Att spegla det jag gillar.

'Klasar' med fågel..

***

Det är lite så det känns ibland.. de är inte bara 'grupper' eller 'flockar' utan mera som en 'klase' bananer eller kanske druvor.. Lite för många helt enkelt.. Och därmed så tappas en del av 'naturkänslan' kanske.. Lite som alla jätteflockar med gäss, Sångsvanar, och även Tranor som enkelt kan ses.. 'Man ser inte skogen för alla trän' är ett bra uttryck, och lite av känslan som fungerar även i fågelsammanhang.. Den känslan kan jag också känna ibland även vid matningen i Norrström i Stockholm!

Det är stundtals nästan för många fåglar som far omkring, och som fotograf är det bara att släppa loss alla fokuspunkter i hela bildrutan, du kommer att få fokus i varje bild, även när kameran själv får välja vilken individ det kan bli, och det blir oftast ändå rätt bra..

**

En 'klase' på gång..

             

**

Sen kan ju Skrattmåsar också 'bete' sig.. SKÄRP ER och sitt still sa jag, och så gjorde dom det!

             

**

Nu är matningen i Norrström historia.. den plockades bort i 1:a veckan i april, och idag såg jag den första Fisktärnan här i Stockholms Ström, det är ett extra trevligt vårtecken tycker jag! Den fastnade inte så bra på bild så den får jag fota när solen skiner lite mer.. Allt här fotat med Nikon Z50 + Nikon F 300 mm. PF = 450 mm. + Iphone 12.     Tack för mig!

Inlagt 2023-04-25 21:55 | Läst 440 ggr. | Permalink
Fint där de sitter på rad. Vill man ha in alla måsar i centrum? Man kunde ju annars tro att det hade varit bättre med matning någonstans ute i naturen
Svar från ehrsa 2023-04-26 11:49
Hej! Ja, här fick Iphonen jobba lite, då blir ofta det mesta skarpt från några dm. till oändligt.. Gäller de två första bilderna och det sista panoramat. De övriga är ju fotat med 300:an och har ju ganska begränsat skärpedjup.. Jag gissar att matningen ligger här av flera skäl men det viktigaste är att det alltid är öppet vatten här eftersom det alltid finns en viss nivåskillnad gentemot Mälaren, som då alltid tappas av en del, så även om det är en kraftfull vinter (1987 t.ex.) så är det ändå alltid öppet vatten här, även när isen ligger överallt på andra ställen i regionen! Dessutom gillas matningen av 'Stockholmarna' och framförallt ofta av turister, och viktigast även fåglarna tycks gilla det, 'fåglar drar fåglar' du vet.. Ett par gånger när jag gått förbi där på väg hem från city nu under våren så har de flesta fåglarna varit i luften i flock och 'artseparerade', då vet man.. Var är Duvhöken? Och jag har sett den dyka efter en statsduva en av gångerna men dom försvann bakom Handelsbankens kontor, så okänd utgång där.. Den andra gången flög den mestadels bara förbi men orsakade ändå skrämda fågelflockar.. Har inga bra bilder på detta, jag såg den lite för sent båda gångerna! Tack! Peter.
Hälsn!
Jag tycker det blev fina bilder där de sitter på rad. Skrattmåsarna borde väl vara mitt uppe i bobestyren nu men det här kanske är unga fåglar.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-04-26 12:06
Hej! Dom är både lite roliga och fina när dom sitter på 'sitt' räcke så här! En Fiskmås tog också plats här ihop med Skrattmåsarna, och två individer är istället vända åt andra hållet jämfört med resten, undrar vad den 'protesten' visar? Dom är säkert fullt uppe i sina bobestyr nu någonstans eller fortfarande på väg norröver, de här bilderna är fotade för 2-3 veckor sen.. Och nästan inga finns kvar här nu längre.. Däremot kul att jag såg första Fisktärnan här i Strömmen igår.. Så snart träden börjar slå ut lite mer med sina löv, så börjar väl 'sångarna' dyka upp och man kan vänta in Tornseglarna som 'sista' art.. kring 20:e maj beroende på kall/varm/normal vårtemperatur.. Hörde förresten härom dagen att man hittat en del döda Skrattmåsar vid Råstasjön.. med 'gissad' fågelinfluensa.. mer vet jag inte! Tack! Lena. Hälsn!
Jättefin bildserie och jag gillar bilden där de sitter på en lång rad och bilderna vid utfordringen verkar vara smått kaotisk och sist så är sista panoramabilden av Norrström väldigt fin
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2023-04-26 12:13
Hej! Dom är roliga Skratttmåsarna, det är verkligen en 'flockmås'.. Överallt vad dom än gör så ingår 'trängsel'.. så egentligen passar dom nog rätt så bra här även i 'stadens trängsel'.. En trevlig och fin fågel tycker jag! Nu är dom nog någonstans och har påbörjat sina häckningsbestyr.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
De sitter så fint på rad där, en liknande bild har jag fångat flera gånger.
jag har inte tänkt på att låta automatiken sköta fokus helt, jag brukar försöka följa en fågel.
Vilket ju sällan lyckas :-) Får prova ditt recept.
Mvh Bengt
Svar från ehrsa 2023-04-26 12:23
Hej! Ja, det där räcket tillhör Skrattmåsarna.. det har dom tydligt visat! Just 'räckes-bilderna' där alla är skarpa är tagna med Iphonen, de bilderna blir oftast skarpa från några dm. till oändligt.. Vet inte annars vilken AF man ska använda på Z50 när det är fåglar överallt så här.. men jag hade 'hela' fokusområdet igång och AF-C så fick kameran sen välja själv.. det borde ju fastna någon fågel i fokus, och det borde räcka för att bilden sen blir bra, även om skärpedjupet ofta är kort med snabb slutartid dessutom, så blir det oftast fler fåglar som ligger i skärpeplanet när dom är så här många.. Slumpen får avgöra var fokus hamnar när fåglarna är många, det funkade bra här! Tack! Bengt. Hälsn!
Hehe ”skärp er och sitt still” 😅👍
Ja du kan ha en poäng där när det blir för mycket av allt på en å samma gång. Men iaf härliga bilder och kul med tärnan. De fåglarna gillar jag mycket :)
Svar från ehrsa 2023-04-27 11:30
Hej! Ja, ibland får man säga ifrån.. dom måste ju skärpa sig om dom vill vara med på bild! Här kan det stundtals vara väldigt mycket med fågel, och det är väl mestadels Skrattmåsar, men även Stadsduvor och en del Kajor förutom alla sjöfåglar då som alla hittar föda här.. Och ibland kommer också en Duvhök flygandes.. Det har hänt mig två gånger nu under våren att jag plötsligt ser de olika arterna i flock flyga 'skruvandes' uppåt.. då vet man att det måste finnas en rovfågel synlig nånstans, och det har då varit en Duvhök som spanar efter nån individ.. Och fågelflockarna försöker alltid komma högre upp än Duvhöken för att den inte ska kunna dyka ner på nån individ! En av gångerna dök höken ner efter en duva men de båda försvann bakom Handelsbankens huvudkontor så jag vet inte hur det gick.. Kameran hann inte fokusera tyvärr.. (Z50) Kul är det i alla fall med alla fåglar här, även om det är svårt att fokusera på enstaka individer, bättre att 'släppa loss' kamerans AF så får den bestämma.. Tärnorna (2 st.) fick jag bra bilder på igår, det blir fina bilder med 'stadsmiljön' som bakgrund! Finns en blogg om dom också, tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2023-04-27 13:43
Hej igen. Ska läsa din fisktärneblogg senare :)
Men spännande om duvhöken. Älskar den rovfågeln. Hoppas att du får den på bild någon gång framöver Jan. Fredrik här på Fs hade ju riktigt häftiga möten med duvhökarna för några årsedan :)
Det var verkligen ett myller av måsar. Kan inte sätta fingret på det men jag gillar fåglar i stadsmiljö. Kanske för att jag mest ser dem i naturen annars. Gänget på räcket blev riktigt kul och bra. De bilderna fastnar jag lite extra för. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2023-04-27 11:42
Hej! Skrattmåsarna är trevliga tycker jag, dom 'beter' sig oftast i grupp på nått socialt sätt.. Och är t.o.m. lite roliga ibland! Håller med dig om 'fåglar i stadsmiljö', det blir ofta väldigt fint! Kanske för att det inte så ofta visas såna bilder? Men just i Stockholm och runt kring Stockholms Ström så finns det ju mycket fågel och en hel del gamla byggnader runt vattnen där, och det blir ofta extra fint med sån bakgrund till en skarp fågelbild.. Fåglar i natur är ju det som oftast visas, hur många såna har man inte sett.. Det kan ibland vara roligare med en fin gammal byggnad som lite suddig bakgrund! Tack! Johnny.
Hälsn!
Måste vara mycket gott i ena hörnet, väldig trängsel där. Ser kul ut med alla på rad och ett par som avviker från ledet. Många kul och trevliga bilder..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-04-27 11:51
Hej! Funderade också på vad som lockade Skrattmåsarna till just det hörnet.. men jag vet inte? En tätare 'klase' med fåglar har jag nog aldrig sett.. Skrattmåsar är trevliga och beter sig väldigt socialt, och har en viss komik i sitt beteende ibland, som alla på rad så här, med ett par 'avvikare' också.. Även en Fiskmås hängde på där.. Skrattmåsar är en fågel jag gillar lite extra! Tack! Gunte.
Hälsn!
Många fina bilder! Både den fina raden och närbilderna! Tänk att du har sån bra hand med fåglar, att de gör som du säger... =)
Svar från ehrsa 2023-04-28 13:25
Hej! Skrattmåsar är fina tycker jag, och 'beter' sig gärna i flock rent socialt, och är inte så rädda för oss människor heller.. Det ser man i bilderna här, tror dom har lite humor också.. och lydiga också som här! 🙂 Tack! Lena
Hälsn!