag den 9/12 var jag på julkonsert. Stockholm City Voices, i grunden en acapella kör med barbershopinriktning, men inte minst eftersom de är så duktiga så både klarar de och ger sig på annat, inte minst i dessa tider.

Stockholm City Voices har flera gånger kommit till final i de internationella mästerskapen, vilket är anmärkningsvärt, inte minst eftersom det är en i sammanhanget ganska liten kör, just nu större än någonsin med cirka 50 korister. Det är nog en av de duktigaste, och mest njutbara körer jag vet. Det är en sån där kör som låter mig som åskådare, en i publiken, slappna av och luta mig tillbaka och bara lyssna och njuta. Jag behöver aldrig vara rädd att det ska spricka, eller att de ska missa den där höga och känsliga tonen – det blir bara bra, hela tiden.

Första akten av konserten var vigd åt Lucia-temat. De gamla vanliga sångerna fast i ny spännande tappning plus en del nytt, en del nästa experimentellt. Men bra, och magiskt vackert. Jag och resten av publiken satt bara och njöt så til den grad att jag nästan glömde att fotografera.

Nu gjorde jag inte det ändå. Jag hade ju ett nytt objektiv med mig, mitt OM Systems 20m m/f1,4 som just anlänt från Mattsons i Skåne.

Bilderna ovan alltså tagna med mitt nya objektiv, 20mmf/1,4. Jag gillar det, och det kommer att ha en självklar plats i min objektivarsenal. Det var lätt att vänja sig vid brännvidden, det var lätt att vänja sig vid hanteringsmässigt, det passar på mina ”mindre” kameror, precis som på min ”stora” kamera, EM-1. Och det var tillräckligt ljusstarkt, och skarpt.

                                                                                               - - - **** ---

Sen visar det sig att på konserter o liknande, där det normalt är dåligt eller lite ljus använder jag nästan alltid fasta objektiv. Olympus, och nu alltså OM-Systems har flera små, snabba och snabba nog, objektiv som jag alltså nästan uteslutande använder i sådana här sammanhang; 17-25-45mm/1,8 plus 45mm i PRO.serien med f/1,2. Till detta så och numera mitt nya objektiv 20mm f/1,4 (motsvarande 40mm FF) och ett 75mm f/1,8 (=150mm hos FF) som jag gillar skarpt i konsertsammanhang.

Så här blir det med 45mm/1,2 (alltså motsvarande 90mm hos FF)

Och så här med 75mm/1,8 (150mm = FF)

Nu är det ingen större skillnad att se, men för mig som inte kan springa fritt under konserten är de här objektiven med de här brännvidderna precis perfekta. 

Nu är det inte ens helt sant med omräkningen av brännvidderna. Det ändras ju också vad gäller f-värdet. Men, jag upplever alltså att de här objektiven är tillräckligt ljusstarka relativt sensorstorleken så de fungerar i hyfsat dåligt ljus. 

På återseende//Göran

Inlagt 2021-12-10 20:53 | Läst 686 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Riktigt snygga bilder, allihop!!! :) /Tommy.
Svar från gorred 2021-12-11 11:44
Tack Tommy. Uppskattas!
//GöranR
WOW Göran - både för objektivet - objektiverne - och för några "fremragende" bilder.
Det kan inte alls göras bättre – respekt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2021-12-11 11:45
Tack Erik. Objektivet verkar bra, en visserligen annorlunda men ändå för mig bekväm brännvidd. Och jag har följt den här kören i många år och är ju också själv del av sammanhanget.
//GöranR
Härlig Lucia stämning i dom bilderna! Och grattis till nya objektivet, det blir säkert ytterligare många bra bilder, hälsningar/ Björn
Svar från gorred 2021-12-11 11:47
Tack Björn. Den här kören är så bra. Och roligt att du ser den härliga luciastämningen som faktiskt var.
//GöranR
Mycket fina bilder på luciatåget både i färg och svartvitt. De har rätt Lucia stämning tycker jag och jag förstår att du är nöjd med objektivet. Näst sista bilden hade jag nog valt att göra lite softare. Hy sminkad på det sättet ser lite konstlad ut och mer så på en äldre person än en yngre, det kan man dock lätt fixa i datorn.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2021-12-11 11:51
Tack Lena. Det var en väldigt "rätt" luciastämning, roligt att det kommer fram.
Jag ser vad du menar också om näst sista bilden, men det här är inget porträtt i sig, det är en konstlad situation, ett scenframträdande. Att bilden är beskuren gör väl också sitt till.
//GöranR
Snygga bilder. Göran. Värmen känns vid min dator.
/ Bengt H.
Svar från gorred 2021-12-11 17:06
Ahh - tack Bengt! Det låg i min förhoppning!
//GöranR