Att spegla det jag gillar.

Fortsatt konstaterande..

Då menar jag att våren och försommaren går för fort.. som jag skrev och konstaterade i 'min förra blogg' . Det är tur att man har en kamera så att man kan frysa tiden och minnena lite, från den här hektiska årstiden.. Så här är ytterligare en del bilder från min cykeltur runt på Djurgården i Stockholm i förra veckan.

Härlig lövskog här med mycket fågelsång från Grönsångare, Lövsångare och en och annan Näktergal..

Fika fick det bli vid 'Kruthuset' nära Hundudden..

Isbladskärret..

Sothönor, Snatteränder och en del övningsflygande Gråhägrar sågs här..                 

På skuggsidan av kärret, en unghäger och en Sångsvan bakom, där svanen i år har valt att inte häcka..

     

På den här sidan av kärret brukar jag alltid höra och ofta även se Gärdsmyg..

 

Lite bling i motljuset..

Och vad finns där.. jo, "flygande rosetter" som Ing-Marie S. så fyndigt döpte dom till för några år sen..

 

Plötsligt kom en rovfågel och landade bakom ett träd och tycktes böja sig ned eftersom stjärtfjädrarna böjdes uppåt.. Den drack vatten, en äldre Duvhök hane, enligt samlad kunskap här på Fotosidan, tack för det!

   

Tack för mig!

Inlagt 2020-06-08 21:43 | Läst 1296 ggr. | Permalink
Ett bra kärr! En fin serie, gärdsmyg, rosetterna samt rovfågeln var lite extra, är det en duvhök?
Svar från ehrsa 2020-06-08 23:07
Hej! Det fanns mycket att se den här fina dagen! Sparvhöken blev liksom pricken över i:et.. dom bilderna togs när jag fortfarande satt på cykeln (stilla).. :-) Tack! Peter.
Hälsn!
Hej Jan - imponerende serie.
Det er rigtigt - lige pludselig er sommeren her - det går hurtigt nu. Derfor er nummer 1 også min favorit her. Jeg gillar også fiskehejrens flyveøvelser :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2020-06-09 11:51
Hej! Ja, man kan se mycket bara under en cykeltur på eftermiddagen så här! Det gäller att ta till vara dagarna de går alldeles för fort.. Hägrarna är fina och lite extra roliga att titta på, det är något komiskt över dom.. Tack! Erik.
Hilsen!
Vad kul att se de små gråhägrarna. Har varit nyfiken på hur det gått. Jag gissar på att det är en hel del klapprande med deras näbbar? Det var verkligen en trevlig avslutning med sparvhöken. Snyggt fångat!
Mycket fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-06-09 11:56
Ja, det ser ut att ha gått bra för hägrarna, nästan alla ungarna verkar redan vara flygfärdiga! Jag hörde inget klapprande egentligen, tror föräldrarna mer eller mindre har lämnat dom, kanske som ett sätt för att få ut dom ur bona.. Höken var överraskande, den kom som en liten blixt och landade nära! Kanske är det en Duvhök.. blev osäker apropå Joakims kommentar, det kan nog vara en vuxen Duvhök..
Hälsn!
Riktigt fina bilder, hägrarna var fint att se och särskilt den med svanen som ligger bakom :)

sparvhöken var cool men hur vet du att det är just sparvhök och inte duvhöken, vet att sparvhöks honan är lika stor som duvhökshanen men att se skillnad på dem kan jag inte ;)
sears 2020-06-09 11:55
Det är nog lättare i verkligheten när man kan jämföra med både tidigare erfarenheter från möten med sparvhök och duvhök samt när man kan se större del av miljön och få känslan av storlek m.m.

Just dessa närbilder kan man säkert bestämma att det är en sparvhök. Tarsen (mellanbenet) är smalaren än ögats diameter. Omvänt för duvhök. Källa: fågelguiden.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-06-09 12:02
Hej Joakim och Johnny, jag är själv osäker på 'Sparv eller Duvhök' här.. kikade också på det här med tarsen.. hmm.. såg även på ögats färg här, och den stämmer väldigt bra på Duvhök när jag googlade.. Tyckte fågeln var mer som en Sparvhök i storlek men jag är ändå osäker, kanske någon mer kunnig kommenterar och kan fastställa vad det är.. det får stå kvar Sparvhök tills vidare.. Tack Joakim och Johnny.
Hälsn!
sears 2020-06-09 12:24
Jag går också på stället som har mycket villor med trädgårdar runt omkring. Men jag håller med inte lätt och jag är inte heller riktigt hundra men jag mätte benet på skärmen och jämförde med ögat och fick benet till smalare. Högst ovetenskapligt test dock :)

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-06-09 12:39
Johnny, jag har varit osäker förr på Sparv eller Duvhök, det här är inte första gången.. När jag googlade på dom båda arterna så tycker jag mig se att Duvhöken har mer fjädrar ner på tarsen än vad Sparvhöken kanske har, och det tycker jag höken på mina bilder har.. men är ändå osäker.. Sparvhöken har (väl) spinkigare ben och inte lika mycket fjädrar ner på tarsen.. kanske.. Samtidigt så var spontana känslan att det var en Sparvhök, den kändes inte så stor.. 'Mina' tidigare Duvhökar har alltid känts rätt så stora och kraftfulla.. Jag låter Sparvhök stå kvar tillsvidare.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Joakim88 2020-06-09 19:01
Johnny: Tack för ett intressant behövligt svar där :)

Jan: Ja det är inte lätt det där, men det kan ju vara så som Johnny även skrev här, ang bostadsområde/ park/trädgård. Sparvhöken är väl "mer vanlig" än duvhöken på sådana ställen antar jag.

i vilket fall som helst, en fin upplevelse och fina bilder på den! :)

Tillagd, för att göra det svårare ( sorry Johnny) kolla på stjärtfjädrarna, sparvhöken har ju lång stjärt, smal bas, duvhöken har "kort stjärt" samt så är sparvhökens stjärtfjädrar "raka" på slutet alltså som om man klippt av fjädrarna rakt av medans duvhöken har en liten,liten spetsigare stjärt.

Läser fågelguiden boken just nu :)
Mr_North 2020-06-10 08:24
Det är en duvhök hane.
Kraftiga ben/tarser, "byxor" som går långt ner på benen, stålgrå färg på ryggen, kraftig näbb, ögon som inte är för stora i proportion med huvudet, sen att den har orangea ögon vilket en sparvhöks hona inte har.
Både duvhök/sparvhök hona är mera brunaktig på ryggen.
Joakim88 2020-06-10 09:22
Det var därför som jag inte riktigt gav mig här, hade dock ingen aning om att irisen på ögonen skiljde dem åt :)
Mr_North 2020-06-10 09:47
Just på duvhökarna så blir ofta ögonen mer röd/orangea ju äldre dom blir.
Har dock aldrig sett en bild på en sparvhök hona med annat än gula ögon.
Dock kan ögonen förbli gula livet ut på en duvhök också, vet inte vad som spelar in där :)
Jag pratade med en som känner till 10-15 häckningar i Stockholm och han kände igen den här höken direkt när han såg bilden.
Den häckar tydligen någonstans i det områden som Jan fotade den vid och är upp mot 10 år gammal kanske mer :)
Svar från ehrsa 2020-06-10 11:33
Tack alla, ändrar till Duvhök! Man lär så länge man 'överlever'..
Hälsn!
Många fina och speciella bilder..hägrarna som hänger i luften får lite exotiskt över sig..Kul med höken..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-06-09 12:14
Hej! Hägerungarna som övningsflyger där är roliga! Det är nått komiskt över dom.. ser ut som den andra imponeras stort av kompisen som hänger i luften där.. Höken överraskade mig, satt kvar på cykeln när bilderna togs där.. Just nu är jag osäker på om det är en Sparv eller Duvhök.. dom kan vara 'svåra' så som Joakim skriver i sin kommentar, kanske jag ändrar art senare..? Tack! Gunte.
Hälsn!
Strålande bilder- förstås! Tycks vara hög fågeltäthet i / runt det kärret. Kan dom ta intryck av att det är en storstad runt om? Inte vet jag :-) Hägrar särskilt många, dom hägrar jag då och då ser ute på landet tycker jag är väldigt skygga, kommer sällan på fotohåll.. Gärdssmygen har jag sett enstaka gånger, tycks finnas där det är särskilt mkt ris och undervegetation. Och till sist, sparvhöken är en höjdare, roligt att se! Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-06-09 13:13
Hej! Det finns bra med fåglar på Djurgården, och är man bara uppmärksam så kommer man att se och även höra en hel del, speciellt om man rör sig via cykel! Hela Djurgården är ett stort område och det finns riktigt fina naturområden med skog också, där rör sig inte så mycket folk heller.. de flesta promenerar runt strandpromenaderna! Här skulle jag nog kunna se Gulsparv också, men jag har nog aldrig gjort det som jag minns nu.. detta apropå dina fina bilder på Gulsparv! Tror att de flesta fåglar jag ser ute på Djurgården och i Isbladskärret i alla fall inte störs av staden, och de människor som rör sig här på Djurgården, det är ändå rätt så glest med folk, men kanske är det fler just nu när det är 'Coronatider', jag märker ju själv att det är mer med folk i mitt närområde Tantolunden just nu än vad det annars normalt brukar vara, och det är nog likadant på Djurgården, lite mer folk än vad det annars är.. Ang. fåglar så är det nog den gamla devisen att 'fåglar drar fåglar' som gäller.. fåglar lockar dit ännu mer fåglar, och till sist så kommer då höken som ser detta, precis som här! Tack! Björn.
Hälsn!
Det är så otroligt när du visar upp dina turer i huvudstaden, de flesta bilder tror man är tagna långt ut på vischan. Alla djur som du fångar på bild och grönskan de befinner sig i. Vår huvudstad är verkligen fantastisk! Många fina bilder från din dagstur, som det var kul att få ta del av. Förstår det var skönt med en fika i skuggan! Ha det fint!
Svar från ehrsa 2020-06-10 12:04
Hej! Ja, Stockholm överraskar ofta naturmässigt, och det beror nog på hur stan ser ut rent 'geografiskt' där den ligger på ett flertal öar med en stor sötvattens sjö på ena sidan (Mälaren) och sedan Östersjön på andra sidan, det gör att det också finns 'kilar' av skog in mot stan, det är nog bara två år sen en älg förirrade sig in här i Tantolunden och vidare in på Södermalm.. För kanske 15 år sen rörde sig en Varg utefter strandlinjen här nära där jag bor.. den fortsatte sen över Västerbron över Kungsholmen och Solna.. Känslan är ofta att jag ser mer 'fåglar' i Stockholms närhet än om jag rör mig ute i skogarna i Nacka reservatet.. men det är 'finare' i Nackareservatet.. :-) Fikat vid Kruthuset kan rekommenderas.. Tack! Yvonne.
Hälsn!
Toppenbilder på sparvhöken på marken! Tänk att hägrarnas ungar redan är så stora. Underbara flygbilder på dem, undrar om det inte trillar ner någon då och då? Den lilla sothönan var också fin i solljuset. Har missat detta inlägg helt. Jag hinner inte hänga med inser jag.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-06-10 12:19
Hej! Sparvhöken är ändrad till Duvhök tack vare kunniga fotografer här på Fotosidan! Vissa Duv eller Sparvhökar har jag svårt att artbestämma, dom känns väldigt lika.. En Duvhökshane och en Sparvhökshona kan vara nästan lika stora, sen är det 'små' detaljer som skiljer, här var det nog det orange ögat som var avgörande.. Ja, Hägrarna är roliga att se även när dom övningsflyger! Det är en 'komisk' fågel.. Tror att alla ungarna nu är flygga, och säkert finns det individer som misslyckas också.. men jag har inte sett någon! Våren går i alla fall allt för snabbt.. och det är bara att inse att man inte riktigt hänger med! Det bästa är nog att fota lite, då fryser man i alla fall tillfälligt lite av vårens framfart.. Tycker själv att jag inte hinner med alla bloggar som läggs ut, det tar för mycket tid att läsa allt (om det är mycket text) och sen kommentera.. jag begränsar mig en del numera! Tack! Lena.
Hälsn!
Mycket trevliga bilder Jan :)
Roligt med så fin bild på en lågt sittande hök på slutet :)
Det är alltid svårt att skilja på en sparvhök hona och en duvhök hane då storleken ibland inte skiljer så mycket.
När jag såg bilderna så tänkte jag duvhök hane direkt
Kraftiga ben/tarser, "byxor" som går långt ner på benen, stålgrå färg på ryggen, kraftig näbb, ögon som inte är för stora i proportion med huvudet, sen att den har orangea ögon vilket en sparvhöks hona inte har.
Både duvhök/sparvhök hona är mera brunaktig på ryggen.
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2020-06-10 12:28
Hej! Tack Fredrik för de artspecifika redogörelserna, det är såna som behövs när man fastnat.. Trots att jag sett och fotat en del Duvhökar så blir jag ibland tveksam eftersom storleksskillnaden inte alltid är så stor mellan de två arterna.. Men det är de här detaljerna som tarsen/byxor som jag kikade mest på efteråt, men när jag googlar Duvhök/bilder så ser jag Duvhökar som inte har dessa 'byxor'.. dom ser istället ut som Sparvhökar.. sen kommer tvivlet! Möjligen så har de bilderna fel artnamn där.. Bra Fredrik!
Hälsn!