Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Sverige är fantastiskt.....eller

Igår var det Sveriges nationaldag. Jag tycker det är svårt att hitta ett förhållningssätt till nationaldagsfirandet.

Å ena sidan, länder och gränser är bara en fiktiv konstruktion som delar upp människor i vi och dom. Dessa fiktiva konstruktioner har ställt, och ställer fortfarande till med mycket elände i världen. I det perspektivet ser jag mig gärna som en kosmopolit och då ter sig ett nationaldagsfirande tämligen löjligt.

På den politiska högerkanten finns det en massa löss som bland annat använder gränser och nationer som begrepp för att tillskansa sig så mycket makt som möjligt. Det gör det ännu olustigare att fira en nationaldag.

Men å andra sidan, det finns mycket som är fint med Sverige också. Stekt fläsk med löksås, jordgubbar med vispgrädde, fika i syrenbersån till exempel. Och inte minst vår vackra natur, som vi tack vare allemansrätten verkligen tillåts njuta av. Det är inte innevånare i alla länder förunnat att få röra sig så fritt i skog och mark som vi kan göra här i Sverige. Och det ska vi vara stolta över. Dessutom tror jag det kan vara bra att emellanåt lyfta fram vår historia och vårt kulturhistoriska arv. Och då passar ett nationaldagsfirande ganska bra. 

Dessa två sidor utkämpar en synnerligen jämn strid i mitt sinne varje nationaldag, och jag blir inte klok på vad jag ska tycka. Emellertid kan man ju alltid ta med sig kameran och gå en sväng. Det ger i alla fall viss ro för skälen.

Inlagt 2016-06-07 15:55 | Läst 1037 ggr. | Permalink