Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Road trip north

Varför inte ta och göra en bilsemester på vintern, tänkte vi. Har man precis avslutat alla sina jobbuppdrag och blivit pensionär på riktigt så är det väl värt att fira med en "Road trip". Sagt och gjort, in med lite varma kläder i bilen och likaså fotoutrustningen och så iväg. Bara åika och se vart det bär hän.

Första stoppet på vägen norrut blev vid flottbron i Gagnef.

Nästa bensträckare blev Tällberg. Högst upp i Tällberg har konstnären Gustaf Ankarcrona skapat en hembygdsgård som kallas för Holen. 

Husen här är hämtade från olika byar i Leksand.

Nere i själva byn står julgranen fortfarande klädd. Stora fina kulor är det i den. Den lutade lite men var fin ändå.

Inte nog med att de har en telefonkiosk, vilket inte är så vanligt nu för tiden, den var fint målad också.

Sedan hamnade vi i Rättvik och trotsade de isiga vindarna och halkiga underlaget och gick en sväng ut på Långbryggan.

Det var fler som inte skydde lite kalla vindar. En del susade fram med eleganta svängar.

Andra behövde lite mer stöd i tillvaron och tog sig fram på isen lite mer staplande.

Vid dagens slutmål rustades det för fullt för Vasaloppet.

Efter middagen i ett otroligt lugnt Mora hälsade vi på Zorn.

Innan det var dags att dra sig tillbaka på Mora Hotell.

God Natt!

Postat 2017-02-09 16:42 | Läst 4075 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Skola i Nepal

Skolväsendet i Nepal är eftersatt och nästan vart tredje barn slutför aldrig det första femåriga stadiet. Fram till 1960-talet fanns det nästan ingen skolutbildning alls. Analfabetismen är fortfarande utbredd; var tredje vuxen kan inte läsa och skriva.

Ungefär 70% av barnen i Nepal går i skola och på många håll är skollokalerna inte särskilt lockande att vistas i. Dessutom är det bara 52 procent av barnen som hinner avsluta sitt femte skolår innan de börjar arbeta. Det är ovanligare att flickor går i skolan än att pojkar gör det.  Det håller på att byggas en ny skola här i Kohkana men den är för högstadiet. De som går i de lägre årskurserna 1-5 går i den lilla tegelbyggnaden som syns till höger om lekpaviljongen på den övre bilden. Det var ganska trångt i klassrummen så det var lite svårt att fota där inne men så här såg ett klassrum ut.

När vi var där var det vinterlov så skolan stod tom och vi kunde gå runt och titta.

Vi träffade på en lärare, han slog följe med oss och berättade att han var 30 år och hade en liten skola. Kändes som han gärna hade velat ta över hela vår guidning, fast vår guide som vi hade uppskattade inte det.

Vi träffade även på några skolbarn, det är lätt att få kontakt med nepaleserna och de berättar gärna om både sig själva och landet. Känns som om de,  är stolta över sitt land. Killen i grön tröja är 13 år och hans lillebror ett år yngre.

Den nya skolan som håller på att byggas har lite tid kvar innan de kan börja ha lektioner där, men den ser ut att bli riktigt fin. Skolgången i Nepal är gratis och även skolböckerna men vissa prov kostar det att delta i och skoluniformerna kostar också pengar.

Vi gick förbi en annan skola också, en privatskola. Där var det också vinterlov men de hade lektioner för de elever som hade halkat efter i undervisningen. De hade rast då vi passerade och ett filmteam var där för att filma så vi kunde inte gå in och störa.

Postat 2017-02-04 14:13 | Läst 4490 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Senapsfabriken

När jag var i de två byarna Bungmati och Khokana besökte vi även en fabrik för senapsolja. Det var väldigt mycket hantverk i den tillverkningen. Det är en samhällsägd oljekvarn.

Fabriken hade anor från år 2066. Den startades alltså för sju år sedan.

Först sållas fröna.

Sedan rostas fröna långsam i en stor panna över öppen eld.

Efter det placeras fröna med en liten mängd vatten mellan två horisontella balkar, dessa tunga balkarna drivs mot varandra för att krossa fröna.

Slutligen, samlas oljan som sipprar ut i en stor bunke.

Detta är den milt kryddig senapsolja från Khokana som är uppskattad över hela landet. Från urminnes tider har senapsolja ansetts vara både delikat och läkande. I Nepal anses det vara som hälsokost, man använder den för att behandla högt blodtryck, kolesterol och diabetes. Den anses också bota olika hudåkommor.

Här kommer det mera ved till fabriken.

Postat 2017-02-02 13:58 | Läst 3740 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4