Gatufotograf

Gatufoto i vårljus

Min kamera har legat i vinteride. Med all rätt. Den är intresserad av gatufoto. Inte har det funnits mycket att göra den här långa kalla vintern. Men den här veckan kom vårljuset. 

Naturligtvis finns det fotografer som intresserar sig för blommor, fåglar, natur. Som uppfylls av samma känslor. Men vad triggar en gatufotograf.

Trappor ger fotomöjligheter.  Det här är en sådan ut mot Vasagatan i Stockholm. Den finns en massa reflexer från glas och blankpolerad sten. Tacksamt att lyfta fram med  skärpa och kontrast.

Ett annat motiv med ljus- och skuggspel hittades på Sveavägen. Men här avstod jag helt från skärpa bilden. För mycket sådant skulle skapa oro i bilden. Tror jag. För bara nån vecka sen låg det en massa fula snödrivor här.

Svartvitt är som regel det självklara valet för gatufoto. Men det är vår och världen ses faktiskt i färg. Den här trappan från Kungsgatan plåtar många gatufotografer. Men med nytt ljus ges nya spännande vinklar.

 Observerat att svarta kostymer med långa midjor kommit tillbaka. Det var nästa tjugo år senast har en välinformerad källa i familjen meddelat. Gärna nu med högklackat. Så här ska byxlängden sättas.

Det här blev en rad rätt anonyma bilder där människor ärt dekorativa element. Så nåt annorlunda. Går man ned i Hötorgshallen på jakt efter godsaker är man inte anonym som fotograf. Jag lyfte kameran här. Grabbarnas reaktion kom ögonblickligt och spontant.

Man får många trevliga bekantskaper om man ägnar sig åt gatufoto. Den här glade killen hälsar säkert till alla läsare också! Hej - hej.

 

Inlagt 2011-03-16 10:23 | Läst 6119 ggr. | Permalink
Herregud vilka långa byxor, gäller det även herrmodet tro? På 70-talet kunde man ju sy på några cm till på jeansen och vips så var man verkligen "inne".

Byxbilden är min favvo idag.

Tommy
Svar från Nisse Larsson 2011-03-16 11:31
Jag blev impad av brallorna. Du ska nog köra med smala jeans som slutar några centimeter ovanför exempelvis en röd sneaker. Det verkar inne. Jag undrar om nånsin ditt ungdoms jeansmode nånsin kommer tillbaka! I varje fall inte i år. - Nilserik
Tvåan är min favorit med de lockande kurvorna :-). Tycker om ljuset, både det direkta och det reflekterade, och de fina skuggorna. Fast kvinnan hade gärna fått gå åt det här hållet :-).
Svar från Nisse Larsson 2011-03-16 12:28
När jag funnit en plats med fina linjer så fotar jag med flera förbipasserande. Tyvärr så var dom som gick åt mitt håll inte riktigt lika bra som den här damen. Tyvärr. Ansikte emot fotografen är alltid ett plus. Tackar för kommenaren. - NIlserik
Gatufoto i vinter har nästan endast varit en inomhushistoria. Såvida man inte gillar att riskera liv, lemmar och kamera på isiga och moddiga trottoarer. I lördags kom jag äntligen ut utomhus och det känns gôtt.
Färg är inte förbjudet i gatufoto men det kräver lite mer för att bli bra, tycker jag. Men övning ger färdighet =)
Invandrare har en helt annan inställning till gatufotografer och många trevliga samtal uppstår i deras närhet. Det bidrar till gatufotandets glädje.
Svar från Nisse Larsson 2011-03-16 15:06
Förra vintern orkade jag hålla igång en del. Även om det var kallt. Den här vintern har varit mycket värre. Har samma erfarenheter av invandrare som du. Trevliga, positiva och kontaktbara. Den genomsnittlige svensken i samma situation som i bilden ovan - hade väl sett ilsken ut och ropat på polis.
Men hur gatufotar du inomhus - teleobjektiv genom nåt fönster?? - Nilserik
Jag är också dålig på att fotografera under vintern fram till våren. Jag är rätt bekväm av mig. Men det stör ju ingen annan. Bild 1 och 2 i bildserien gillar jag mest. Bra jobbat!
Svar från Nisse Larsson 2011-03-16 15:09
Tack för berömmet - gillar ibland att hitta såna där kompositioner som kräver ljus och skugga för att gå ihop. Egentligen skulle vänta längre och ta fler bilder. Men jag brukar tröttna efter nåra minuter och ett tiotal bilder. - Nilserik
N Thomas Meldert 2011-03-16 16:31
Teleobjektiv? Nej jag kör 28, 35, eller 50 mm. och så fotar jag på stora ställen, typ gallerior, centralen o dyl. Jag skäms inte för att fota nära heller och med 35 behöver man inte vara FÖR intim även på ett fik. Det är bra att ha en liten kamera förstås. DSLR:en använder jag till annan fotografering. Mätsökare gäller för mig i mitt gatufotande.
Lätt gjort att hamna i vinteride, oavsett om man är en kamera eller människa. Det har varit en lång och seg vinter tycker jag men nu börjar man få lite inspiration att ge sig ut med kameran.

Du har fångat vårljuset fint i samtliga bilder men nr 2 gillar jag mest. Trevligt att du börjat blogga, kul med en ytterligare blogg att följa.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-03-16 18:49
Kul att höra från dig. Var på stadsmuseet och lämnade mina foton till utställningen. Gjorde en tur på museet och fotade detaljer på ångmaskiner. Faktiskt först med inlämningen förresten - brukar alltid vara sist. Det här med bloggandet vet jag faktiskt inte vad det leder till. Mest kul på försök. - Nilserik