Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Viktig kunskap inför en kinaresa.

Ska du till Kina så finns det ett tecken som är väldigt bra att kunna, för det är inte alltid som det finns någon förklarande text eller bild som kan hjälpa dig då du står där utanför två dörrar med benen i kors. Ska jag gå till höger eller vänster, kan då bli ett riktigt huvudbry är det bråttom så kanske det inte finns någon tid för att vänta och se vilka som går in var.

Det är inte alltid som det är så här bra skyltat som på Yu Garden, med förklarande text till dessutom. Så Här var det alltså Damer till vänster...

...Och herrar till höger.

Varför de valt att skriva damer med benen i kors vet jag inte  men det var i alla fall ett bra sätt för mig att komma ihåg vilken dörr jag skulle välja.

Postat 2017-05-10 08:51 | Läst 2812 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nu går vi till Yu garden.

Till Yu garden är det liksom ett måste att gå då man är i Shanghai så det är klart att även vi styr kosan dit. Att hitta är ju inga problem, det finns ju stora och tydliga skylar att följa.

Vi kryssar oss fram mellan trånga kvarter och stora gator.

Att köra bil här är nog inte så lätt och det händer en hel del bilolyckor även här. När det händer så blir det stor uppståndelse även om inte skadan är så stor.

Det finns mycket att se på vägen så det tar lite tid att komma fram och vi upptäckte att om man stannar och tittar i kartan så kommer det ofta fram någon hjälpsam kines som vill testa sin engelska. Inte så många som kan engelska, för de läser inte  det språket i skolan. Men de som kan engelska vill väldigt gärna använda de ord de kan, även om det bara är Hallo som innefattar hela ordförrådet.

Jag såg att det inte fanns så mycket klotter,  men ett elskåp kan man dekorera fint.

Lite graffiti hittade jag dock, även om det inte var många.

Lite äldre skamfilade hus finns kvar bland alla dessa stora spektakulära byggnader.

 Där kunde hönsen gå omkring i godan ro.

En del bor fortfarande väldigt enkelt mitt inne i stan.

 Men behöver man WiFi så är det bara att hoppa in i en kiosk.

Nu börjar vi närma oss vårt mål på promenaden och ser att stolparna som kantar gatan har väldigt fina drakhuvuden.

En fullastad transport sneddar in rakt framför mina fötter.

Han vinglar upp  på trottoaren och passar skickligt in cykeln mellan stolparna i marken. Trångt var det men han kom igenom.

 Vi avstod från att ta en lunch på Mc Donalds trots att man där kan få hamburgare serverat med ris till.

Nästan framme.

Innan man kommer fram till Yu Garden så går man igenom Yuyuan Bazaar, där finns det mesta att köpa och det är ett vimmel av folk och butiker.

Men vi går snabbt igenom för att komma till Yu Garden och tittar på det området efteråt.

Fortsättning följer.

Postat 2017-05-09 14:29 | Läst 3522 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En promenad på Bund.

Som jag skrev i förra inlägget så är the Bund ett populär promenadstråk utefter Huangpufloden, så det var ett givet mål för promenad även för oss.

I norra änden av promenadstråket finns Monumentet för folkets hjältar.

En enorm pelare där man kan gå ner bakom och titta på en hel vägg med reliefer.

Många människor promenerar här, men det finns även lite fåglar att titta på.

Vill man så kan man ta sig sightseeingtur på floden också.

De flesta verkar nöja sig med att titta på de spektakulära husen på andra sidan floden. 

Det kan väl även vara kul att titta på alla fartyg som trafikerar floden.

Längre söderut så finns en byggnad som har formen av en ångbåt. Rektangulär och med en stor skorsten som mäter 49 meter, detta är ett café, men förr i tiden användes Signaltornet för att förmedla information om väder och tid till båtarna på floden.

På andra sidan av Bund kantas gatan av pampiga tegelbyggnader som samtliga är uppförda i västerländsk stil och kom till under kolonialtiden på 1920-1930-talet.

Men det är ganska trevligt att slå sig ner på någon av bänkarna här och iaktta folk också. En del passar på att ta sin lunch här.

Andra kopplar av lite.

Trodde det här var en uteliggare först, men han hade bara sökt sig en plats i skuggan och satt och ritade på sitt ben.

Andra flanerade omkring och njöt av det fina vädret.

Jag tyckte det var ganska varmt med +30 grader, men den här lille killen var tydligen stolt över sin överrock för han knäppte inte ens upp den.

Titta pappa vilken liten polisbil.

En Pepsi kan svalka i värmen.

Paraply kan vara bra att ha som skydd för solen.

Postat 2017-05-08 14:02 | Läst 3245 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

The Bund och När var tar sin...

Nästa dag i Shanghai tog vi oss ner till The Bund, det är en berömd gata utmed Huangpufloden. Odet Bund härstammar från  urdu och betyder jordvall, fördämning eller kaj, så jag antar att det var en stor kaj där tidigare. Men det är inte själva gatan som dar till sig folk utan promenadstråket som går utefter floden.

Där är sällan folktomt och alla verkar vilja stå vid staketet för att fotografera sig själva eller varandra. Selfies är omåttligt populära i Kina. Jag tyckte att de lite speciella husen på andra sidan floden var intressantare, TV-tornet och kapsylöppnaren och de andra.

Lite kul med jordgloben bredvid TV-tornet där Kina är rött.

Förutom att flanera och njuta av det vackra vädret och utsikten så är det ett populärt ställe att ha sin bröllopsfotografering.

Hallå fotografen, det blir lite tungt så här.

Fick lite associationer till brudslöjan då jag såg den här statyn vid sidan om promenadstråket.

 Nästa brudpar.

Av mängden brudpar där på Bund så förstår jag att paraplydatingen fungerar ganska bra.

Det här paret hade valt lite grönska som bakgrund till sina bilder. - Här kan du sitta.

En puss blir nog bra på fotot.

- Nej, så här ska ni göra!

-Bättre så här?

En sista bild.

På väg tillbaka har vårt första par bytt position och brudbukett. 

En familjebild trodde jag att det var på gång här. Folk var glada och skrattade och verkade ha hur trevligt som helst.

De radade upp sig runt brudparet. Fast det visade sig att det var en spansk turistgrupp som ville bli fotograferade med brudparet.

Med många gracias och muchas gracias vinkade de farväl och brudparet såg både lite generade och glada ut.

Postat 2017-05-07 10:07 | Läst 3297 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Mot alla odds!

Ja, mot alla odds så kom vi iväg. Mitt onda krånglande knä och makens allvarliga sjukdom med proppar i lungorna satte stopp för en resa till Barcelona, men nu när det var dags för en annan resa var vi så pass bra att vi kunde med läkares och sjukgymnasts tillstånd resa iväg. Den här gången hamnade vi i Shanghai. Enligt Wikipedia så är Shanghai en av Kinas och världens absolut största städer. Kan förstå det när vi träffade på en trevlig shanghaibo som kunde engelska och som berättade att det bor 40 miljoner personer i den staden. Han tyckte att Sverige lät som ett mycket litet land.

Vi bodde vid den stora gågatan och där kunde man verkligen se att där var det mycket folk.

Det var söndag då vi anlände så vi styrde kosan till People's Park, för där hade vi hört att det var en hel del aktiviteter på söndagar. Det stämde också, det var mycket folk i farten.

Dessutom så är det extra mycket aktivitet där i parken på helgen för då pågår en slags äktenskapsmarknad. Då kommer föräldrar till ogifta ungdomar dit för att försöka hitta en matchande partner till sitt barn. De ställer upp ett paraply eller något annat föremål med en lapp med information om deras barn.

Lite ovanligt och annorlunda i våra västerländska ögon, obehagligt tycker en del som jag berättat det för men egentligen inte mer konstigt än alla de dating websidor som finns i vår del av världen. Internet är dessutom starkt begränsat i Kina, många sidor som vi använder går inte att komma in på.

Vi pratade med en ung kinesisk flicka och hon tyckte inte alls att det var konstigt och att samma sak förekom över hela Kina. Hon sa att hur ska man annars träffa någon passande. Det är inte heller något tvång från föräldrarnas sida att det måste gifta sig med den som de valt ut.

Den här lilla tösen, med mycket spring i benen har några år kvar till att vara med bland dessa paraplyer och lappar.

Postat 2017-05-06 08:30 | Läst 1791 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4