Att spegla det jag gillar.

Himlen förmörkades.. ☁️

***

Nåja.. klockan var c:a 14:30 idag och med rådande trist 'vintertid' så var det åtminstone redan halvmörkt, beroende då också på lätt regn och helmulet.. Men det som också skymde himlen en del var en massiv flock med Sidensvansar som mötte mig när jag kom ut från 'Zinken' här på Södermalm i Stockholm efter en lunch där, hade gått in dit 30 minuter tidigare och då fanns det inga 'svansar' här! Det finns en del Rönnbärsträd här med bra med bär på just nu, och det har varit en större flock med Björktrastar här i mer än en vecka och faktiskt några enstaka Sidensvansar har noterats på håll, men bara flygandes tyvärr..

Det här var nått helt annat! Jag har aldrig sett så många Sidensvansar på en gång tidigare.. Jag säger 1000 st. lågt räknat.. Det kan vara det dubbla..? Alla rymdes inte i ett större träd, dom var oftast fördelade på 3-4 träd.. Alla knappt ett stenkast bort från den fastighet jag bor i. Och självklart hade jag ingen kamera med i skymning med regn dessutom.. Så vad blev det då, mobilen så klart! Den har fått jobba en del nu i höst.. Så allt här som är fotat idag är fotat med min Iphone 12.

**

De första Sidensvansarna för säsongen såg jag redan den 18:e oktober men såg inte det förrän dagen efter i datorn, dom var för långt bort och flygandes för att ses tillräckligt på displayen.. här är dom fotat med Z50 + 300 mm. = 450 mm.

**

Här är dagens alla Sidensvansar, eller i alla fall en del av dom..

**

Själv bor jag i den höga fastigheten till vänster här, men ingen utsikt åt det här hållet..

Så se upp framöver söderöver, Sidensvansarna tycks vara på gång med råge nu.. Hoppas dom stannar lite längre så man får använda en 'riktig' kamera också! Dom var smånervösa även här och gjorde en hel del 'uppflog' utan anledning, men det är ju så dom är.. och var oftast tillbaks inom kort!     Tack för mig!

Inlagt 2023-10-30 19:28 | Läst 401 ggr. | Permalink
Oj så mycket sidensvansar! En sån där jätteflock har jag aldrig upplevt. Jag har inte sett några i Knivsta ännu, men jag är ju inte ute så ofta och kollar heller. Jag har däremot sett flockar med björktrastar.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-10-31 10:59
Hej! Lena. Man blir glad när Sidensvansar dyker upp, det är något speciellt med dom.. de hör vintern till liksom Domherrar och 'siskor', utan dom så känns det lite fel! Gissar att den här mängden 'svansar' kanske inte alla har sitt ursprung i Sverige, de kan lika gärna komma från Finland eller t.o.m Ryssland.. Är vindarna rätt så kommer dom hit ganska lätt, kanske via Åland? Trevligt i alla fall! Tack!
Hälsn!
Häftigt! Och mobilen är inte dum, den är åtminstone med jämt. En så där stor flock sidensvansar hörs bra också, sidensvansar i flock brusar ordentligt, roligt. Åker upp till Korsheden idag, har inte varit där på tre månader, det ser jag fram mot. Gissar att jag möts av lite snö men det är ok, vinterdäcken är på. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-10-31 11:07
Hej! Björn. Alltid lika kul när man får se Sidensvansar, och den här mängden sticker ut extra mycket! Själv gissar jag att de kan vara hitflugna från Finland och även från Ryssland.. Med rätt vind och kanske via Åland så är det inga problem för dom! Det blir som en förlängning västerut via 'Finska viken', och blåser det medvind så går det ganska lätt.. Dom kanske redan har lämnat Stockholm, ska kolla närområdet lite senare och se om dom är kvar..? Du får hålla koll på fågelflockar uppe i Korsheden.. Mobilen fick bli en ersättare även denna gång, tur att det var större flockar här, då funkar även den! Tack! Hälsn!
Det var häftigt att det var så många, för någon vecka sedan var Dennis och jag på hemväg när det kom ett moln av fåglar över huvudet på oss, och vi stannade och tittade på hur de flög fram och tillbaka över gatan och det var säkert närmare hundratalet, som tur var träffade vi en boende som upplyste mig om att det var Sidensvansar men jag fick aldrig upp mobilkameran för att få några bilder på skådespelet.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2023-10-31 11:21
Hej! Stig. Ja, det här var rekord för mig! Har kanske sett 200 st. några år tidigare, men det här var nått helt annat.. När jag stod utanför 'Zinken' så satt det Sidensvansar i stort sett i varje träd när jag tittade mig omkring! Jag gissar att de kan vara hitflugna från Finland eller t.o.m. Ryssland.. via Åland och Finska vikens norra kustremsa, och kanske i bra medvind dessutom? Vad roligt att du också troligen såg Sidensvansar, du får hålla utkik lite extra framöver! Det är ju en fågel man gärna vill se den här årstiden, och gärna på nära håll, och med en 'riktig' kamera.. Tur att det ändå kan fungera med en mobil som en 'nödlösning' som här.. Du får öva lite med mobilen, min levererar 'dokumentationsbilder' i alla fall, men inga närbilder! Tack!
Hälsn!
Ser ut som om landet ska få en sträng vinter snart när de kommer så många redan. Hoppas jag har fel. Har aldrig sett tillstymmelsen till så många, högst 20 på en gång.
Svar från ehrsa 2023-10-31 11:30
Hej! Stefan. Det var min känsla också.. undrar om det är tecken på något med alla dessa Sidensvansar, blir vintern kraftfull så 'vill' man nog tolka in det så! Fast det kanske mer säger om hur förhållandena är just nu där dom flugit ifrån.. kanske dåligt med föda och mera vinter än här! Gissar att den här mängden 'svansar' inte stannar här mer än högst tillfälligt, har svårt att tro att dom hittar tillräckligt med föda här åt den här stora flocken! Trevligt besök i alla fall! Tack!
Hälsn!
Det finns ingen rättvisa ;)) här finns inga Sidenrumpor och du har i överflöd :)
Jag har i alla fall sett EN björktrast som inte ville vara med på bild.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-10-31 12:07
Hej! Gunte. Nä, världen är inte rättvis och kommer aldrig att bli.. När det inte längre går att räkna 'svansarna' så är dom egentligen för många! Man kan bara gissa.. När jag fotade 'puffbilden' här så fanns det minst lika många som inte kom med i bild.. I träd, men också flygandes de också! Har aldrig sett så här många, och när jag gick in på 'Zinken' så fanns det inga där.. bara en del Björktrastar! När jag kom ut så fanns deras läte där som en ljudmatta av 'silverklingande' svirrande läte.. hur fint som helst! Jag skickar ner 'svansarna' i en sydlig riktning.. håll utkik.. dom är en 'kvalitetsmarkör' för vintern ihop med Domherrar.. för mig! Tack!
Hälsn!
Fantastiskt, har nog inte sett sidensvansar sedan det år man åkte runt och jagade tallbit. Det är ju så att antingen ser man dem eller inte. Fick en allert på mobilen att det var en flock i närheten, men just då passade det inte att åka, men man får hålla lite koll på rapporterna för de är så fina
Svar från ehrsa 2023-10-31 12:21
Hej! Peter. Det är kul med Sidensvansar så här, men egentligen 'onödigt' många.. Kanske är det ett gäng som flugit hit från både Finland och Ryssland, via Åland och norra kusten på Finska viken, och med medvind hitåt.. det klarar dom, och kanske vintern är värre åt det hållet redan nu..? Väldigt kul i alla fall med så många! Det blir en fin 'ljudmatta' av deras läten dessutom! Kanske är det ett extra bra 'Sidensvansår' i år.. lite som en sinuskurva som är på topp! Tack!
Hälsn!
hehe galet ju! Här har inte en sidensvans synts till än. Förmodligen så har du allihop där uppe i Stockholm, som rensar rent på äpplen på väg ner söderut ;)
Häftigt å se :)
Svar från ehrsa 2023-11-01 11:18
Hej! Joakim. Visst är det galet.. Tror att jag kanske sett c:a 200 st. Sidensvansar som mest på en gång för några år sen, men även det har varit sällsynt.. Vissa år har jag inte sett någon! Det hänger ofta på 'äppeltillgången' i mitt närområde, som kan variera stort beroende på vädret under våren när pollineringen av insekter sker, varm eller kall vår styr mängden äpplen sen på hösten. I år är det bara 'halvdant' med äpplen här, tyvärr.. Tror att den här mängden Sidensvansar kan komma från Finland och Ryssland t.o.m.. Tittar du på en karta så ser du att det är nära över till Åland sen är det en massa öar och norra kustlinjen österut utefter Finska viken så är man sen i Ryssland.. Och är det dessutom ostlig medvind åt det här hållet (vilket jag inte vet om det har varit) så tar det inte så lång tid för dom att flyga hit! Kul i alla fall! Även Grå/Grönsiskor kan ibland uppträda lite invasionsartat, så även Tallbitar för ett par år sen, troligen kommer de också från det hållet!? Håll utkik, dom finns kvar här nu, åtminstone några hundra, såg ett gäng nyss fara förbi utanför mina fönster här, men som inte hann att fotas..☹️ Tack!
Hälsn!
Det var inte dåligt. Vilken tur att du hade mobilen så att du kunde föreviga de stora flockarna.
Jag hoppas på att det gäng på ca 100 st som besökte mig här kommer tillbaka och vill ha äpplen. Då är de roliga att fota.
Sidensvansarna är så vackra så de tåls att se stora som små på bild!

/ Lena :-)
Svar från ehrsa 2023-11-02 19:40
Hej! Lena. Det kändes fantastiskt att se alla dessa Sidensvansar så här, minst sagt! Har nog sett nån flock på kanske 200 st. nån enstaka gång förut.. Men aldrig så här många! Känns lite invasionsartat.. Jag gissar att dom kan komma från både Finland och Ryssland, tittar man på en karta så kan dom ha kommit hit via Åland och norra kusten på Finska viken, sen är man i Ryssland.. Kanske har det varit fin medvind åt det här hållet dessutom! Förra året hade jag också de första Sidensvansarna här redan i oktober som gick att fota dessutom, men det är inte vanligt här! Det är snarare i februari som dom brukar visa upp sig, och då är det i ett speciellt äppelträd där äpplena sitter kvar extra länge , där brukar svansarna sitta och kalasa tills äpplena är slut, det brukar ta en vecka ungefär.. Men det är ju kul att få se dom redan nu.. 🙂 Och mobilen dög fint att bekräfta fåglarna med just här! Tack!
Hälsn!