Att spegla det jag gillar.

Igår kom dom.. TORNSEGLARNA!

***

Varje år de senaste 10, så har ’mina’ Tornseglare haft 20:e maj som ’mediandatum’ för sin vårankomst och har ’fluktuerat’ med upp till 3 dagar tidigare, eller 3 dagar senare beroende på om våren varit varm eller kall.. Där då insektsmängden i luften har avgjort när dom slutligen anlänt! Så hittills så har dom haft en veckas skillnad på ankomst som mest, mer än så har det inte skiljt sig mellan de senaste 10 åren..

När kom dom då i år.. blev det den 20:e som är mediandatum? Det blev igår den 19:e maj som 2 individer dök upp och började röra sig i närområdet, och upptäckten var via deras härliga ’skriande’ och bättre än så kan inte sommaren bekräftas.. den är här nu om ni undrar.. Sist anlända ’normala’ flyttfågelart har nu anlänt!

Bilder kommer läggas in på de nyanlända senare när jag är hemma, efter besök hos min 91 åriga mor i Västmanland, med en hel del trädgårdsfix och lite snickeri.. förmodligen ingår en del gräsklippning som också är på gång nu, och med en hel del fågelsång redan ifrån trädgården, mestadels från de ’vanliga’ sångarna ni vet.. eller? En Gök som också ’hoade’ på långt håll noterades.. en ’SV’ Gök!

 Tack för mig, och utan bilder just nu..

**

Här följer nu några bilder på de två individerna som dök upp här planenligt den 19:e maj .. de två första! Fotat med blå bakgrund, det kanske tristaste.. men ibland finns inget val..

**

Lägger också in några opublicerade bilder här från 2022, det finns drygt 1000 kvar att redigera från 2022, så man får sålla bort många.. fast jag ju redan har gjort det..

Tack för mig!

Inlagt 2023-05-20 22:56 | Läst 602 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Ja, vi är några som har väntat på bilder på dina favoritfåglar :-)
Vi har inte haft riktig värme än här i Roskilde - luften är kall. Jag tror också att det saknas insekter, men det kanske bara är jag.
Vänliga hälsningar. Erik.
Svar från ehrsa 2023-05-20 23:18
Hej! Erik. Du var snabb ikväll! 🙃 Det är helt avgörande för Tornseglarna att det finns tillräckligt med insekter i luften när dom anländer, annars svälter dom snart ihjäl.. ’Flygmotorn’ går ju på dom hela tiden.. Om dom inte råkar ligga på boet och ruva på sina ägg! Tack! Hoppas du får njuta av dom snart, sommarkänslan blir total när dom finns i luften..
Hilsen!
Jo det är mycket på gång nu på våren, kul med tornseglare. Jag höll på att träna upp mig på backsvalor, det var kul för jag har inte haft en backsvala tidigare men det var några små kvicka rackare
Svar från ehrsa 2023-05-21 21:19
Hej! Ja mycket ’händer’ i ’naturen’ den saken är klar! Men inga nya normala flyttfåglar lär anlända nu framöver, däremot kommer som alltid felflugna ’rarrisar’ anlända men det gör det ju med viss regelbundenhet.. Sen kommer troligen klimatförändringarna också styra om en del så att vi får nya ’klimatflyttande’ arter som etablerar sig här så klart! Svalor och Tornseglare är kul att fota.. en utmaning! Tack! Peter.
Hälsn!
Skojj Jan :-)
Jag såg tornseglarna den 18 maj här hemma och då tillsammans med två ladusvalor där uppe i det blå.
Nu är det sommar!
Svar från ehrsa 2023-05-21 21:27
Hej! Ja det kändes fint med Tornseglarna igen och att dom är så pass punktliga ändå, trots varierat kallt vårväder.. Du bor lite söderöver jämfört med Stockholm så det låter högst rimligt med 18:e maj, Kul! Skönt att dom anlänt och kan ’bekräfta’ sommaren.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Trevlig rapport ändå, jag är övertygad om att bilderna kommer! I Korsheden finns dom inte! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-05-23 10:08
Hej! Ja några bilder fick jag på dom ’nyanlända’ men vet inte hur bra dom blev, och med bara blå himmel som bakgrund om jag minns rätt.. vi får se, trevligt i alla fall! Dom är bra på att berätta att sommaren kommit äntligen.. Du lär se dom också snart! Själv hörde jag en Näktergal sjunga för fullt inatt, det är också en fin försommarkänsla.. Tack! Björn.
Hälsn!
VIsst är det underbart! Vi såg och hörde dem hemma i Knivsta söndag (21/5) kväll.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-05-23 10:15
Hej! Härligt att du också ser och hör dom! Jag förväntar mig knivskarpa bilder på dom.. 😁 Tack! Lena.
Hälsn!
Kompletterade med några bilder från Tornseglarnas ankomst här, den 19:e maj..
Härligt med tornseglarna, hit kom de två första den 21 maj. Har aldrig kollat hur punktliga de är men vet att du har koll på dessa sommarfåglar.

Hälsningar Lena :)
Svar från ehrsa 2023-05-29 11:15
Hej! Låter helt rimligt med 21 maj i dina trakter där, lite längre norröver jämfört med Södermalm.. Deras vanligaste ankomst hit är just 19:e eller 20:e maj sett över en längre tid här, och ibland förflyttas datumet bara genom att det är 'skottår' vart fjärde år.. Och rejält kalla vårar har ibland försenat dom upp till 3 dagar, eller rejält varma vårar (2018) gör att dom kan anlända 3 dagar tidigare istället.. och det är antalet insekter i luften som styr dom helt! Och dom är förvånansvärt punktliga! Dom kommer inte om det inte är 'sommarväder' här, det finns för lite mat då.. Och dom ÄR sist här bland våra 'normala' flyttfåglar vad jag vet, så det är ganska så rätt att säga att det är dom som bestämmer när sommaren är här, och inte SMHI..

Så sent som för 1 timme sedan satt jag på balkongen och åt en bra frukost, samtidigt som högerhanden får lyfta min lätta Z50 med jämna mellanrum och försöka få riktningen rätt mot Tornseglarna som snabbt passerar förbi, ibland så nära som 2 m. utanför balkongräcket, hör t.o.m. bruset från vingarna när dom har farten uppe.. AF fungerar inte, ingen kamera hinner med (som jag känner till) att fokusera.. Jag har förinställt manuell fokus, ofta på c:a 3-4 m. och ibland funkar det, om jag råkat sikta rätt mot dom, man kan bara 'höfta' och inte titta i sökaren, det hinner du inte med.. Kul men svårt, fast jag har hela sommaren på mig nu och några bilder brukar bli riktigt bra, helst då med en fin bakgrund och inte bara en blå himmel.. Tack! Lena.
Hälsn!