Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Stöld eller inspiration?

För tredje året i rad kör jag projektet en-bild-om-dagen-fram-till-julafton. Som omväxling publicerar jag inte bilderna här utan på www.blipfoto.com/pelle (om någon är intresserad av att titta). Idag insåg jag att tiden höll på att rinna iväg för att hinna ta en bild innan det var för sent. Då bestämde jag mig för att ta med mig kameran ut på sista hundpromenaden. Sedan ett antal år tillbaka är jag väldigt svag för Lars Tunbjörks bilder, så därför gjorde  jag som busschauffören i Tage Danielssons novell, jag tänkte att va fan, och så hängde jag på en blixt på kameran också. Det var såklart bilder från Lars Tunbjörks bok Vinter jag hade i huvudet när jag så begav mig ut med kamera och blixt. Och det är ju bara att inse, att titta på mina bilder jämfört med Lars bilder är som att åka till en skitig stockholmsförort från 50-talet, där klåpare till stadsplanerare och arkitekter har försökt kopiera förebilderna nere i Europa, jämfört med att se orginalen. Men det bryr jag mig inte om. Jag tar sådana bilder jag tycker är roligt att ta. Det har en känd chefredaktör lärt mig.

Inlagt 2012-12-08 00:31 | Läst 1540 ggr. | Permalink
Inspiration är bra. Det här är långt ifrån stöld. En stil är mer komplex än ett stilgrepp (blixten) så jag tror knappast att Lars Tunbjörk tycker att du tar likadana bilder som han. Han är nog bara glad att kunna inspirera andra. Blixten ger onekligen annorlunda vinterbilder.
Svar från Hundblues 2012-12-08 12:03
Är det en slump att den "kände chefredaktören" jag syftade på i mitt inlägg också kommenterar inlägget? Eller läser du ALLA inlägg, eller sitter du och ego-googlar för att hitta dig själv :-) (I alla fall är jag tacksam för den ledaren du skrev för länge sedan där du skrev att du tar sådana bilder du tycker om att ta.)

En annan känd chefredaktör (Göran Segeholm) har lärt mig att det är OK att sätta rubriker för att locka läsare. I alla fall om man driver en kommersiell tidning. Och det har jag tagit till mig när jag skriver blogginlägg. Jag hade nog tänkt skriva lite mer om stöld och inspiration i inläggen men klockan var så mycket så jag orkade inte. Men näe, jag känner mig inte så värst skyldig till stöld. I synnerhet inte eftersom jag aldrig kan komma i närheten av den känsla han förmedlar i sina bilder.
froderberg 2012-12-08 18:56
Jag försöker skumma igenom alla bloggar och fastnade för vad du skrev om Tunbjörk. Svarade med lite av termerna från Segeholms kommande bok :) Missade faktiskt sista stycket.