Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Så var vi med.. 🇸🇪

***

Har alltid varit 'för' NATO, utom senaste året när det var lätt att förstå varför Turkiet och Ungern hindrat oss i nästan två år, deras ledare är ju 'Putinkramare' och lär väl så förbli.. Hur som helst så hissades Natoflaggan idag utanför Sveriges Riksdag vid en ceremoni av Kungen bl.a.. Och då får vi se vart detta tar oss.. Tror ändå att det är bra, det är bara att titta på en karta var Sverige ligger i förhållande till Ryssland.. Senast Ryssland bombade oss här på Södermalm var i februari 1944, det finns ett kvarter neråt Eriksdal som fortfarande heter 'Ryska Smällen'..

Några bilder här från dagens promenad hem från city efter en fisksoppa till lunch, och sedan promenad förbi den nya hissade flaggan.. Norrström här med högt flöde, Riksdagen till höger och flaggorna nära Storkyrkans torn där..

Allt fotat med Iphone 12.     Tack för mig!

Postat 2024-03-18 21:50 | Läst 99 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att vara 'med' Rådjur..

***

Lite av den känslan fanns när dessa bilder på Rådjuren togs här, för drygt en vecka sedan! Men promenera det behövdes inte, jag stod i stort sett still på exakt denna plats i mitt närområde, som här är bland kolonilotterna i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Mitt i panoramat här fotat med Iphone 12 så går det att se en Råbock och en Råget. Några bilder togs även borta vid 'grindporten' till höger en liten bit bort här, annars så var det zoomen som fick jobba och känslan blev som om jag gick nära snett bakom dom, och som sagts nära..

**

Resten av bilderna här är fotade med Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. Känslan var att jag gick 'med' dessa fina och orädda Rådjur här, tack vare 'lång - zoomen', jag behövde inte flytta mig och skrämma dom, det gick fint att zooma istället.. Och ibland var dom t.o.m. för nära för 270 mm.. De här Rådjuren vet att innanför staketet så är dom trygga och utanför så håller vi människor till! Känner dom sig otrygga så hoppar dom elegant och lätt över staketet och byter till en annan kolonilott, det har jag också fotat tidigare, i en annan blogg..

             

**

             

**

Tack för mig!

Postat 2024-03-17 22:10 | Läst 110 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lite Astro light..

***

På inrådan av Peter D. så gjorde jag en test med att fota Jupiter med mitt nya Z objektiv ihop med min Z50 som då ger hela 900 mm. brännvidd som 'längst', och att då underexponera rejält eftersom den lyser starkt.. Sagt och gjort, från balkongen igår på fri hand med ISO 100 1/320 sek. f/7,1 så framträder faktiskt ränder (gasmoln) över  Jupiters yta, efter redigering i Lightroom och PS7..

Jupiter 'klippte' jag sen ut i PS7 och klistrade sen in den planeten i en tidigare exponering där Jupiters månar (några av dom) syns men själva planeten är 100% överexponerad och utfrätt.. Här är ursprungsbilden utan den inklistrade Jupiter..

Här är den färdigredigerade  och 'rätt' exponerade Jupiter, fotad igår kväll men utan månar eftersom exponeringen 'krävde' det..

Och här har jag bytt ut Jupiter från första bilden ovan till en mer 'rätt' exponerad planet.. En 'manipulerad' bild helt enkelt!

Här är en 'variant' med mer stjärnor (eller brus kanske?), som kommer fram när jag väljer mer 'Sharpen' i PS7..

Skickar med en smal måne från igår också..

Tack Peter för tipsen, och objektivet levererar är känslan..     Tack för mig!

Postat 2024-03-12 20:18 | Läst 156 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gjorde ett besök hos en Strömstare och Gärdsmyg..

***

Passade på en eftermiddag vid en av de soliga dagarna i förra veckan, och det gav fin utdelning även om jag såg endast en individ av de båda arterna men det kan troligen ha funnits fler, det brukar det göra.. Platsen var vid Bäckravinen , nära Nacka gård, zooma gärna ut där! Det har ju varit lite av brist på Strömstarar den här vintern är känslan, åtminstone har inte jag sett så många bilder på dom här på Fotosidan, så det kändes fint att det fanns en här som också lät sig fotas.. Bonus brukar dessutom alltid vara Gärdsmyg här, så även denna gång!

Allt fotat med Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. & Iphone 12 för översiktsbilderna. Och ett 'enbent' stativ så klart, nog så viktigt! Här följer först några översiktsbilder som börjar vid 'fallet' nära  'Ältavägen'..

 

Nedströms helt is och snöfritt, och ovanligt mycket med vatten..

Dagens 'fågelprofiler'..

             

**

Lite omgivning nedströms där vattnet nu liknar mer en liten sjö..

**

Så den andra 'fågelprofilen' som man oftast också ser här, dessutom året runt..

             

Tack för mig!

Postat 2024-03-11 12:45 | Läst 193 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Drog upp rullgardinen.. 🦅

***

Detta hände sig igår vid 08:00 tiden, solen flödade men direkt så såg jag att något 'stack ut' kanske 30 m. bort på takkanten på samma fastighet jag bor i, men då den vinklade delen som går utefter Hornsgatan här på Södermalm. Den lilla rovfågeln kan inte vara något annat än en hane Sparvhök! Har fotat en på ungefär samma ställe för ett par år sen, men det var säkert en annan individ.. Eftersom jag har ett par kameror hängandes straxt innanför balkongdörren så var jag hyfsat snabb att komma till skott, dessutom med min Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. En 'kombo' som fungerar alldeles utmärkt har jag noterat senaste tiden..

Som vanligt så är det också Kråkor som uppvaktar också den här höken, så hade jag inte upptäckt den så hade troligen nån kråka gjort mig uppmärksam.. Alla bilder här fotade på fri hand från balkongen med 900 mm. den första ej beskuren på bredden men lite på höjden, övriga bilder är beskurna i varierad grad..

Här gjorde höken en neddykning nära gatunivå och försvann runt fastigheten framför där den skrämde upp 'lokala' duvflocken som sågs ta höjd i samlad grupp, men höken försvann..     Tack för mig!

Postat 2024-03-09 13:26 | Läst 256 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 219 Nästa