Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen

Dvs, den som gör en resa har alltid något att berätta. Och visst är det så. Och särskilt om man har med sig kameran får man material till många berättelser. 

Förutom all shopping man gör när man är ute och reser, blir det tid och möjlighet till kulturella upplevelser som man aldrig riktigt hinner med hemma. Shoppingen i USA är för övrigt inte så intressant längre, då dollarn har blivit starkare.  Även om kulturen kostar, blir det ändå inte så dyrt, och man får mycket för pengarna. 

I Boston finns det väldigt mycket kultur. Hela landsändan kan ju betraktas som kulturens högborg i USA, med stolta anor från Mayflower etc. Och Boston hyser mycket av kulturella institutioner, kanske också för att det är en sådan utpräglad lärdomsstad, med en nästan orimlig mängd universitet och högskolor.

 Här finns exempelvis ett synnerligen intressant museum; Isabella Stewart Gardner Museum. Isabella S G var en kulturellt intresserad filantrop, som verkade i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet i Boston. Intresset kom när hon tillsammans med sin man gjorde en europaresa för att komma över sorgen efter den tvåårige sonens död i lunginflammation. Hon reste sedan i stort sett världen runt och samlade på sig ofattbara skatter som arrangerades i huset där hon bodde, ett hus som byggdes särskilt för ändamålet, dvs att  härbärgera samlingarna av konst, textil och möbler från alla resor och skapa ett forum för kultur. 

Det är ett väldigt trevligt museum, lättillgängligt och underhållande utan att bli minsta ytligt, med stora rum för möbler och konst, både tavlor och textilier och mycket annat. Huset är byggt kring en innergård, som är en prunkande trädgård, och hela huset inbjuder till att reflektera och uppleva och låta våra sinnen komma till ro. 

Här finns bland annat tavlor av Anders Zorn, som hon uppenbarligen var bekant med och räknade till sina vänner. 

Några spridda intrycksbilder:

Här kan man vara länge. Vilket vi också var. Det finns dessutom ett trevligt kafé här. Och sen är det inte långt (gåavstånd) till Moderna Museet i Boston. 

På återseende//Göran

Inlagt 2016-12-08 05:59 | Läst 1051 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Pampigt både invändigt och utvändigt och ser otroligt välskött och inbjudande ut. Fin rapport! För mig är Boston skokräm och marathon. Mayflower är både skepp och gammal bil med pressveck. Borde kanske resa lite mer och vidga referensramarna?
Svar från gorred 2016-12-08 16:09
Tack Sture.
Åhh - Boston är så mycket mer. Utan att vara någon direkt turiststad är det en synnerligen trevlig och inbjudande stad att besöka, väldigt lättillgänglig och med mycket att se och uppleva, inte minst ur kulturaspekter. Vi har återvänt hit flera gånger, dels för dottern som studerat här, dels för goda vänner ute på Cape Cod.
//GöranR