Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Bubblor i Prag.

På Gamla stadens torg händer det alltid något. I dag när jag gick förbi här så var det några killar som fixade såpbubblor. Vanligast är väl att man blåser såpbubblor men de här killarna ville tydligen ha lite större bubblor och lät vinden fixa blåsandet.

Stora bubblor blev det också, några klarade sig undan alla glada barn som gjorde sitt bästa för att fånga dem.

 Barnen på torget hade riktigt kul när de försökte fånga bubblorna.

Den här lille killen satsade rejält på att få fatt på en bubbla.

 Men bubblan sprack innan han var framme vid den.

Skam den som ger sig, det finns fler bubblor att jaga.

Till slut lyckades han få in en träff på en bubbla.

Alla var inte lika förtjusta. Kolla in mannen som står under den stora bubblan.

Postat 2012-06-12 10:33 | Läst 4768 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

4. Gamla judiska kyrkogården i Prag.

Jag gjorde ett besök på den gamla judiska kyrkogården i Prag, den är inte stor så det är inget stort projekt att gå runt på den men det är desto fler som är begravda där. Det lär var ungefär 200.000 som har sin sista vila på den platsen. På väg till området passerar vi den här märkliga statyn som bygger på en novell ("Beskrivning av en kamp)" av Frans Kafka. Statyn står bredvid Spanska synagogan.

Fortsätter vi promenaden något kvarter till kommer vi till den Nygamla synagogan, det är den äldsta synagogan i Europa. Här verkade Rabbi Löw som skapade lerfiguren Golem.

Rabbi Löw ligger begravd på den Gamla judiska kyrkogården. Innan vi går ut på själva kyrkogården är det lämpligt att besöka Pinkassynagogan, där namnen på 80 000 offer för förintelsen täcker väggarna. Här finns också teckningar och målningar som barn gjort i förintelselägren.

Betalar man 40 Koruna (14-15 Sek.) så får man fotografera ute på kyrkogården. Här står gravstenarna och fullkomligt stöttar varandra. Tätt, tätt står de.

Eftersom det här var den enda begravningsplatsen för judar i Prag blev den snabbt full. Då började man fylla på med nya jordlager och som mest lär det vara tolv lager med gravar.

Den äldsta graven är från 1439.

 Den sista som begravdes här är Moses Beck och det var 1787.

 Kyrkogården är inte stor, man går runt den på några minuter men gravstenarna är desto fler.

 

Postat 2012-06-11 10:07 | Läst 8929 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

3. Karluv Most, Charles Bridge eller som vi säger på svenska, Karlsbron.

Genom Prag flyter floden Vlatva eller Moldau som vi kallar den på svenska, över den floden går det flera broar men den mest omtalade och kända är Karlsbron. Den har många år på nacken och byggdes under Karl IV:s regeringstid som ersättning för Juditsbron som inte klarade av högvattentrycket 1342 och rasade.

Vid ena brofästet står Karl IV staty och vakar över alla turister som strömmar fram för att se hans praktverk. Det sägs att han beordrade alla bönder att leverera färska ägg som sedan blandades i murbruket för att göra bygget starkare. Dessutom lär det ha blandats i mjölk, kalk, vin och mjöl. Sägnen säger i alla fall att denna fantastiska blandning skulle göra bron starkare och få den att stå emot förstörelse.

Det märks att bron är ett populärt turistmål för jag kan gott säga att jag var inte ensam om att vara på väg dit.

På bron, bland alla turister som strömmar över, håller också en hel del artister till. Det spelas musik av olika slag. Ett gäng äldre gentlemän var de som drog till sig mest uppmärksamhet i dag. Den här mannen spelade så fingrarna nästan glödde.

 Sjöng med inlevelse gjorde han dessutom.

Ett härligt gäng som dessutom spelade medryckande musik.

Andra artister nöjde sig med musik från en "låda" och lät dockan vara artisten. Att han hade en fotoförbudsskylt på insamlingsburken såg jag först nu.

Många var vi som tittade och lyssnade.

Andra som ville ha pengar varken spelade eller sjöng.

På bron finns 30 st. statyer på helgon och andra religiösa figurer.

Vid den här plattan, som sägs ge tur om man rör vid den; förr slängdes misshagliga person ner i floden här.

Den här kallas för  Golgata.

Jag hittade min favorit bland alla statyer där på bron.

En söndag med soligt väder så ser man att inte alla har tagit sig till Karlsbron utan håller till nere på floden istället.

Vid slutet av bron, på den södra sidan, finns ett porträtt av Maria. Det ska man inte stå och titta för länge på, för det sägs att om man får se ljuset släckas i lyktan som sitter på balkongen under så förebådar det om förestående död.

Bland alla turister på bron såg jag de här tyska killarna som försökte samla sig för att ta en bild. Killen längst till höger försökte få alla att ställa upp sig med siffrorna mot fotografen. Jag försökte hänga med och få en bild men folk strömmade förbi och skymde motivet. Lite kul blev det när en snygg ung tjej gick förbi och killen i vita tröjan inte längre klarade av att stå med ryggen mot alla skönheter. Kolla hans blick så ser man vad han spanar in, det är i alla fall inte mig han tittar på.:)

 

 

Postat 2012-06-10 12:20 | Läst 5780 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

2. Astronomiska uret i rådhuset vid gamla stadens torg i Prag.

Ett av de stora sevärdheterna i Prag är det astronomiska uret. Det sägs att uret ska ha skapats av Mäster Hanuš, astronom vid Karluniversitetet år 1490, men det stämmer tydligen inte för den som egentligen skapade uret är Mikuláš z Kadaně redan 1410.

Mäster Hanuš utvecklade uret senare och tillförde då de fyra figurerna vid sidan om urtavlan. Varje timme under dagen är det en stor samling av turister nedanför uret som väntar på att skådespelet ska börja, för då öppnas luckorna ovanför uret och de 12 apostlarna visar sig.

Då får också de fyra figurerna liv, benranglet ringer i en klocka och även de andra tre har vissa hyss för sig.

De tolv apostlarna som vandrar förbi de öppna luckorna kom till först på 1800-talet.

Likaså tuppen som viftar på vingarna och gal, som avslutning på uppvisningen, kom till då.

Det finns en sägen som berättar att rådmännen i staden började frukta att Mäster Hanuš skulle bygga ett ännu bättre ur i en annan stad och det beslöts att sticka ut hans ögon för att förhindra detta. Mäster Hanuš bestämde sig för att hämnas och ändrade något i mekanismen så att klockan stannade. Sedan tog det flera århundraden innan man hittade en urmakare som kunde reparera urverket. Om det är sant eller ej vet jag inte men sägner är väl till för att tros på.

Det är inte så lätt att se vad klockan är vid en snabb titt, men medge att klockan är vacker och så visar den dessutom planeternas rörelse runt jorden, solen och månen i zodiakens tecken.

Efter urets skådespel kommer det en tjusig trumpetare och blåser en liten trudilutt uppe i tornet.

Många var det som ville fotografera.

Postat 2012-06-07 13:10 | Läst 7757 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

1. Den gamla stadens torg.

På tjekiska heter torget Staromestské námestí fast på vår karta står det Gamla stadens torg. Det är Prags hjärta och själ och den plats man inte får missa att besöka då man är i Prag, där händer det alltid något.

Mitt på torget står det enorma Jan Hus monumentet. Det invigdes 500 år efter martyrens död. Jan Hus var rektor vid universitetet i Prag och även predikant, lite av en föregångare till Martin Luther, hans sociala reformidéer och angrepp på prästerskapet var inte populärt. Han bannlystes och brändes på bål 1415. Monumentet är stort och lockar säkert många äventyrare att klättra upp på det, men säkrast är att låta bli för den som gör det eller trampar på blommorna blir både bötfälld och utskämd.Kolla killen till höger i bilden ovanför, han vekar ha smuts på linsen eller så är det ett väldigt närgånget självporträtt på gång.

Här på torget kan man också se Týnkyrkan  sticka upp sina 80 meter höga torn. Egentligen heter den Jungfru Marias kyrka framför týn. (týn betyder  befästning).

Som sagt så händer det mycket på torget. I dag så spelar en härlig orkester här.

Vill man ta en sightseeingtur  så finns det många olika sätt att göra det på och många är de som säljer sina tjänster. Ett paraply i solskenet är tydligen ett bra sätt att visa att man finns och syns så att turisterna hittar en.

Ett lite ovanligare sätt att ta sig runt på är den här lite speciella cykeln.

Såg kul ut men kanske inte på den platsen där man åkte baklänges.

Ett av de trevligare färdmedlen var nog en av alla de hästdroskor som stod till turisternas förfogande. Såg mysigt ut och hästskorna såg också lite kul ut, de hade något som liknade  gummiklotsar under hovarna, såg nästan ut som om de hade högklackat.

Men har man en bra guidebok och friska fötter så är nog ändå apostlahästarna de bästa färdmedlet i Prag. Sevärdheterna ligger inte långt ifrån varandra och så upplever man stadens brus på ett mer nära sätt. Hungrig behöver man inte heller gå för restaurangerna duggar tätt och även här på torget blir man lätt frestad av förföriska dofter.

Visst ser det gott ut.

Mitt på torget är meridianlinjen utmärkt.

Här vid torget finns också rådhuset med sitt astronomiska ur från 1490. Det finns hiss upp till utsiktsläktaren så dit är det inte svårt att ta sig för att få fin utsikt.

Mer om det uret senare.

Postat 2012-06-06 11:38 | Läst 4541 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera